Blunder gemeente Lelystad: boa's mogen geen boetes meer uitschrijven

LELYSTAD • Di 23 april 2024 | 16:29 • Dinsdag 23 april 2024 | 16:29

Boa's in Lelystad hebben tijdelijk geen enkele bevoegdheid meer en kunnen daarom bijvoorbeeld geen parkeerboetes meer uitschrijven. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan Omroep Flevoland weten.

Van de boa's -de buitengewoon opsporingsambtenaren- is de zogeheten akte van opsporingsbevoegdheid verlopen. Het herkenbare boa-logo is van het uniform afgehaald en vervangen door het logo van Lelystad.

De akte regelt dat boa's onder meer een proces-verbaal kunnen schrijven, identiteitscontroles kunnen uitvoeren en mensen kunnen aanhouden. Die bevoegdheid komt van het ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt als regel voor vijf jaar verleend.

Duurt nog maanden
De akte moet tijdig worden verlengd, omdat de aanvraag maximaal dertien weken kan duren. Volgens wethouder Dennis Grimbergen duurt het nu nog acht weken voordat de boa's weer allemaal zijn beëdigd, zo liet hij dinsdagavond in de gemeenteraad weten.

Lelystad bevestigt op de gemeentelijke website dat de opsporingsbevoegdheid niet op tijd is verlengd en dat de boa's tijdelijk geen opsporende bevoegdheden hebben.

Er zouden goede afspraken zijn gemaakt met de politie en gemeente om toezichthouders te ondersteunen. De politie bevestigt dat, maar wil inhoudelijk niks zeggen over de afspraken.

Ministerie: 'Parkeerboetes uitschrijven illegaal'
Opmerkelijk is dat volgens de gemeente boa's wel gewoon parkeerboetes mogen uitschrijven. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is het daar niet mee eens.

Ook een parkeerboete is een proces-verbaal. En het opstellen daarvan mogen alleen boa's met een geldige akte voor opsporingsbevoegdheid en de politie. Nu de boa's niet bevoegd zijn, zijn ze 'gewone burgers' en mogen ze beslist geen boetes uitschrijven, aldus het ministerie.

Een woordvoerder van de gemeente Lelystad zegt niet te weten wanneer de aktes precies zijn verlopen. Vorige week is de verlenging aangevraagd.

'Al maanden verlopen'
Juridisch is het van belang omdat parkeerboetes die zijn uitgeschreven door een niet-bevoegde ambtenaar nietig kunnen worden verklaard door de rechter. Verschillende bronnen melden dat de bevoegdheid van de boa's in Lelystad al maanden is verlopen. Ook dinsdag hebben boa's meerdere parkeerboetes uitgeschreven in het centrum van Lelystad.

Reactie gemeente Lelystad
Een woordvoerder van de gemeente laat dinsdagavond weten dat het in totaal om vijftien aktes gaat, die op 22 maart zijn verlopen. Ze blijft benadrukken dat boa's in Lelystad wel parkeerboetes mogen uitschrijven, alleen geen verkeersboetes, zoals een boete voor door rood licht rijden. Alle parkeerboetes, ook na 22 maart, zijn volgens de woordvoerder rechtsgeldig.

Wethouder Grimbergen zei hierover in de vergadering dat het bij parkeerboetes gaat om een "bestuursrechtelijke naheffing" van de gemeente voor niet-betaalde parkeerbelasting. Die heffingen mogen boa's volgens hem wel uitschrijven. Grimbergen riep burgers op om wel een kaartje te blijven kopen daar waar betaald parkeren geldt.

Lees ook: Handhaversvakbond noemt boablunder van Lelystad 'amateuristisch'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel