Opluchting bij Stad en Natuur over vaccin blauwtong: 'Had niet later moeten komen'

ALMERE • Vr 26 april 2024 | 17:04 • Vrijdag 26 april 2024 | 17:04

Het vaccin tegen blauwtong is goedgekeurd en dus mogen schapen en runderen vanaf deze vrijdag ingeënt worden. De goedkeuring van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen komt eerder dan verwacht, tot grote vreugde van schapenhouders: "het is een echte opluchting".

In de WhatsApp-groep van stichting Stad en Natuur werd het nieuwsbericht vanmorgen meteen gedeeld, en het kon rekenen op veel blije reacties. "Er kwamen allemaal feestende emoji's onder", vertelt Margrietha Rengers van de stichting.

De schaapskudde in Almere was in september de eerste in de provincie waar een geval van blauwtong werd vastgesteld. Sindsdien heeft het virus flink om zich heen gegrepen: zo'n 25 schapen hebben het einde van de winter niet gehaald. "Dat was vreselijk voor de dieren zelf en voor de verzorgers, die de schapen zien lijden", zegt Rengers.

Minder lammetjes
Door de blauwtong-uitbraak kon de stichting dit jaar maar op vijf drachtige schapen rekenen, terwijl dat er normaal 25 zijn. Dat is een probleem, want de schapen van Stad en Natuur zijn van bedreigde rassen, en een speciaal fokprogramma moet die rassen in stand houden. "Juist dit virus, dat het aantal lammeren flink doet afnemen, kan een genadeklap zijn voor die rassen", vreest Rengers.

Winterslaap
Op dit moment is het rustig met het aantal besmettingen: de mug die het virus overdraagt, de knut, is in winterslaap. Maar omdat het warmer weer wordt, is het een kwestie van tijd voordat die weer rond gaat vliegen. "En dan zou die onze gezonde lammen aan kunnen steken. Het vaccin had dus niet veel later moeten komen."

De collega's van Rengers hebben vanmorgen meteen gebeld om te kijken of er al vaccins beschikbaar zijn voor hun schapen. Ze hopen zo snel mogelijk te beginnen met vaccineren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel