Parkeren in Lelystad wordt duurder

LELYSTAD
Het parkeren in Lelystad wordt toch duurder. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten na een voorstel van de collegepartijen, PvdA, VVD, SP, Inwonerspartij Lelystad en ChristenUnie.

Een maand geleden leek de politiek in Lelystad nog akkoord te gaan met een tekort van ruim 3 ton per jaar, maar nu is besloten om het parkeertarief met 10 cent per uur te verhogen. Over drie jaar moet het tekort dan zijn weggewerkt.

Bovendien verdwijnt het gratis parkeren op koopavonden per 1 januari.


reacties (70)

 • J.C. Moes.

   

  Parkeergeld voor veel gemeenten niet kostendekkend? Welke "kosten niet dekkend?" Drogreden gewoon verpakte sluitpostverhoging! J.C.

  reageer
 • Jaap

   

  Motorrijtuigenbelasting bestaat ook al 20 jaar niet meer, het is nu houderschapbelasting.

  reageer
 • Rinus

   

  Laat de gemeente al die lege winkels kopen voor 10 tallen miljoenen en dan de winkeliers gratis winkelruimte geven en servicegericht personeel.

  reageer
 • Rinus

   

  Wegenbelasting bestaat niet meer, het is motorrijtuigenbelasting oftewel belasting voor het hebben van het tuig.

  reageer
 • lelystedeling

   

  gewoon lekker bij de buurtsuper boodschaapen doen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  En wie betaalt de fietspaden en fietsenstallingen? De fietser? Nee, die voorzieningen zijn wel gratis.

  reageer
 • frits

   

  Vanuit de wegenbelasting betaalt het rijk ook een deel van de uitkering van het gemeentefonds aan gemeenten. In het gemeentefonds is ook een niet-gelabeld bedrag voor wegen en verkeer opgenomen.

  reageer
 • Lelikstad

   

  Mij zie je er niet meer succes ondernemers

  reageer
 • KC

   

  Wegenbelasting is voor de overheid, waarvan de opcenten naar de de provincies gaat. De gemeenten leggen parkeerterreinen aan en bouwen parkeergarages.

  reageer
 • Jake

   

  Mazzel! Amsterdam zeker? Is maar 5 euro per uur, maar lekker gewinkeld joh!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het is droevig dat het niveau van de diverse politici zo laag is. Ja, er is een probleem met betrekking tot de kosten van het parkeren. Maar is de zorgelijke economische toestand van het centrum Lelystad niet een nog groter probleem? Het begint met het creëren van een gezond centrum. Het moet een meerwaarde voor de bezoeker zijn om naar het centrum te komen. Als deze meerwaarde er in de toekomst is dan heeft het parkeren ook een meerwaarde en is men bereid om hier ( in de toekomst) meer voor te betalen. Maak de eerste 2 uren parkeren desnoods goedkoper en langer parkeren duurder. Met de huidige verhoging is er een goede kans dat meer mensen het toch al schrale aanbod van gezellig winkelen in Lelystad gaan mijden. Meer leegstand, minder economische groei, minder banen enz en als klap op de vuurpijl gewoon minder parkeren. Waardoor het parkeerbeleid voor nog meer verlies gaat zorgen. Voor een gezellige dagje winkelen doen wij nu een dagje Harderwijk en dat gaat op deze manier alleen maar meer worden.

  reageer
 • GL

   

  Zucht. Was toch al een verloren zaak het centrum.

  reageer
 • Cornelis Vreeswijk

   

  Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed.

  reageer
 • Jowi

   

  Meer betalen?... leuk... hoe dan?? chipknip bestaat niet meer per 1 jan 2015, machines zijn niet allemaal geschikt voor pin, en betalen op afstand kennen ze al helemaal niet in dit dorp. Brikken?... nog nooit van gehoord. Dus in het vervolg een ouderwetse zak vol muntjes mee als je een dagje wil winkelen... GOED BEZIG GEMEENTE....!!!

  reageer
 • mar

   

  vraag de winkeliers eens hoe ze er nu voor staan en hoe dit gaat worden als de parkeer kosten omhoog gaan. Ik ben bang dat er wel weer een paar leegstaande panden bij komen. Dit terwijl het er al een behoorlijk aantal zijn. ondernemen is in Lelystad ondertussen een heel riskante onderneming geworden. Gemeente is goed bezig, publiek trekt inderdaad weg. Jammer!

  reageer
 • schouw

   

  welke binnenstad ?

  reageer
 • Bernhard

   

  Meer betalen moet geen probleem zijn. Echter hoeveel wordt niet aangegeven. Als er meer moet worden betaald is het zaak de parkeergarage Zilverpark goed schoon te houden. Het is nu een vieze boel met veel vuil, groene aanslag, smerige ramen. Het is nu een smeerboel! Ja wat wil je als mensen Lelystad komen bezoeken en in dit soort garages binnenkomen?

  reageer
 • lely

   

  Helemaal mee eens! Toch is dit erg triest voor de Lelystadse ondernemers.

  reageer
 • Andy P

   

  Dat wordt al betaald door de wegenbelasting. Met gratis parkeren heb je geen personeelskosten en geen kosten aan al die dure apparaten. Het centrum kan interessanter worden voor ondernemers en dat zijn ook weer inkomsten.

  reageer
 • René

   

  Ik heb geen enkel probleem om te betalen voor het parkeren. Ook niet om iets meer te betalen. Maar ik mag dan ook wel verwachten dat de service goed is en dat er behoorlijk onderhoud wordt gepleegd. Als voorbeeld, lijkt het volgens de penetrante lucht wel of je door een riool loopt in de parkeergarages. Daarnaast bewijst het feit dat er regelmatig storing is bij de betaalautomaten, ook niet van een goede service. Eén van de nog steeds wettelijke betaalwijzen, het contant betalen, wordt ook bijna onmogelijk gemaakt. Tot een betaald bedrag worden alleen maar bepaalde biljetten geaccepteerd. Geen goede ontwikkeling. Een bewijs dat het wel goed kan, qua service/dienstverlening en goed (schoonmaak)onderhoud, is te vinden in onder andere Leeuwaarden. Nogmaals; ik heb er zeker geen problemen mee om (meer) te betalen voor het parkeren, als de service daar ook naar is. Per slot van rekening, kies ik er zelf voor om met de auto naar het centrum te gaan.

  reageer
 • KC

   

  Het wordt nog rustiger op de koopavond. Nu zijn er weinig mensen, maar het wordt nog rustiger als het gratis parkeren op de koopavond wordt afgeschaft. Ga maar lekker winkelen bij winkels die niet meer open zijn, omdat er geen publiek meer komt.

  reageer
 • Mike

   

  In Dronten heb je blauwe zone

  reageer
 • de eenzame fietser

   

  Hele binnenstad autovrij

  reageer
 • Moi

   

  Als ik dan toch steeds meer moet betalen voor het parkeren, dan liever in een leuke stad, met gezellige winkels!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Sommige mensen zijn afhankelijk van autovervoer (invaliden, bejaarden, mensen met kleine kinderen, mensen die iets zwaars of groots moeten vervoeren) en dus niet te lui. Dat is te kort door de bocht. Overigens moet het tekort op parkeren inderdaad niet worden afgewenteld op niet-automobilisten.

  reageer
 • Nikky

   

  Wat zal het lekker rustig worden in de stad als al die zeurpieten niet komen. Parkeerkosten zijn nou eenmaal van deze tijd. Blijf niet zo hangen in vroeger.

  reageer
 • Dennis

   

  Je kan het zo ook even anders bekijken. Juist door de mensen die op de fiets gaan boodschapjes doen kunnen dat tekort veroorzaken dusss enige juiste beslissing is met de auto allemaal gaan om geen tekort te krijgen.:))) snap je m?

  reageer
 • Gerda

   

  dan is het centrum het dupe! Er komt nu al geen mens naar toe dus de gemeente denkt nog steeds dat de winkels goed bezocht worden!

  reageer
 • Jeroen

   

  De enige juiste beslissing. Het moet hoe dan ook betaald worden, en ik weiger, doordat ik gewoon op de fiets mijn boodschapjes doe, voor de mensen te betalen die te lui zijn om op de fiets te gaan. En ondertussen maar zeuren dat iedereen te dik word.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Houdt jouw rekenkunde ook rekening met het feit dat een parkeerplek in één uur veel meer dan het uurtarief opbrengt als de plek in dat uur door meerdere auto's voor korte tijd wordt gebruikt?

  reageer
 • MKM

   

  Maar hoe kom je er nu bij dat er bij gratis parkeren geen kosten meer zijn? Of wordt dan het onderhoud van alle parkeervoorzieningen ook ineens gratis ofzo?

  reageer
 • Klaas

   

  Waarom brengt gratis parkeren geen kosten met zich mee? De parkeerplaatsen en garages moeten toch ook betaald worden? Wat dacht je van je van het onderhouden hiervan, en de afschrijvingen op waarde en rentes.

  reageer
 • Klaas

   

  Mijn rekenkundig vermogen zegt 378... Ze verspreiden het over 3 jaar en het tekort is niet 440.000 maar 330.000. 378 lijkt mij goed haalbaar.

  reageer
 • Koos W.

   

  Als er gratis parkeren komt, dan weet je zeker dat er geen plek meer is in het centrum. De parkeergarages staan dan 's morgens al vol met de auto's van de forensen die de trein nemen (en geef ze dan ongelijk). Ook moeten gratis parkeergarages en parkeerplekken worden onderhouden. (Dat gaan we dus gewoon met z'n allen betalen). Het te kort dat er nu is betalen we als burgers van Lelystad ook gewoon met z'n allen. Het besluit om het betaald parkeren sluitend te maken is dan ook het beste, wat ik alleen mis is gewoon bezuinigen of goedkoper werken, het enige wat wordt verzonnen is de prijs te verhogen.

  reageer
 • Rob

   

  Mooi, dan is er misschien eens fatsoenlijk plek op de parkeerplaatsen! Veel mensen pretendeerde immers niet meer naar de stad te gaan als de tarieven omhoog zouden gaan!

  reageer
 • mm

   

  een wijs besluit noem jij het uit onderzoek is gebleken blabla. Ja een erkend onderzoek bureau dat betaald wordt door een overheid. wat denk je dat die bureau een eigen brood uit de mond stoten. Word wakker zou ik zeggen is allang geen democratie meer.

  reageer
 • mm

   

  een wijs besluit noem jij het uit onderzoek is gebleken blabla. Ja een erkend onderzoek bureau dat betaald wordt door een overheid. wat denk je dat die bureau een eigen brood uit de mond stoten. Word wakker zou ik zeggen is allang geen democratie meer.

  reageer
 • Popje

   

  Dat wordt nog minder naar het centrum gaan.

  reageer
 • ron

   

  0.10 ..... waar een mens zich al niet druk over kan maken ... als je daar je dure auto voor laat staan denk ik dat er een schroefje los zit NB betekent dus 4,4 miljoen parkeeruren die je nodig hebt /52 weken /6 dagen /8 uur = 1762 parkeeruren per uur. Mijn rekenkunde zegt dat dat onmogelijk is.

  reageer
 • ras

   

  inderdaad helemaal mee eens maar je weet deze figuren rusten niet voordat onze zakken totaal leeg zijn.

  reageer
 • toerist

   

  goh nu gaat het vast nog veel drukker worden in het centrum.

  reageer
 • volans

   

  Zo moeilijk is het toch niet ? Als ik 100,-- wil pinnen, betaal ik toch ook niet daar 150,-- voor ? Voor de gemeente is de goedkoopste oplossing gewoon gratis parkeren: geen kosten en dan automatisch meer winkelend publiek zonder grote aanpassingen in het winkelgebied te hoeven maken.

  reageer
 • Parkeerwachter

   

  Het parkeerberijf is veel belangrijker dan al die winkelondernemers. Parkeerinkomsten is nummer 1. Punt. De rest komt op de tweede plaats.

  reageer
 • Kla

   

  Als je dat weet neem je door de tarieven te verhogen een verkeerd besluit.

  reageer
 • Flopje

   

  Laat nou net uit overvloedig internationaal onderzoek blijken dat 'gratis' parkeren zowel voor de burger als voor de gemeente veruit de duurste vorm van parkeren is!

  reageer
 • ledystedeling

   

  Als de leegloop van winkels in het centrum zo doorgaat, komen er steeds minder mensen naar het centrum en dus ook minder parkeerinkomsten. Hoe duur je het parkeren ook maakt....

  reageer
 • Bewoner

   

  Zal de grootste onkostenpost niet zijn, parkeerbeheer? Als we dat nou afschaffen. Ze letten toch niet op die camerabeelden van de garage is bewezen nadat bij mij was ingebroken. En die paar auto's dien nog los parkeren met of zonder kaartje achter de ruit gewoon voor lief nemen. Meeste P plaatsen zijn in garages of achter slagboom (ziekenhuis).

  reageer
 • Dirk

   

  Een wijs besluit! Onderzoek (van voor en tegestanders van het nieuwe winkelen) wijst uit dat betaald parkeren weinig tot geen invloed heeft op bezoekersaantallen. Sfeer, winkelaanbod, service en uitgaansmogelijkheden bepalen voor 90% de interesse van de bezoekers. Helaas is dat nu net waar het al jaren aan ontbreekt. Een dode kern, zonder hart. Winkelen is in dit tijdperk niet kopen maar beleven, onthaasten en inpiratie opdoen. Daar heb je in de basis horeca en kunst voor nodig. Winkels, zijn de nieuwe bijzaak.

  reageer
 • rob

   

  stelletje armoedzaaiers

  reageer
 • Andy P

   

  Strak plan, er is verlies door gebrek aan aanbod in het centrum gecombineerd met parkeerkosten, dus moet het parkeertarief omhoog. Daar wordt het zeker beter van. *sarcasme modus uit*

  reageer
 • bijdehandje

   

  Ik kijk nu al uit naar de berichtgeving over het nog groter wordende "parkeergeld" volgend jaar. Parkeergeld is een verzonnen begrip wat uit een te kort van parkeergelegenheid komt. Daar is hier totaal geen sprake van. Betalen voor een parkeergarage begrijp ik. Betalen om op een openbare "vrije" ruimte te parkeren is een belasting op belasting, immers betaal je al wegenbelasting... Zolang er geen rede is om naar het centrum te gaan behalve de leeg verkoop zal een verhoging van het parkeergeld niet voldoende zijn om "het gat" te dichten.

  reageer
 • Peter bakker

   

  Parkeergeld in Lelystad nekslag voor winkelcentrum Blauwe zone ,dan kan je ook bekeuringen uit delen

  reageer
 • anton

   

  jammer dat ze het nog steeds niet snappen.

  reageer
 • brigit

   

  slim.... nog minder mensen die komen... eat een domme gemeenteraadbeslissing. mensen komen al weinig en zo ook met de fiets...

  reageer
 • Dan pak ik de fiets i.p.v. de auto! Hier een tekort daar een tekort! Speeltuinen verdwijnen, maar het stadhuisplein veranderen dat kan wel????????

  reageer
 • ?????

   

  Ik begrijp hier niets van!!! Mensen... Is er een ander plan voor het centrum ofzo? Op deze manier maak je de winkeliers bewust kapot. :( zonde.. Ik probeer zoveel mogelijk te kopen in eigen stad om de winkeliers te steunen. Maar de gemeente maakt het steeds onaantrekkelijker. Jammer!! Ik woon vlak bij ber centrum en kan ook lopend. Maar er zijn er genoeg die nu gaan uitwijken. Kortom... Ik begrijp hier niets meer van.

  reageer
 • Cindy

   

  Laat er dan ook een fatsoenlijk winkelcentrum tegenover staan. Dan alleen maar leegstand. Schandalig gemeente!

  reageer
 • gut

   

  Ik rij liever wat verder naar waar het wel gezellig is.

  reageer
 • truus

   

  Een ontzettend domme beslissing van de gemeente. Gewoon gratis parkeren! Dan kunnen weer gezellig naar het centrum. Ik kom al jaren niet meer in het centrum vanwege betaald parkeren. Uit principe niet.

  reageer
 • ik vertrek

   

  huis verkocht. ik vertrek. wat een gekkigheid. wel een "huiskamer" inrichten alleen de deur niet open doen als er bezoek voor staat. lelystadcentrum wordt zo nooit wat. succes er mee. ik vertrek

  reageer
 • coda

   

  word het nog rustiger in de stad heerlijk

  reageer
 • Albert

   

  Goede beslissing dit mag geen structurele verlies post zijn.

  reageer
 • Lelybewoner

   

  Geen parkeerwachters, minder personeelskosten. Oh sorry dat is natuurlijk de werkeloosheid vergroten. Is er wel een studie gedaan waarom er een tekort ontstaat. Parkeerplaatsen staan al jaar en dag en hoeft niets aangedaan te worden. Waarom moet de burger 10 cent meer gaan betalen voor een parkeerplek waar de stenen/tegels al 15 jaar niet vervangen zijn. Uiteraard weten we allemaal dat parkeergelden ook andere gaten moeten dichten

  reageer
 • Johan

   

  Lijkt mij een wijs 'duaal' besluit van de coalitiefracties! Uiteindelijk moet dit kostendekkend zijn.

  reageer
 • Dennis

   

  Echt heel verstandig, de koopavonden trokken juist weer een beetje aan. Maar nee hoor laten we het winkelcentrum helemaal kapot maken. Er gaan steeds meer winkels dicht. En wat hou je over 10 kebab zaken, en winkels die Turks brood verkopen.

  reageer
 • kees Heuveling van Beek

   

  onbegrijpelijke maatregel! En wij vragen ons nog steeds af waarom er zo weinig mensen naar het centrum van Lelystad komen en de leegstand van winkeltpanden verder oploopt?

  reageer
 • J.

   

  Niets mis mee!

  reageer
 • ...

   

  het zal is niet.!!!!

  reageer
 • Bestuurder

   

  Nou dan kan je nog beter op fiets gaan of met bus, want dit tekort is al jaren bekend.

  reageer
 • frits

   

  Weer dezelfde valkuil is de vorige jaren. En volgend jaar weer allemaal verbaasd kijken dat het niet gelukt is. Nou ja, met zo'n steun uit de coalitie weet je als wethouder direct wat je positie is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert