Oud-spelers geven hun ongezouten mening over herstart eredivisie: "Slechte ontwikkeling"

metropool • Vr 12 januari 2024 | 10:15 • Vrijdag 12 januari 2024 | 10:15

Dit weekend begint de tweede seizoenshelft. En zo halverwege de competitie doen de Noord-Hollandse clubs het in de eredivisie niet goed. FC Volendam strijdt tegen degradatie, Ajax kent een historische dramatisch seizoen en ook bij het altijd stabiele AZ klinken de nodige kritische geluiden. "Ik vind het saai voetbal. Als ik naar voetbal kijk, dan wil ik vermaakt worden", laat Barry van Galen weten. Behalve de oud-AZ'er geven ook Olaf Lindenbergh (Ajax) en Johan Steur (FC Volendam) hun mening.

Ajax - AZ - PRO SHOTS / Toon Dompeling

"Ik denk dat AZ vierde blijft", voorspelt Barry van Galen de positie van de Alkmaarse club. Al is hij ook van mening dat dit afhangt van een eventueel vertrek van Vangelis Pavlidis. De topscorer wist al achttien keer het net te vinden, waardoor de Alkmaarders wel erg afhankelijk zijn van het Griekse neusje voor de goal. "Ik vind AZ al het hele jaar matig voetballen. Vooral de thuiswedstrijden vallen me tegen. Dan moet je erop knallen en het publiek achter je krijgen, maar het is nu heel afwachtend."

Berghuis staat op één treffer en moet als buitenspeler ruimte maken voor de opkomende back. Dit vind ik een slechte ontwikkeling

— Voormalig AZ-speler Barry van Galen

Van Galen zegt met de plek op de ranglijst van AZ nog wel te kunnen leven, maar hij baalt vooral flink van het vertoonde voetbal. "Tegenwoordig krijgen de backs een steeds belangrijkere rol. Dat zie je niet alleen bij AZ, maar ook bij Feyenoord en Ajax. Kijk bijvoorbeeld naar Steven Berghuis. Hij staat op één treffer en moet vooral als buitenspeler ruimte maken voor de opkomende back. Dit vind ik een slechte ontwikkeling."

Tekst gaat verder onder de foto.

Steven Berghuis - Pro Shots / Thomas Bakker

"Ik hou van buitenspelers die een actie in huis hebben en bepalend durven zijn", gaat Van Galen verder met zijn betoog. "Wellicht ben ik van de oude stempel." Morgenavond gaat AZ op bezoek bij concurrent FC Twente.

Ajax krabbelt op

Vlak onder AZ staat Ajax op de vijfde plek. De Amsterdammers krabbelen langzaam omhoog na de historische achttiende plek van eerder dit seizoen. "Dat vond ik wel heel pijnlijk", deelt Olaf Lindenbergh zijn gevoel. "Ik speel nu bij de veteranen van Ajax en ik bezoek ook alle thuiswedstrijden, maar dit had ik me nooit kunnen voorstellen."

Tekst gaat verder onder de X-post.

"Toch moet je met deze spelersgroep de meeste wedstrijden kunnen winnen", is de mening van Lindenbergh. De inwoner uit Purmerend speelde zelf twee seizoenen voor Ajax. "Sinds John van 't Schip het heeft overgenomen van Maurice Steijn gaat het veel beter. Bijna alles gewonnen, daardoor zie ik Ajax nog wel derde worden." De eerstvolgende tegenstander voor Ajax is zondagmiddag in Deventer Go Ahead Eagles.

Hoofd boven water

Waar AZ en Ajax strijden voor de bovenste plekken daar is FC Volendam vooral bezig om het hoofd boven het water te houden. Slechts elf punten behaalden de palingboeren uit zestien wedstrijden. "Ik vind dat de plek op de ranglijst overeenkomt met de prestaties en de kwaliteit van de selectie", draait Johan Steur er niet om heen.

FC Volendam is mijn club en ik hoop dat we erin blijven, alleen dit wordt wel heel lastig.

— FC Volendam-clubicoon Johan Steur

Het clubicoon zit steevast op tribune bij elke thuiswedstrijd. "FC Volendam is mijn club en ik hoop dat we erin blijven, alleen dit wordt wel heel lastig. Al gaat het de laatste twee wedstrijden wel iets beter." Na het vertrek van Team Jonk, inclusief trainer Matthias Kohler, heeft het duo Regillio Simons/Michael Dingsdag de leiding over het eerste elftal.

Tekst loopt door onder de foto.

Milan de Haan en Michael Dingsdag van FC Volendam - Pro Shots

Als voetballiefhebber ziet Johan Steur het liefst attractief en aanvallend voetbal. Al snapt de voormalig spelbepaler van FC Volendam dat het nieuwe trainersduo kiest voor een  defensievere tactiek.

Dat is niet het voetbal waar ik van hou, maar het levert wel punten op

— FC Volendam-clubicoon Johan Steur

"De laatste twee wedstrijden speelt FC Volendam meer op de counter. Dat is niet het voetbal waar ik van hou, maar het levert wel punten op. En misschien wel de enige mogelijkheid om in de eredivisie te blijven."

Versterking

"Er komen nu wel wat ervaren spelers terug van blessures", daarmee doelt Steur op Xavier Mbuyamba en Luke Le Roux. "Daar scheelt een slok op een borrel, maar toch blijf ik vinden dat je een te jong middenveld hebt, het zou handig zijn als FC Volendam nog een ervaren speler haalt." Zondag ontvangt FC Volendam in eigen huis mededegradatiekandidaat Almere City.

Dit is een artikel van de metropoolredactie. Voor vragen en tips: Dimitri Walbeek (dimitri.walbeek@nhnieuws.nl). Hij volgt voor Omroep Flevoland, AT5 en NH Nieuws het nieuws uit de Metropoolregio Amsterdam. De Metropoolredactie is journalistiek onafhankelijk en ontvangt een financiële bijdrage van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel