Stoepkrijten verboden in Almere

ALMERE • Do 21 augustus 2014 | 20:23 • Donderdag 21 augustus 2014 | 20:23
Sommige regels die in een APV staan zijn zo vreemd dat als je ze aan familie of vrienden vertelt, ze je niet geloven. Het verbod op stoepkrijten bijvoorbeeld.

Het is een bepaling die in elke Flevolandse gemeente in de algemene plaatselijk verordening staat. De regel komt uit de standaard APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daarin zijn een aantal bepalingen opgenomen om het bekladden van de openbare ruimte tegen te gaan en stoepkrijten valt daar ook onder.

Bij Omroep Flevoland is slechts één zaak bekend waarbij de gemeente ook daadwerkelijk het verbod handhaafde. In 2010 had het ROC in Almere een aantal giraffes op de stoep gekrijt. Volgens de gemeente viel dat onder ongeoorloofde reclame en het ROC moest de krijttekeningen weghalen. Toenmalig stadsdichter Mario Withoud maakte zich daar zo boos over dat hij besloot een gedicht op het Stadhuisplein te stoepkrijten. Hij werd hiervoor op de bon geslingerd, maar de zaak werd geseponeerd.

Regels. Daar hebben we er in Nederland een heleboel van. Ook elke gemeente heeft zijn eigen set geboden en verboden. Die staan in de APV: De Algemene Plaatselijke Verordening. Gemeentes kunnen er voor kiezen om er eigen regels in op te nemen. Omroep Flevoland bericht deze zomer over de meest bijzondere regels uit de Flevolandse APV's.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel