Wethouder: "Boa's mogen nog steeds parkeerbonnen uitschrijven"

LELYSTAD • Wo 24 april 2024 | 19:37 • Woensdag 24 april 2024 | 19:37

Boa's in Lelystad mogen nog steeds bonnen uitschrijven voor het niet betalen van parkeergeld, benadrukt wethouder Dennis Grimbergen. Door een fout van de gemeente hebben de Buitengewoon Opsporingsambtenaren in de provinciehoofdstad tijdelijk minder bevoegdheden. Dat veroorzaakt onduidelijkheid over wat boa's in Lelystad nu wel en niet meer mogen.

De situatie is ontstaan nadat de gemeente is vergeten om een belangrijke akte over bevoegdheden van boa's te verlengen. De huidige liep tot 22 maart van dit jaar en daar is geen nieuwe voor aangevraagd. "Er stond een vinkje in de computer verkeerd", erkent de wethouder. De fout is hersteld en het zal volgens Grimbergen nooit meer voorkomen.

Het verlengen van de akte is over het hoofd gezien en dat heeft gevolgen voor de taken die boa's uitvoeren. Desondanks kunnen de Buitengewoon Opsporingsambtenaren nog steeds 90 procent van alle taken uitvoeren, zegt de gemeente.

Parkeerbonnen
Volgens de gemeente Lelystad kunnen boa's nog steeds parkeerbonnen uitschrijven. Parkeergeld is een vorm van belasting. Als een boa constateert dat iemand dat niet heeft betaald krijgt de overtreder geen boete maar een naheffing. Op die manier kan alsnog het niet betaalde parkeergeld met bijkomende kosten worden geïnd.

Wat een boa bijvoorbeeld niet meer kan is een boete uitschrijven voor een aanhangwagen die verkeerd geparkeerd staat. "Dat laten we over aan de politie", zegt de wethouder. In dat geval gaat het om een overtreding waar een bekeuring voor uitgeschreven kan worden. Zo'n boete valt onder het toezicht van de officier van justitie.

Geen boetes
Voor zaken waar boa's normaal gesproken boetes voor uitschrijven, geldt dat ze dit overdragen aan de politie. Er zijn daarover gesprekken gevoerd over hoe de boa's en de de politie samen kunnen optrekken. De boa's blijven gewoon zichtbaar in het Lelystadse openbare leven laat de gemeente weten. Ze kunnen evenveel constateren en rapporteren, maar niet altijd handelen. Deze situatie zal waarschijnlijk nog twee maanden duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel