Hakim Ziyech met Marokko door naar kwartfinale WK voetbal na historische zege

DRONTEN • Di 6 december 2022 | 20:19 • Dinsdag 6 december 2022 | 20:19

Oud-Drontenaar Hakim Ziyech is met het Marokkaanse voetbalteam doorgedrongen tot de kwartfinale van het wereldkampioenschap in Qatar. Na de reguliere speeltijd plus verlenging was Marokko tegen Spanje beter in het nemen van strafschoppen. Ziyech mocht de derde penalty voor Marokko nemen en schoot door het midden in het doel. De winst op Spanje was onverwacht. Nog nooit is het Marokkaanse team tijdens een WK zo ver gekomen.

Hakim Ziyech, die momenteel bij Chelsea speelt, meldde zich even voor de camera van de NOS. De oud-speler van ASV Dronten en Ajax zei "trots en blij" te zijn. "Dit hadden velen niet verwacht. We hebben er hard voor gewerkt. Je moet erin geloven, de bal is rond. Vandaag winnen we na penalty's. Het kan ook anders. We kregen kort voor tijd nog een behoorlijke kans. We zijn nog niet klaar. We gaan altijd van onze eigen kwaliteiten uit."

Marokko verraste eerder op het WK al met de winst van de groep, bestaande uit Kroatië, België en Canada. In de kwartfinale wacht zaterdag een ontmoeting met Portugal of Zwitserland.

Met drie in Nederland geboren basisspelers voetbalden de 'Leeuwen van de Atlas' met een groot hart. Hakim Ziyech probeerde het spel van zijn ploeg als rechtsbuiten vorm te geven. Sofyan Amrabat (Huizen) buffelde op het middenveld en Noussair Mazraoui (Leiderdorp) bewaakte de positie links in de defensie, totdat hij in de slotfase van de reguliere speeltijd werd gewisseld.

Fanatieke fans
Marokko vocht voor iedere meter, aangevuurd door duizenden fanatieke fans op de tribune. Zij schreeuwden hun favorieten naar voren. En als Spanje de bal had, dan klonk er een oorverdovend fluitconcert in het Education City-stadion. Spanje had het lastig, ook vanwege het soms harde spel van de tegenstander. De beste kans voor rust was ook voor Marokko. Nayef Aguerd kopte rakelings over.

Spanje startte met Marco Asensio in het centrum van de aanval. Hij kreeg de voorkeur boven Álvaro Morata, de spits die al driemaal scoorde op het WK in Qatar. De aanvaller van Atlético Madrid mocht na een uur invallen. Want Spanje was na rust veel in balbezit maar creëerde nauwelijks kansen. In de verlenging werd duidelijk dat Marokko met krachten had gesmeten, al miste de ingevallen Walid Cheddira nog wel een grote kans. De Spanjaard Sarabia raakte in de 33e minuut van de extra tijd de paal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel