Blauwtong duikt nu ook op in Zeewolde

ZEEWOLDE • Di 19 september 2023 | 13:14 • Dinsdag 19 september 2023 | 13:14

Na Almere is nu ook in Zeewolde het blauwtongvirus vastgesteld. Het gaat om een besmetting bij een schaap, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het is onduidelijk bij welke kudde het schaap hoort. Erwin Kunnen van de Polderkudde in Zeewolde benadrukt dat het niet om zijn kudde gaat. ''Er is afgelopen vrijdag in Putten wel een ram van mij doodgaan door blauwtong. Maar de kudde in Zeewolde is nog vrij van blauwtong.'' Kunnen maakt zich geen zorgen over het toenemend aantal besmettingen. ''Het is een stukje natuur. Natuurlijk is het wel vervelend, vooral ook omdat je er niets tegen kunt doen.'' Eerder werd bij een schaap in Almere blauwtong vastgesteld.

Demissionair minister Adema van Landbouw meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de kans reëel is dat het virus zich door heel Nederland gaat verspreiden voor de winter. Vervoersbeperkingen zullen de verspreiding vertragen maar niet kunnen stoppen, staat ook in de brief. Een geschikt vaccin is er niet. De minister kijkt samen met de sector en met farmaceuten of er op termijn een vaccin beschikbaar kan zijn.

Blauwtong is een dierziekte en is niet gevaarlijk voor mensen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel