Blauwtong verspreidt zich snel naar nog eens 28 Flevolandse veehouders

FLEVOLAND • Di 7 november 2023 | 12:41 • Dinsdag 7 november 2023 | 12:41

Het blauwtongvirus is in een week tijd bij nog eens 28 Flevolandse veehouders opgedoken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De meeste nieuwe besmette boerderijen zijn te vinden in Noordoostpolder. Daar dook het virus op nog eens veertien plaatsen op. In totaal zijn er nu 61 veehouders in die gemeente met een vastgestelde of veronderstelde blauwtongbesmetting.

Alleen op Urk is volgens de NVWA nog geen besmetting met het virus vastgesteld bij agrarische bedrijven, daar zijn ook niet of nauwelijks schapenhouders te vinden. Wel zou er een uitbraak zijn (geweest) op kinderboerderij De Stekplek aan de Urkerweg.

Op de kaart hieronder zie je hoeveel bedrijven met besmette schapen er in jouw gemeente zijn.

Knutten boosdoener
De grote boosdoeners van de besmettingen zijn knutten: kleine mugjes. De knutten dragen het virus over naar met name schapen. De dieren zijn daarna zelf niet besmettelijk.

Als een schaap eenmaal het virus heeft, is het vaak einde oefening voor het dier. Het virus tast de binnenkant van de bloedvaten aan. Er ontstaan zweren in de mond die extreem pijnlijk zijn. Als gevolg daarvan stoppen besmette schapen met eten.

Een vaccin zou de oplossing zijn, maar dat is waarschijnlijk pas volgend jaar mei beschikbaar. Een lichtpuntje is dat de knutten niet tegen de kou kunnen. Minder dan zes graden overleeft het beestje niet. Het is voor schapenhouders dan ook te hopen dat er lagere temperaturen aankomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel