Duiven mogen alleen 's avonds en 's nachts vliegen

URK
In de Algemene Plaatselijke Verordening van iedere gemeente staan bepalingen over dieren. Zo moeten gevaarlijke honden aan een lijn van maximaal 1 meter 50 worden uitgelaten. Moeten bijen in Lelystad op 30 meter afstand van woningen worden gehouden en moeten Drontenaren ervoor zorgen dat loslopend vee niet zomaar de weg op loopt.

Op Urk bestaat ook een regel over het binnen houden van duiven in de APV. Het college van burgemeester en wethouders kan namelijk bepalen dat duiven tussen 1 maart en 1 juni tussen 8 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds niet uit mogen vliegen. Duivenmelker Maarten Hakvoort houdt al duiven sinds zijn jeugd, maar van deze regel had hij nog nooit gehoord. Wel weet hij te vertellen dat in de statuten van de postduivenvereniging staat dat duiven op zondag niet mogen uitvliegen in verband met de zondagsrust. Gemeentesecretaris Rien Bogerd moest even uitzoeken waarom het college kan bepalen dat duiven in het voorjaar binnen moeten worden gehouden. Het blijkt een oude regel te zijn om verwilderde duiven die de oogst opeten af te kunnen schieten. Omdat het gevaar bestaat dat dan ook de dure postduiven worden afgeschoten, kan het college die duiven dus een huisarrest opleggen.

De bepaling over het binnen houden van duiven staat overigens ook in de Lelystadse APV.

Regels. Daar hebben we er in Nederland een heleboel van. Ook elke gemeente heeft zijn eigen set geboden en verboden. Die staan in de APV: De Algemene Plaatselijke Verordening. Gemeentes kunnen er voor kiezen om er eigen regels in op te nemen. Omroep Flevoland bericht deze zomer over de meest bijzondere regels uit de Flevolandse APV's.

reacties (5)

 • dre

   

  nou begin dan eerst maar belasting te heffen op de dam in Amsterdam... ik zeg.... ik zie handel

  reageer
 • Antje advocaat

   

  Een goede regel dus. Net als de meeste besproken regels.

  reageer
 • piet

   

  zijn niet alleen maar de duiven die op je auto poepen ook andere vogels en wat maak het nou uit om je auto ern keer extra te wassen zo blijf je bezig of wil je de hele dag achter de geraniums zitten. wat kan een mens toch moeilijk zijn .

  reageer
 • tavz

   

  helemaal niet laten vliegen of in je eigen tuin. anders duiven belasting.....ik mn auto maar schoonmaken die altijd weer vol duiven poep ligt.

  reageer
 • HM

   

  Was er in Lelystad een tijdje geleden niet een hoop gedoe over een of andere idioot die duizenden bijen hield in zijn achtertuin in een woonwijk? Dat zou dus dan duidelijk tegen die APV zijn en aangepakt kunnen worden. Je zult maar zo'n buurman hebben en kinderen die allergisch zijn voor een bijensteek.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert