'Koningsdag zonder boa's nauwelijks voorstelbaar'

ALMERE • Vr 26 april 2024 | 19:07 • Vrijdag 26 april 2024 | 19:07

Almere kan zich nauwelijks voorstellen hoe een dag als Koningsdag zonder de inzet van boa's zou kunnen worden gehouden. "Als ik kijk wat wij inzetten en hoe druk we het hebben, dan kan ik mij dat niet voorstellen", zegt teammanager Mariska Koopmans van Stadstoezicht in Almere.

De 45 boa's -de buitengewoon opsporingsambtenaren- die in Almere lopen, zijn volledig in functie. Ze mogen de identiteit controleren, mensen aanhouden en beboeten. In Lelystad mogen de boa's dat niet meer, omdat ze alle 15 onbevoegd zijn. De verlenging van hun zogeheten akte van opsporingsbevoegdheid is te laat aangevraagd door een administratieve fout. Tot eind juli mogen ze daarom weinig van hun takenpakket uitvoeren.

Belangrijke taak
Boa's hebben een belangrijke taak in de stad en zijn eigenlijk onmisbaar, is de overtuiging van Koopmans. "Waar wij zichtbaar aanwezig zijn, worden veelal ook minder overtredingen begaan. Als er een overtreding begaan wordt, zul je er ook tegen op moeten treden. Dan heb je echt je boa-bevoegdheid nodig."

Boa's worden er op getraind om met een goed gesprek de rust te bewaren. "Maar als mensen niet willen luisteren, dan moet je ook B kunnen zeggen." En daarmee bedoelt Koopmans dat je dan moet kunnen ingrijpen, aanhouden of beboeten.

In Almere mogen de boa's dus nog gewoon alle taken uitvoeren, in Lelystad niet. Wethouder Grimbergen heeft gezegd grote zorgen te hebben over het verloop van Koningsdag. Volgens de gemeente zijn er afspraken gemaakt met de politie en het Openbaar Ministerie, maar welke precies willen de partijen niet zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel