Eenzamen lunchen samen

ALMERE
Eenzame Almeerders konden donderdagmiddag aanschuiven bij de Lunch tegen Eenzaamheid. Onder het genot van een soepje en een broodje konden ze in contact komen met anderen die eenzaam zijn.

Uit de laatste cijfers van de GGD blijkt dat dertig procent van de Flevolanders van 18 jaar en ouder zich eenzaam voelt. De eenzaamheid in Flevoland is het grootst in Almere. Eenzaamheid is niet een probleem dat alleen bij ouderen voorkomt, maar ook opvallend vaak bij mensen van 19 tot en met 25 jaar én bij mensen met een beperking.

De Lunch tegen Eenzaamheid is onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid. Die duurt nog tot en met 4 oktober.

reacties (8)

 • Annette Schautt, Avanti

   

  Hoi Hans en Frits, Jullie snijden de cruciale vraag aan: hoe kom je er achter wie eenzaam is, hoe bereik je eenzame mensen? Als je dat weet kun je activiteiten inzetten. De lunch die wij samen met 'Wij zijn er ook' en 'MEE' hebben georganiseerd had meerdere doelen: Eenzame mensen even uit hun situatie te halen. Maar het ging er ook om dat we Eenzaamheid als thema breed onder de aandacht wilden brengen; iedere burger wakker maken dat het een groot probleem is. Heb je wel eens nagedacht of je in je eigen buurt of kenniskring mensen hebt die eenzaam zijn en waar je zelf een rol in zou kunnen vervullen? En het laatste doel was juist een gesprek te stimuleren tussen 'ervaringsdeskundigen' en mensen van organisaties, de overheid, de politiek en b.v. voorzitters van maatschappelijke overleggroepen. Er wordt veel 'over' mensen gesproken maar niet 'met'. Waarom zouden eenzame mensen niet zelf het beste een antwoord kunnen geven op de vraag die jullie aan de orde stellen? Dat was dus ook een doel van onze bijeenkomst. Sommige gasten van organisaties hebben op een mooie manier contact gelegd. Zo heeft b.v. een vrijwilliger van Avanti die aanwezig was als vervolg iemand thuis uitgenodigd en ze koken nu samen. Mooi begin. Maar ik zal eerlijk zijn, natuurlijk waren er ook gasten die meer in vertrouwde kring bleven praten. Toch ben ik blij met kleine stappen "Wij zijn er ook' organiseert binnenkort een conferentie over eenzaamheid en enkele 'cliënten' van MEE doen nu actief mee en helpen met de voorbereidingen.

  reageer
 • ron

   

  n.a.v. Frits: daarom dacht ik ook al Hoeveel procent van de aanwezigen is meer alleenstaand dan eenzaam. want dat is deels toch wat anders. echt eenzamen trekken is zwaar werk denk ik.

  reageer
 • Frits van der Pluijm

   

  Hans precies ook mijn vrees. Er wordt heel veel georganiseerd maar hoe worden de doelgroepen bereikt. Dat is waar ik achter wil komen en vervolgens wil overbrengen op al die hardwerkende organisaties zodat ze meer resultaat van al hun inspanningen krijgen. Een ding weet ik al, het is niet makkelijk.

  reageer
 • hans

   

  Als mensen eenzaam zijn hebben ze wellicht moeite met het leggen van sociale contacten. Hoe kun je die dan vinden en uitnodigen voor zo'n bijeenkomst? Krijgen die mensen oom les in sociale vaardigheden?

  reageer
 • jacq

   

  prima initiatief! hopelijk was het niet eenmalig en komen meer mensen op dit soort activiteiten af!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Koos W.

   

  Triest dat er zoveel eenzaamheid is in een stad als Almere en een land als NL. Is dit het resultaat van het kapitalisme? Mensen zijn mensen en iedereen hoort erbij. Wanneer zien we nu eens in dat onze huidige samenleving niet meer functioneert? Wellicht dat we dan eens tot eens maatschappij komen waar iedereen erbij hoort.

  reageer
 • Barbara

   

  @ Annette S ...Mag ik je vragen waarom er ook politici bij die lunch aanwezig waren? Is dat om de feestvreugde te verhogen? Laat mensen die op zo'n uitnodiging afkomen lekker zelfstandig onderling contacten maken zonder professionele anti eenzamen die uit een hoekje komen toekijken.

  reageer
 • Annette Schautt

   

  Eenzaamheid is complex, het kan je treffen in alle leeftijden en opleidingsniveaus. Het was een gezellige en vrolijke lunch, met heerlijke Surinaamse gerechten. De uitwisseling tussen politici, betrokkenen en Almeerse burgers was zeer geslaagd. Deze lunch was ook een mooie samenwerking tussen MEE, Avanti, WZEO en Corrosia.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert