Vrijspraak in discriminatiezaak ANNO

ALMERE
De rechtbank heeft drie medewerkers van de Almeerse uitgaansgelegenheid ANNO vrijgesproken van discriminatie. Tegen de eigenaar, de bedrijfsleider en een portier waren boetes geëist, omdat zij een discriminerend deurbeleid zouden hanteren.

In maart 2011 werd een bezoeker van Surinaamse afkomst de toegang van ANNO aan de Grote Markt geweigerd. De man spande een rechtszaak aan omdat de Surinaamse man vindt dat hij op basis van zijn ras is geweigerd.

Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen wat de werkelijke reden was van de weigering.reacties (15)

 • .\/\/.

   

  " Ik vraag me af of in bepaalde gevallen discriminatie niet ook gewoon moet mogen." - Artikel 1 van de Grondwet van ons mooie land is daar redelijk duidelijk over.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "al jaren kom ik als blanke daar en hoor zovaak zeggen. die marrokanen komen er niet in of die surinamers willen we hier niet.. " En als je dat dan al jaren hoort, dan krijg je niet op een dag het gevoel dat je daar misschien maar niet meer moet komen?

  reageer
 • Jeroen

   

  En waarom zouden ze dat zeggen denk je? Ik heb jarenlang op grote markt gewerkt, en als er gedonder was, waren er bijna altijd medelanders bij betrokken. En niet alleen, altijd met een grote groep. Wanneer je je gewoon normaal kleed, en niet met een te grote groep aankomt, zul je nooit een probleem hebben.

  reageer
 • Maarten

   

  En zo is het maar net! Neem je verantwoordelijkheid

  reageer
 • willeMstad

   

  En dat moet 3,5 jaar duren zo'n uitspraak of was deze Surin. bezoeker ondertussen wel welkom bij Anno middeleeuwen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • markt bezoeker

   

  helaas wel heel erg waar . en oja ik ben blank

  reageer
 • Mo

   

  Doeii

  reageer
 • Faerie

   

  De enige juiste uitspraak, o.a. om wat -'t is niet anders- zegt. Ik vraag me af of in bepaalde gevallen discriminatie niet ook gewoon moet mogen. Wat -jvdw- zegt wil ik ook wel geloven, maar ik vind dat je ook de vraag moet stellen waarom? Als de ervaring/beeldvorming van horeca ondernemers is dat mensen met een bepaalde etnische achtergrond meer verantwoordelijk zijn voor ongeregeldheden, dan snap ik dat een ondernemer kiest om bepaald publiek te weigeren om dat te voorkomen in zijn toko. Dit kan statistiek en/of beeldvorming ten grondslag hebben. Overigens zou ik hetzelfde zeggen als de statistiek/beeldvorming liet zien dat brildragers, roodharigen of meisjes met witte rokken de grootste herrieschoppers waren. In plaats van zeuren is het wellicht handiger als mensen die zich vinden horen bij een bepaalde doelgroep eens met zijn allen iets gaan doen om de statistieken en de beeldvorming te veranderen rondom de eigen doelgroep. Er zijn meer mensen verantwoordelijk dan alleen een portier die iemand weigert. Overigens geloof ik in dit geval niet in discriminatie, want er werken mensen bij ANNO met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat van die mix wil ik wel geloven, want je wil dat je toko te boek staat als een plek waar iedereen een gezellige tijd kan hebben. En zeg nou eerlijk, het is gewoon een feit dat een toko die vol zit met één bepaalde doelgroep geen andere doelgroepen meer trekt. En dat heeft ook zo zijn redenen. Maar niemand die die nuances in acht neemt en kijkt naar wat er maatschappelijk achter schuilt. Ik beoordeel ook mensen op basis van hun gedrag, hoe (hard) ze praten, welke taal ze gebruiken (netjes of schelden, Nederlands of continu buitenlands spreken), hoe ze zichzelf neerzetten (lichaamstaal, houding). En het is gewoon een feit dat bepaalde doelgroepen eerder geneigd zijn bepaalde gedragingen te bezigen die als negatief worden ervaren door anderen (o.a. Nederlanders). Dat komt deurbeleid niet ten goede, maar ik vind dat de verantwoordelijkheid dan meer ligt bij die doelgroepen zelf. Verander de manier waarop je jezelf neerzet, dan verandert ook op den duur de manier waarop mensen je ervaren en naar je kijken.

  reageer
 • Joop

   

  Wat een ruig verhaal....

  reageer
 • jvdw

   

  iedereen die op de grote markt komt weet dat er gediscrimineerd word. als ze zich daar nou eens druk om maken. daar is pas racisme ipv zwarte piet. al jaren kom ik als blanke daar en hoor zovaak zeggen. die marrokanen komen er niet in of die surinamers willen we hier niet.. gebeurd ook in anno. jammer dat er geen bewijs is. maar die eigenaar zou eens flink op zn klote moeten krijgen van de rechtbank samen met ze vriendjes op de grote markt.

  reageer
 • 't is niet anders.

   

  Ja maar het zou te gek voor woorden zijn om iemand te veroordelen met gebrek aan bewijs. In zo'n land wil ik niet wonen.

  reageer
 • Maarten

   

  Wanneer ben je aan het selecteren en wanneer ben je discrimineren? En als je in Anno staat weet je dat er niete gediscrimineerd wordt. Mooie uitspraak!

  reageer
 • Rutger

   

  Iedereen weet dat uitsmijters discrimineren. Rare uitspraak.

  reageer
 • gert

   

  gerechtigheid.

  reageer
 • toerist

   

  Goh was vast niet de eerste keer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert