Rekenkamer bezorgd over beheer openbare ruimte

LELYSTAD
Het beleid voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte in Lelystad is in grote lijnen voldoende. Toch zijn er zorgen over de toekomst. Dat is het oordeel van de rekenkamer van de gemeente.

Zo heeft de gemeenteraad onvoldoende inzicht en grip op het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Door bezuinigingen zijn er grote verschillen ontstaan tussen het onderhoud in de wijken en de beleving daarvan bij de burger.
De raad zou zich op dit gebied beter moeten laten informeren.

Vooral in het stadshart worden de kwaliteitsnormen van het onderhoud van de openbare ruimte niet gehaald. Ook het groenbeheer is onder de maat volgens het rapport. De onderzoekers denken dat het moeilijk wordt om de basiskwaliteit vast te houden als er nog meer bezuinigd wordt. Ook de effecten van burgerparticipatie moeten niet worden overschat door de gemeente. Het advies is dan ook om eerst de gevolgen van verdere bezuinigingen te onderzoeken.

In een reactie laat de gemeente weten het niet eens te zijn met de manier van onderzoeken door de rekenkamer. Het beleven van gebrek aan onderhoud wordt volgens de gemeente voornamelijk veroorzaakt door de leeftijd en inrichting van een wijk.

reacties (22)

 • P.Grim

   

  Het is niet alleenhet openbaar groen, maar wat dachten de gemeente over de grachten? Ook een vuilnis belt !Talloze keren geweest naar de buurt werker dan kwam er iemand kijken en zei ja het is zo maar BEZUINIGINGEN He'

  reageer
 • Barbara

   

  Ik zal al deze reacties printen en zorgen dat zij bij de juiste persoon terecht komen! In dit geval zal dat onze burgermoeder zijn! Als blijkt dat zelfs zij niet weet hoe haar invloed positief kan uitwerken dan zal haar stad nog verder afglijden. Eeuwig uitstel ligt niet in de toekomst maar eeuwigheid is er NU!

  reageer
 • HW

   

  De gemeente Lelystad heeft in de loop der jaren in de wijken nieuwe beplanting aan gebracht van snoeien heeft de gemeente nooit van gehoord. De cases bewoners een klacht neerleggen bij de wijkpost komt er een ambtenaar van de gemeente kijken hoor ik al jaren lang het geleuter van een ambtenaar de gemeente moet bezuinigen.

  reageer
 • KC

   

  De gemeente is al jaren de weg kwijt. Als de wijkraden de gemeente er op aansprak werd er niet op gereageerd. De wijkraden zijn te lastig voor hen en daarom worden de gelden voor de wijkraden wegbezuinigd. Lang leve de gemeente.

  reageer
 • Ron

   

  Grip is inderdaad zoek.... onkruid komt door de hele stad tot je oksels. Ook jammer dat er van voetpaden, fietspaden worden gemaakt. Vervolgens moeten mensen over het fietspad lopen vanuit de Schouw in de richting van het centrum. Alles is in het verleden veel beter geweest.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jan b.

   

  In Almere dito met een *.

  reageer
 • Cor

   

  De gemeente is het niet eens met de manier van onderzoek. Maar wat als de uitkomsten de gemeente wel goed uit waren uitgekomen? Rond andere onderwerpen zoals de toekomstige werkgelegenheid op Lelystad Airport neemt de gemeente het niet zo nauw met onderzoek dus waarom bij dit onderwerp wel?

  reageer
 • marie

   

  veeg de fietspaden schoon! de bladen veroorzaken een glijbaan. en thuiszorg is er niet meer wie komt ons verzorgen als we na een val een heup hebben gebroken?

  reageer
 • mmm

   

  in de landerijen wordt ook wekelijks gemaaid en de wijk die ernaast ligt niet.

  reageer
 • marie

   

  de fietspaden bladvrij maken. het is nu vaak een glijbaan. tot er ongelukken gebeuren en dan kunnen we de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade. maar het persoonlijke leed? want thuiszorg hebben we niet meer! Zo is het kringetje weer rond!

  reageer
 • frits

   

  Ik vind het zwaar overtrokken. In veel andere gemeenten ziet het er veel slechter uit. Er worden hier wegen aangepakt die nog prima te berijden zijn. Ook het Stadhuisplein aanpakken is zonde van het geld. Er wordt dus op bepaalde onderdelen ook gewoon geld verkwist. Is het aantal ambtenaren van de plantsoenendienst zo veel minder geworden? Volgens mij ook niet. Ik zie nog continu gele autootjes rijden. Misschien ook eens uit die auto stappen?

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dat wordt leuk met de inrichting van het stadhuisplein. In alle 3 de voorstellen zit veel groen verwerkt. Is na 3 maanden dus ook een oerwoud :P

  reageer
 • alex

   

  hier in haven ook, in het begin van de zomer stond het gras knie hoog ,werd er niet gemaaid. en na de zomer tot aan vorige week maaide ze bijna wekelijks.

  reageer
 • Bewoner

   

  Ze beloven veel maar waarmaken ho maar. Plantsoen in onze straat ziet er niet meer uit, onkruid overal, stoepranden overwoekerd, etc. Klagen helpt niet. We hebben gevraagd of we het zelf mochten onderhouden, maar dat mag niet. Willen zelf bomen en struiken snoeien, maar zij moeten gereedschap leveren en afval ophalen. Nee, dat mag niet.

  reageer
 • Cock

   

  Dat er verschil is wat betreft onderhoud per wijk is iets wat ik al jaren roep ,neem bijv. Hollandse hout daar is het onderhoud altijd goed ,of zou daar de gemeente ambtenaar die hiervoor verantwoordelijk is zelf woonachtig zijn.

  reageer
 • peet

   

  in de landstrekenwijk werd tot verleden week bijna wekelijks gemaaid en de maaier zelf begreep er niets van maar opdracht is opdracht en deed de hele dag over een grasveld wat je toch wel in een uurtje kan maaien hij reed wel 25x over hetzelfde stukje, dus hier kan sterk bezuinigd worden, terwijl er wijken zijn waar nooit wordt gemaaid, ze kunnen beter de goten vegen waar kinderen met hun fietsjes uitglijden, levensgevaarlijk.

  reageer
 • Riek

   

  Idd waar ,bladeren op vegen,goten schoonmaken ,zie ze niet hoor het is een zooi en deze wijk is pas 15 jaar Alleen het riet lans de oevers daar zijn ze druk mee , Maar de rest is goed weg bezuinigt,vroeger zag je veel straat vegers nu eigelijk nooit meer ,en welk bedrijf doen dit soort werkzaam heden eigelijk

  reageer
 • Tom

   

  amen! Of de top dit vrijwillig of onder dwang van het bestuur doet is nog de vraag.

  reageer
 • er word bezuinigd op groen onderhoud zodat de bobo's nog een feestje kunnen bouwen. een werkbezoekje hier en daar en een nieuwjaars receptie moet ook ergens van betaald worden.

  reageer
 • henk1

   

  Klopt het toch wat alle schrijvers in diverse onderwerpen op flevopost schreven over het groen in lelystad. Er zit duidelijk iets goed fout hier, eerst rotondes beplanten nu na half jaar helemaal kaal gemaakt. Zijn vast nog wel meer voorbeelden op tr noemen.

  reageer
 • Ok

   

  Dit komt omdat de politiek totaal geen verstand van zaken heeft inzake onderhoud van de openbare ruimte en het gevolg van bezuinigingen daarop. En de top van de ambtenaren te bang zijn voor hun eigen positie om de politiek de waarheid te vertellen over de gevolgen van bezuinigingen.

  reageer
 • Bewoner van de horst

   

  Volgens mij heeft de Rekenkamer gelijk over het onderhoud van het groen onze wijk is nog niet zo oud maar je ziet niemand van groen onderhoud de pleintjes onkruid vrij maken

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert