Mogelijk edelherten in Hollandse Hout

LELYSTAD
Edelherten uit de Oostvaardersplassen worden waarschijnlijk deze winter al toegelaten in het Hollandse Hout bij Lelystad. Dat liet wethouder Ed Rentenaar dinsdagavond weten tijdens een raadsvergadering.

Leefbaar Lelystad wilde een motie indienen om het bos voor alle grote grazers open te stellen, zodat deze bij vorst kunnen schuilen. De partij trok de motie in toen de wethouder zei dat hij hierover binnenkort met een voorstel komt.

Over de openstelling van het Hollandse Hout wordt al lang gediscussieerd. Tegenstanders zijn bang dat mensen dan niet meer in het bos kunnen recreëren. Bovendien zouden de dieren schade aanrichten. Volgens Rentenaar geldt dat niet voor de edelherten.

reacties (11)

 • Leon van Dijk

   

  Er zijn wat mijn betreft genoeg parenclubs en naaktsauna's en buurthuizen in Lelystad waar mensen kunnen recreeren. Het bos moet voor de dieren zijn! En niet voor mensen met hun onverzadigde honger naar recraactie.

  reageer
 • Peter H.

   

  Helemaal eens met Koos W. De flora in de Oostvaardersplassen is volledig vernield door de grote grazers. Dat dreigt ook met Hollandse hout te gebeuren. Het teveel aan dieren kan door afschot worden teruggebracht en het biologisch vlees aan restaurants worden verkocht. Door nieuwe bomen aan te planten en hun stammen te beschermen met ijzeren kooien kunnen er nieuwe beschutte plaatsen ontstaan en blijven.

  reageer
 • Koos W.

   

  Het is natuurlijk wel belangrijk dat er wordt gekeken of deze openstelling ook een echte oplossing is. Als het alleen maar uitstel van executie is en over een paar jaar het Hollandse Hout is kaalgevreten en afsterft en er dan nog steeds teveel grote grazers zijn, dan is dit natuurlijk niet de oplossing. Als nieuwe aanplant een oplossing is zou daar ook in de oostvaardersplassen mee kunnen worden begonnen.

  reageer
 • ik

   

  stom gezeur beessies moeten ook eten.

  reageer
 • Antje

   

  De natuur regelt zich van zelf....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos

   

  Het is erg als er bomen worden aangevreten, maar het is we goed dat de mensen er op worden voorbereid en dat er open en eerlijk over wordt gecommuniceerd.

  reageer
 • Jeroen

   

  Erg is misschien niet het juiste woord, maar het is wel belangrijk om te voorkomen dat het bos binnen 5 jaar net zo kaal is als de oostvaardersplassen.

  reageer
 • Barbara

   

  Als de es zeer geliefd is, is dat een teken dat er in elk geval aan de natuurlijke voedselbehoefte van het dier tegemoet gekomen wordt. Na verloop van tijd plant je dan wat nieuwe essen aan..

  reageer
 • Edelsnert

   

  Bestaat er schade in de natuur? De natuur verwerkt zijn eigen afval. Kwestie van goed beheer. De vraag is of we dat aan SBB kunnen toe vertrouwen.

  reageer
 • Os

   

  Erg?

  reageer
 • Jos

   

  Over "schade" gesproken. Het zijn juist de edelherten die in het voorjaar de bast wegvreten. Niet alle bomen hebben er even veel last van maar met name de es is zeer geliefd. Na een paar jaar zullen deze bomen afsterven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert