Almere City nipt onderuit in spektakelstuk in Zwolle

ALMERE • Vr 6 januari 2023 | 23:34 • Vrijdag 6 januari 2023 | 23:34

Balend, maar met opgeheven hoofd lopen de spelers van Almere City FC vrijdagavond van het veld. De ploeg van trainer Alex Pastoor verliest met 3-2 bij titelkandidaat PEC Zwolle, dat het duel in de slotfase naar zich toetrekt. Een nederlaag met perspectief, in dit eerste officiële duel van 2023, nadat de Almeerders vijf van de zes duels voor de winterstop winnend afsloten.

In de openingsfase neemt de thuisploeg het initiatief. Een kopbal van Rav van den Berg en een schot van Luis Görlich belanden naast het doel van doelman Nordin Bakker. City moet het hebben van mogelijkheden in de omschakeling. In de 25e resulteert dit in een fraaie goal voor City. Jeredy Hilterman bedient José Pascual Alba Seva, die één-op-één met Zwolle-doelman Jasper Schendelaar koel blijft: 0-1.

Gelijkmaker op afstand
Lang kunnen de Almeerders niet genieten van die voorsprong. Met een doffe diagonale streep van afstand schiet Thomas van den Belt de 1-1 binnen. De Zwolse druk houdt aan, maar grote kansen voor Lenart Thy, Younes Taha en Davy van den Berg leveren niets op.

De tweede helft is amper vijf minuten oud, wanneer City met tien man verder moet. Jorrit Smeets krijgt een rode kaart, nadat hij ongelukkig met gestrekt been inkomt in duel met de Zwolse aanvoerder Bram van Polen. Waar het thuispubliek vol achter hun ploeg gaat staan, komt Almere wederom op voorsprong. Met een verwoestend afstandsschot uit een moeilijke hoek, zorgt Jeredy Hilterman met zijn 11e seizoenstreffer voor de 1-2.

'Blauwvingers' overwinnaars
Ook nu kan het team van trainer Alex Pastoor niet lang genieten van die treffer. Middenvelder Davy van den Berg van PEC Zwolle schiet de bal van afstand met links in de kruising. De druk van Zwolle houdt aan. Met een gelukkige kopbal van dichtbij bekroont invaller Tolis Vellios zich in de 85e minuut tot Zwolse matchwinner: 3-2. De ‘blauwvingers’ bekronen zich met de overwinning ook tot winnaar van de tweede periode. Een titel die Almere City FC, bij winst in Zwolle ook kon behalen.

Ondanks de nederlaag in Overijssel blijft Almere City de nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie. Aankomende woensdag wacht het thuisduel in de TOTO KNVB Beker tegen Eredivisionist NEC Nijmegen. Op zondag wacht vervolgens het competitieduel met het Tilburgse Willem II.