Lars Ganzevles staat als wereldkampioen op de zeilkaart: "Wij hebben geen last van druk"

ALMERE • Za 25 mei 2024 | 16:12 • Zaterdag 25 mei 2024 | 16:12

Lars Ganzevles is met veel ambitie begonnen aan het watersportseizoen. Het zal voor het jonge zeiltalent uit Almere een flinke uitdaging worden om zijn prestaties van het vorige seizoen te verbeteren. Toen won hij namelijk tot zijn eigen verrassing de wereldtitel voor zeilers tot 17 jaar in de 29-er klasse.

Ganzevles werd wereldkampioen samen met zijn stuurman Folkert van Surksum bij het WK in Engeland. "Ik was eigenlijk helemaal niet bezig met dat onder-17-klassement. Maar toen we hoorden dat we tweede stonden in die klasse ging bij ons de knop om en zeiden we tegen elkaar dat we niet naar huis wilden met een tweede plek."

Wereldtitel
Met de wereldtitel in de 2-mans zeilboot, de 29-er, heeft het tweetal zichzelf op de zeilkaart gezet. En dat schept natuurlijk verwachtingen. Ganzevles: "Wij merken daar zelf niet zo veel van. We doen gewoon wat we moeten doen. We weten waar we goed in zijn en waar we nog aan moeten werken. We kunnen goed omgaan met de druk. Het belangrijkste is dat we het naar de zin hebben", legt de jonge Almeerder uit.

Jeugd WK en open WK
Ganzevles en Van Surksum zijn volop in voorbereiding op de grote wedstrijden. Het tweetal heeft zich al weten te kwalificeren voor het jeugd WK in Italië. En ze mogen begin augustus ook meedoen grote WK.

Ganzevles: "Dat heeft een open inschrijving, dus daar mag iedereen aan meedoen. En in het najaar hebben we de nationale selecties voor het talententeam."

Klaargestoomd voor 49-er klasse
Het Almeerse zeiltalent wordt in de 29-er klaargestoomd voor de iets grotere 49-er klasse. Ganzevles kijkt er naar uit om straks de overstap te maken: "De 29-er is een soort voor-klasse voor de 49-er die nog wat harder en extremer vaart. Daar wil ik volgend jaar zeker naartoe."

Mocht Ganzevles volgend jaar inderdaad in de olympische 49-er terechtkomen, dan mag hij vanaf dat moment ook de olympische droom koesteren. "Dat is natuurlijk het ultieme doel om te behalen. Maar ja, het is nog een beetje vroeg om te zeggen. Ik zit nog niet in een olympische klasse en dus helemaal nog niet in dat circuit. Maar natuurlijk denk ik daar aan en wil ik daar heen. Maar wanneer, dat is lastig te zeggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel