Asbest in Spelwijk-loodsen wordt voor bouwvak gesaneerd

SWIFTERBANT • Di 26 juni 2018 | 1:07 • Dinsdag 26 juni 2018 | 1:07

De asbestsanering in twee leegstaande loodsen op bedrijventerrein Spelwijk in Swifterbant zal naar verwachting voor de bouwvak worden afgerond. Daarna wil de eigenaar zelf de loodsen renoveren en er eind dit jaar een bedrijf starten dat plastic kledinghangers recyclet.

Dat is volgens burgemeester en wethouders van Dronten gebleken tijdens een overleg met de eigenaar, over de asbestproblemen rond het pand en zijn toekomstplannen met het verwaarloosde terrein. De eigenaar zou een tijdlang niets met de loodsen hebben gedaan, omdat nog onduidelijk was of de locatie in beeld was voor woningbouw in Swifterbant.

Zorgen


Bij omwonenden en een aantal fracties in de gemeenteraad waren zorgen over de locatie aan de Industrieweg. In de loodsen zit asbest verwerkt, maar ze zouden desondanks als hangplek worden gebruikt en de deuren zouden geregeld open staan. De zorgen werden nog groter nadat de fracties een aantal rapporten over de locatie hadden ingezien.

'Situatie veilig'


Burgemeester Aat de Jonge zei eind mei tegen de gemeenteraad dat de situatie op bedrijventerrein Spelwijk veilig was. Hij baseerde zich hierbij op bevindingen van de Omgevingsdienst. De PvdA en de SP wilden daarop de bevindingen van de Omgevingsdienst inzien.

In een zogeheten 'feitenrelaas' dat het college maandag aan de raad heeft gestuurd, staat dat er de afgelopen twee jaar diverse saneringen in de loodsen hebben plaatsgevonden. In loods 3 werd vorig jaar nog asbest op een tussenvloer gevonden. Na sanering daarvan, werd de loods in december vrijgegeven om zonder beschermende middelen te betreden.

Geen overtreding 


In januari van dit jaar heeft de Omgevingsdienst volgens het college nog een klacht over losliggend asbest behandeld. De Omgevingsdienst zou toen geen overtredingen hebben geconstateerd. De bevindingen van de Omgevingsdienst die de raad had opgevraagd, zijn door het college nog niet verstrekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel