Wortels niet naar de voedselbank

FLEVOLAND
Boeren mogen hun gewas niet zomaar aan de voedselbank leveren als ze meedoen aan een compensatieregeling. Als een boer compensatie krijgt moet het product gewassen, verpakt en gekeurd worden aangeleverd bij de voedselbank.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een financiële regeling getroffen om boeren te helpen als ze hun product onder de kostprijs moeten verkopen door de Russische boycot. Als een boer met deze regeling zijn product wil weggeven komen er extra hygiëne-eisen bij en dat kost een boer teveel geld. Volgens de voedselbank in Dronten is het wel mogelijk om aardappels en wortels direct van het land te leveren als de boer geen gebruik maakt van de compensatieregeling.

Dinsdag zorgde een bericht over een omgeploegd wortelveld in Biddinghuizen voor veel verontwaardigde reacties. Deze wortels zijn overigens niet meer geschikt voor de voedselbank omdat ze overrijp zijn.

reacties (21)

 • Jeroen

   

  Wat een onzin, dit is juist ondernemersmentaliteit. Waar jij op doelt is sociale dienst mentaliteit, en dat is precies waar dit land aan kapot gaat.

  reageer
 • Willie Wortel

   

  Jenny is duidelijk zelf geen ondernemer en houdt er een verontrustende onnozele mening op na. Wanneer vroege wortels te lang op het land blijven staan gaan ze scheuren en deze kun je niet bewaren. Voor de boer zijn de rooikosten voor zijn perceel tussen de 5000-6000 euro. Simpel toch?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Toch bijzonder. De min of meer dwingend geformuleerde suggesties buitelen hieronder over elkaar heen, terwijl die boer met zijn spullen gewoon mag doen wat-ie wil.

  reageer
 • Cor

   

  400 ton

  reageer
 • adv

   

  mooie kringloop toch als je er toch geen drol voor krijgt, gewoon terug geven aan de natuur. en er zal vast nog wel een goede voeding voor de grond bij zitten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willem ex buiten

   

  Wat een gezeur met die voedselbanken.Was gisteren op de markt in Hilversum en daar werden bloemkolen voor 25 eurocent verkocht.Voor niets gaat alleen de zon op.Het vreemde aan deze verhalen zijn een aantal zaken die direct opvallen.Een boer is ondernemer.Nu de EU deels schuld is aan de boycot met Rusland blijkt dat middels subsidie de burger wederom voor de kosten opdraait. Het is toch van de zotte dat er regelgeving is die boeren verplichten op het land de producten te laten verrotten en als dank daarvoor nog een beloning krijgen ook.Deze EU richtlijnen lijken mij goed voor de economie en uiteraard voor de belastingbetaler.

  reageer
 • pietjepuk

   

  als ik het me goed kan herinneren gaat het hier over 4 ton wortels ik denk niet dat de voedselbank daar op zit te wachten. mensen willen geen wortels als ontbijt lunch en diner.

  reageer
 • Yourwine

   

  Veevoer dan?

  reageer
 • ja

   

  helemaal mee eens: het is en blijft voedsel vernietigen en dat in deze tijd. .

  reageer
 • Jtm

   

  Deze wortels zijn overigens niet meer geschikt voor de voedselbank omdat ze overrijp zijn. Je leert elke dag weer bij. Overrijpe wortels???

  reageer
 • Almere

   

  volgens mij heb je het toch niet helemaal goed gelezen..

  reageer
 • verbaasd

   

  Mensen roepen maar van alles. een boer moet maar kosten maken omdat de consument iets gratis wil. Ik kan me voorstellen dat een boer niet extra kosten gaat maken en zijn verlies neemt. Maar ga niet zielig je handje op staan houden om aan gratis eten te komen over de rug van een ander terwijl bijvoorbeeld wortelen in de supermarkt niet duur zijn. Waarom willen mensen altijd beter worden dan een ander? en hier wordt gesproken over verkeerde instelling van wel subsidie vangen, mensen het gaat hier over een compensatie regeling. die is ervoor om te zorgen dat we volgend jaar ook nog boeren hebben die ons eten voedsel kunnen produceren. Er wordt op deze manier een markt gecreeerd voor de boeren zodat ze misschien nog een kans maken om de kostprijs terug te verdienen. Iemand die dit niet snapt heeft geen verstand van ondernemen

  reageer
 • Rick

   

  Dus jij gaat voor niets werken als je werkgever geen geld meer heeft, " van goh wat zielig voor hem"? Die wortels kosten enkel mar geld om tot voedsel te verwerken . De boer heeft toch geld nodig om te leven dus onzin om t weg te gooien.

  reageer
 • Sjaak

   

  Als de voedselbank dan zo graag extra wortels wil hebben, kunnen ze dat misschien ook wel bij de groothandel halen, zo te zien is er genoeg aanbod.

  reageer
 • veeboer

   

  goeie zaak. iedereen te zaniken op die boer, maar zelf niet te veel willen betalen! hebben we ook al eens met de melk gedaan gewoon weg laten lopen iedereen deed toen mee. in notime schaarste en toen kon eindelijk de prijs boven kostprijs komen! laten we hopen dat er meer wijze boeren zijn dit kan zo niet langer. alleen al om het gezanik!

  reageer
 • tja

   

  wat een onzinnige reactie, dan betaal jij het verschil toch? als je zo'n moraalridder bent? wedden dat je dat niet wilt?

  reageer
 • pfff

   

  blijft schandalig,en zo zonder! u was nu veel rijker geweest als u gewoon wel aan voedselbanken had gegeven! u had zo veel harten verovert zoveel die u dankbaar waren geweest dat dankbaarheid die u zou ontvangen was meer waard geweest dan het geld wat u zo graag wou!!

  reageer
 • Andree

   

  Aan dit verhaal is geen touw vast te knopen.

  reageer
 • Hj

   

  Ga er maar vanuit dat de kwaliteit onvoldoende is

  reageer
 • Noopper

   

  Je praat hier over wortels niet over fruit dat over RIJP is

  reageer
 • jenny

   

  werkelijk schandalig deze mentaliteit van de akkerbouwer, goed eten laten rotten en/of vernietigen omdat meneer de prijs niet krijgt maar wel een hand ophouden om subsidie te ontvangen, walgelijk geen ondernemers mentaliteit.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert