Vijf Flevolandse VMBO-opleidingen zwak

FLEVOLAND
Vijf VMBO-opleidingen in Flevoland zijn door de Onderwijsinspectie als zwak beoordeeld. Dat zijn er drie meer dan bij de start van het vorige schooljaar. Ook bij het beroepsonderwijs is het aantal opleidingen, dat volgens de Onderwijsinspectie onder de maat is, gestegen. Bij de Flevolandse basisscholen gaat het beter, daar daalt het aantal zwakke scholen.

Middelbaar onderwijs
In totaal zijn er 7 verschillende opleidingen in het middelbaar onderwijs zwak. Daarbij zit ook het Berechja op Urk dat ook nog onder verscherpt financieel toezicht staat.. De vwo-afdeling van het Baken Park Lyceum staat sinds dit jaar zelfs te boek als zeer zwak.

Beroepsonderwijs
Ook op het beroepsonderwijs in Flevoland heeft de Onderwijsinspectie het een en ander aan te merken. Dat geldt voor 2 opleidingen van het ROC Flevoland, 3 van het Berechja op Urk en de opleiding tot particulier beveiliger bij M & M opleidingen in Almere.

Basisonderwijs
Maandag start het nieuwe schooljaar voor de meeste basisscholen in Flevoland. En in het basisonderwijs gaat het een stuk beter. Flevoland telt nog 7 zwakke basisscholen, dat zijn er 3 minder dan vorig jaar. Vier jaar geleden had alleen Almere, al 20 zwakke of zeer zwakke scholen. Maar de meeste zwakke scholen staan niet langer in Almere, maar in Lelystad. Drie in totaal, tegen één in Almere. Opvallend is dat van de drie scholen in Swifterbant, er twee door de onderwijsinspectie zijn betiteld als zwak.

Speciaal Onderwijs
In het speciaal onderwijs is alleen Aquarius in Almere zwak. Deze school valt onder Eduvier en verzorgt praktijk en vmbo-tl onderwijs aan leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Ook De Bongerd|De Strengerd van de Stichting Almere Speciaal staat op de nominatie om weer zwak te worden. De school was net een jaar van die titel af. Het bestuur is tegen de beslissing in beroep gegaan en verwacht in september daarvan de uitslag te krijgen.


Overzicht
Basisscholen

Zwak
Polygoon - Almere ( vanaf 25-06 niet langer zwak)
Letterland - Almere
De Poolster - Lelystad
De Tjotter - Lelystad
De Wildzang - Lelystad
De Branding - Swifterbant
De Duykeldam - Swifterbant

Middelbaar onderwijs
Zwak
VMBO (G)T - Scholengemeenschap Lelystad
VMBO (G)T - AOC Groenhorst Almere
VMBO (G)T - Emelwerda College, Locatie De Wilg te Emmeloord
VMBO (G)T - Zuyderzee Senior College VMBO te Emmeloord
VMBO K - Berechja College op Urk
HAVO - Montesorri Lyceum Flevoland te Almere

Zeer Zwak
VWO - Baken Park Lyceum Almere

Speciaal Onderwijs
Zwak
Aquarius - Almere

Beroepsonderwijs
Zwak
Visserij officier - Berechja College op Urk
Werktuigkundige alle vissersschepen W4 - Berechja College op Urk
Particuliere Beveiliging (Beveiliger) - M & M opleidingen te Almere
(Bedrijfs)Administratief Medewerker - ROC Flevoland te Almere

Zeer Zwak
Stuurman/Werktuigkundige Zeevisvaart SW6 - Berechja College op Urk
Mediavormgever (Grafische vormgeving) - ROC Flevoland te Almere

Deze scholen hebben zich het afgelopen jaar verbeterd en zijn niet langer zwak
Het Baken - Lelystad
Driestromenland - Lelystad
De Dubbeldekker - Almere
Eerste Almeerse Montessori school - Almere
De Optimist - Almere
Polygoon - Almere
&
Kappersopleiding - ROC Flevoland

Complete rapporten van de scholen zijn te vinden op www.onderwijsinspectie.nl

reacties (13)

 • uhm

   

  ah dat verklaard een hoop! scores verhogen door cito opnieuw te laten doen, begeleiding .... welke begeleiding? mijn dochter zit op een niet-zwakke school volgens dit bericht. maar volgens mij kan er gesjoemeld worden om de "kwaliteit" omhoog te krijgen.

  reageer
 • Urker

   

  Niet juist! Alleen kader!

  reageer
 • Andere Urker

   

  Omdat het in het geval van het Berechja om de volledige school gaat, en bij het Emelwerda College en ZZC het slechts om een deel gaat...

  reageer
 • Coosje

   

  Ik kan niet anders dan dit beamen! Als je als ouder iets bespreekbaar wilt maken wordt er gedaan alsof je de enige ouder bent met dit "probleem". Leerling centraal? Amehoela! Morgen krijgen de kinderen een flyer mee waarin de regeltjes staan. Leerling centraal, afspraak=afspraak, samen geinspireerd leren? Prachtige woorden tijdens de open dagen en dan nu in de flyer, maar in de praktijk komt er werkelijk niets van terecht. Het schooljaar begint morgen helaas weer... Wij kunnen niet wachten tot de volgende vakantie!

  reageer
 • Urker

   

  Dus...ook Emelwerda & ZZC zwak...waarom komt alleen Berechja bij omroep Flevoland in het nieuws?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • urker

   

  moeten ze de banaan maar les laten geven wordt het onderwijs alleen maar zwakker een goede leraar is het halve werk

  reageer
 • Ilse

   

  Het verbaasd mij totaal niet dat de SGL in deze lijst staat. Mijn kind voelde zich daar afgelopen jaar dood ongelukkig. Met veel poehaa zijn wij bij het informatiemoment 'binnen gehengeld'. De school klopte zichzelf enorm op de borst. Oh, ze waren zo geweldig. Al in het eerst jaar kregen wij door dat al die mooie praatjes niet klopte, maar ja je wil je kind ook niet zo maar van school laten veranderen. Dus hebben we het ook nog het 2e jaar geprobeerd maar dit werd ene grote ramp. Verschrikkelijk raar cultuurtje heerst daar. Ze denken echt dat ze de allerbeste zijn en luisteren nergens naar. Zelfs niet als je als ouder netjes met ze in overleg wilt. Want hoe haal je het in je hoofd als ouder zijnde om kritiek te hebben op de lessen, op de mentaliteit van sommige docenten en over de begeleiding. Ze doen echt net of je achterlijk bent. Ons kind is inmiddels naar een andere school en als ik net die opgeluchte blik zag, dan is dat een goede keuze geweest. Het zal allemaal nog moeten blijken, maar nu in ieder geval geen les meer van die ene onkundige docent die ook nog eens de pik op ons kind heeft.

  reageer
 • 13xx

   

  Probeer de website van de inspectie eens. daar staat het vast wel.

  reageer
 • Pieter

   

  Uitkomsten Cito-scores, uitgeschreven lesplannen, methodieken, niveau van docenten en ondersteunend personeel.

  reageer
 • uhm

   

  hoe wordt gemeten of een school zwak of niet zwak is..... daar ben ik wel es benieuwd naar!

  reageer
 • momo

   

  Media Vormgeving ROC Almere zeer zwak Ik ben ook niet verbaasd, wat een zooitje was het daar zeg.

  reageer
 • Pieter

   

  Heel scherp Frans. Dat is idd inzoomen op wat niet goed is. De onderwijsinspectie is ook niet op zoek naar goede scholen, maar naar slechte scholen. Met als doel ze daarna te verbeteren.

  reageer
 • Frans

   

  Wat is de overweging dat alleen de zwakke scholen genoemd worden? Is dat inzoomen op wat NIET goed is?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert