Jongen begint actie voor behoud bus in Atolwijk

LELYSTAD
De 16-jarige Bart Kromwijk uit Lelystad is een actie gestart om het busvervoer in de Atolwijk te behouden. De jongen reageert daarmee op het plan om de buslijnen in die wijk te schrappen.

Volgens de gemeente en vervoersmaatschappij Arriva is de huidige route niet efficiënt en ongeschikt voor bussen. Reizigers moeten daarom vanaf december naar haltes aan de rand van de wijk.

Bart Kromwijk vindt die afstanden te ver, vooral voor ouderen en gehandicapten. Hij hoopt met een petitie veel handtekeningen op te halen, om zo de gemeente op andere gedachten te brengen.

reacties (22)

 • J.C. Moes.

   

  Het is eens te meer weer duidelijk, zoals dat al jaren duidelijk is en ver daarvoor al door menigeen voorspeld werd met de aanbestedingen v/h openbaar vervoer. Niet de te vervoeren mensen zijn belangrijk, maar ENKEL en gewoon WINST! De drogreden over te bochtige weggetjes en dergelijken geldt voor alle wijken waar (dan weer wel, jaarlijks, dan weer niet) een bus rijdt, slaat echt nergens op. Er bestaat mijn’ s inzien vanaf de laatste grote aanpassing (lees grote verslechtering) aan de meeste infrastructuur al een probleem bij heel veel bochten als ook sommige haltes die recht tegenover elkaar, op sommige punten, pontificaal de doorgang versperren voor het overige verkeer. Wegen en vooral betreffende wethouders, OP DE SCHOP! De vervoerders wisten dit en hadden dit moeten en kunnen weten bij inschrijving, ook nadat de gemeente Lelystad enige jaren terug de berijdbare ruimtes, onwerkelijk voor een dagelijkse vervoer behoefte die natuurlijk ook Lelystad heeft, de begaanbaarheid buiten de dreven, sterk en onpraktisch vernauwd heeft. Gelukkig is er nog enige hoop voor de toekomst wat gemeentelijk bestuur betreft, zie de actie van deze 16 jarige scholier, proficiat! JC.

  reageer
 • KC

   

  Goed gedaan Bart. Ariva heeft in samenwerking met het college, raad en gemeente ingestemd met deze route. Zij krijgen daarvoor ook geld. De raad wilde ook een bushalte bij Atolplaza. Vanaf de dreven moet je nu trappen nemen, omdat de bruggetjes bij de haltes er niet meer zijn. Nu kunnen gehandicapten, mensen met kinderwagens, e.d. niet bij de haltes komen.

  reageer
 • Goed initiatief, en complimenten voor de website! Veel succes!

  reageer
 • Liesbeth

   

  Goede actie, Bart! Ik heb getekend. Fijn dat een jongen van jouw leeftijd oog heeft voor groepen mensen die over het algemeen afhankelijker zijn van OV.

  reageer
 • raag

   

  zet een buurtbus in hiervoor... doen ze in boerengehuchten zoals de scherpenzeel ook ;)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • inwoner met baby

   

  Ik ben het helemaal eens dat de bus moet blijven, er wordt al genoeg bezuinigd en daardoor ben ik verplicht om vanuit een andere wijk naar de atolwijk te gaan naar het consultatie bureau. Ook de ouderen die in de wijk wonen kunnen niet zo ver lopen.

  reageer
 • zap!

   

  bart is ook de enige reiziger die gebruik maakt van deze lijn... moet daarentegen wel zeggen dat het busverkeer binnen lelystad gewoonweg een zooitje is. bussen komen te vroeg of te laat, of vaker meegemaakt.. Helemaal Niet!! Almere is gewoon veel beter geregeld met busvervoer, om de 5/10 min een bus. Binnen lelystad ook te realiseren. Maar eerst het vertrouwen terugwinnen van de consument en reclame maken voor 'goede' dienstverlening.

  reageer
 • frits

   

  Almere heeft busbanen waarop de bussen 50 kunnen rijden, soms zelfs nog harder. In Lelystad kunnen de bussen alleen op de dreven zo hard rijden. Dus misschien is dat ook de bedoeling van de gemeente en Arriva? Snellere busroutes met meer reizigers waardoor uiteindelijk ook vaker gereden kan worden?

 • Bart

   

  als je naar het filmpje kijkt zie je dat er aardig wat mensen in de bus zitten (buiten de spits). en almere kun je niet met lelystad vergelijken. elke 10 minuten een bus is onrendabel en overkill

 • Mars

   

  Goede actie! Meteen even getekend.

  reageer
 • kees d.

   

  Je zou als Arriva en Gemeente Lelystad kleinere bussen in kunnen zetten op deze lijn om de kosten te drukken en de lijn te behouden.

  reageer
 • Arriva en de Gemeente

   

  Ja tuurlijk we trekken effe een blik kleinere bussen open, kost toch niks.

 • frits

   

  Wat moet Arriva dan met de huidige bussen? Die zijn pas twee jaar oud. Denk wel dat dit een deel van het probleem is. Arriva had kleinere/lichtere bussen moeten kopen dan er nu rijden. Geldt overigens in de hele stad, want zo druk zijn de buslijnen in Lelystad niet. Een bus met een stuk of 20 zitplaatsen en wat staanplaatsen is volgens mij overal meer dan voldoende. Maar ook de vele drempels en de 30-zones zijn denk ik een probleem, want een bus die langer onderweg is, kost Arriva en de gemeente meer geld (de chauffeur verdient per uur), en is voor veel reizigers minder concurrerend met de fiets en auto, dus minder inkomsten.

 • Bart

   

  de link naar de petitie staat inmiddels in het bericht

  reageer
 • Maidenhead

   

  Erg goed idee om een handtekeningenactie te doen voor het behoud van de bus in de Atolwijk. Ze hebben daar al zo lang gereden en nu klagen ze plots dat het niet geschikt is voor de bussen. Ga zo door met de actie

  reageer
 • henk1

   

  altijd toch gedacht dat het zwarte ronde ding wat de bestuurder vast hielp er was om de bus bochten te laten maken. Maar helaas verkeerd want nu is het iets om de bus lange rechte stukken laten rijden en helemaal niet om bochtige routes te laten rijden door de wijk. Misschien moet gemeente eens nadenken bij hun zelf over al die verkeersremmende maatregelen overal want de bussen passen er niet lekker meer door.

  reageer
 • Bart

   

  google op busatol. Op die site vind je de link naar de petitie

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Goede actie Bart. Waar kan ik tekenen.

  reageer
 • jantje

   

  nu vraag ik mij toch iets af.... bussen hebben jaren lang deze route gereden. nu ineens is de route niet geschikt voor bussen volgens betrokken partijen. betekend dit dan dat zij de verkeerde bussen hebben aangeschaft of kunnen de nieuwe chauffeurs niet met deze bussen omgaan??? ik hoop echt dat het lukt om de bussen volgens de huidige route te laten rijden

  reageer
 • frits

   

  Zou ook kunnen dat omwonenden tegen de busroute zijn. Drie jaar geleden was de Buitenplaats aan het zeuren. Kan best zijn dat nu bewoners rondom de Plantage en de Atol bij de gemeente en Arriva aan het klagen zijn dat de bus weg moet. Mensen accepteren steeds minder en starten steeds vaker procedures tegen de overheid.

 • vogel

   

  wel ja geef de chauffeur maar weer de schuld,weet je waar je moet zijn vriend,bij de betrokken wethouder !!

 • kees

   

  goed idee bewoners Atolplaza en Atol zijn blij met je.

  reageer
 • Monique

   

  Heel goed Bart Ik hoop dat het lukt !!!!!

  reageer
 • Havenaar

   

  Dit plan is heel vroeger al ook eens geopperd door de toenmalige busmaatschappij. Na onderzoek door de gemeente is dit plan toen afgeschoten rekening houdende met de doelgroepen in de huidige petitie genoemd. De geschiedenis herhaalt zich. Hopelijk kunnen de oude rapporten nog uit de la worden gehaald zodat discussie en veel tijd voorkomen worden.

  reageer
 • tries

   

  ik ben dan niet van ov binnen de stad afhankelijk. .. Maar top van je dat je deze actie start. Mijn stem heb je!

  reageer
 • Erwin

   

  Waar kan ik tekenen. Super actie

  reageer
 • rob

   

  zeer goede actie zet hem op.

  reageer
 • +1

   

  Goed initiatief Bart! Bewonderenswaardig dat je het voor deze meest getroffen doelgroep opneemt. Moeders en vaders met kinderwagens zullen hier ook blij mee zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert