Janke Jongstra (58) uit Emmeloord overwint astmaklachten en finisht nu marathons

EMMELOORD • Za 18 november 2023 | 7:38 • Zaterdag 18 november 2023 | 7:38

Jaren geleden had ze het zich niet kunnen voorstellen dat ze met haar astma de marathon in New York zou kunnen lopen. Maar begin deze maand lukte het de 58-jarige Janke Jongstra uit Emmeloord om samen met haar dochter de finish te halen. "Wij hebben er hard voor moeten werken het was een zware marathon, maar het was wel genieten."

De hardloopster heeft al vanaf een jonge leeftijd te kampen met astma. Ze woonde als klein meisje ook tijdelijk in een astmakliniek en zat aan zware medicatie. "Eigenlijk mijn hele jeugd heeft wel heel veel bestaan uit klachten, niet veel kunnen en benauwd zijn."

De gouden tip
Maar hoe kan het dan dat ze nu een hele marathon heeft gelopen? Rond haar veertigste leerde ze een coach kennen die haar leerde om niet zo intensief te trainen tijdens het rennen. Hij zei: "je traint altijd intensief terwijl het voor jou beter is met een lage intensiteit te trainen." Het bleek voor de Emmeloordse de gouden tip, want daarna rekende ze langzaam maar zeker af met de astmaklachten.

De progressie was zo groot dat ze er in slaagde om bij de triathlon Challenge Almere-Amsterdam in 2014 en 2018 de finish te halen. Het was volgens haar een bijzondere ervaring daar haar lijf het aankon. "Het vertrouwen in mijn lijf krijgen was natuurlijk heel erg belangrijk, want je denkt straks krijg ik het weer benauwd." Maar dat was helemaal niet aan de orde.

Trots op medaille
Inmiddels heeft ze dus ook de marathon van New York gelopen. Trots laat ze haar medaille zien. "Hij is echt heel groot, een geweldige medaille. We hebben er hard voor moeten werken, het was een zware marathon (..) Echt geweldig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel