Veearts over schapenziekte blauwtong: misschien nog twee jaar mee te maken

FLEVOLAND • Vr 6 oktober 2023 | 17:47 • Vrijdag 6 oktober 2023 | 17:47

Het blauwtong-virus slaat hard om zich heen. Het virus treft met name schapen, maar ook de eerste runderen met deze ziekte zijn inmiddels aangetroffen. Veearts Bas Steltenpool uit Lelystad heeft zelf al zo'n vijftien à twintig meldingen van besmettingen binnengekregen. Hij verwacht dat veehouders de komende jaren nog met het virus te maken krijgen.

De grote boosdoeners van de besmettingen zijn knutten: kleine mugjes. De knutten dragen het virus over naar met name schapen. Als een schaap eenmaal besmet is, is het vaak einde oefening voor het dier. Het virus tast de binnenkant van de bloedvaten aan, legt veearts Steltenpool uit. "Als dat aangetast is, gaat het lekken. Dan zie je bloedinkjes in de slijmvliezen. Je ziet zweertjes ontstaan." Steltenpool voegt daar aan toe dat dit extreem pijnlijk is voor een dier en dat het als gevolg daarvan stopt met eten.

Lees ook: NVWA: dierziekte blauwtong rukt op in Flevoland

Uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat het virus niet alleen in Zeewolde en Almere is aangetroffen, maar nu ook is vastgesteld in Lelystad, Dronten en delen van Noordoostpolder. Het aantal besmettingen blijft dus oplopen, ziet Steltenpool. "Vandaag heb ik al meerdere meldingen gehad. Echt trieste situaties."

Aantal besmettingen (bron: NVWA)
Almere: 2
Zeewolde:9
Dronten: 2
Lelystad:3
Noordoostpolder: 7
Urk: 0

Nog geen vaccin
In Nederland is nog geen goedgekeurd vaccin tegen blauwtong beschikbaar. Het belangrijkste volgens veearts Bas Steltenpool is de kans zo klein mogelijk maken voor knutten om schapen te besmetten. Hij adviseert om ventilatoren in de stal aan te zetten. Volgens Steltenpool is de knut met name actief in de schemering. Hij raadt dan ook aan om de schapen ruim voor donker binnen te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel