Slechtere prestaties op school door rouw

FLEVOLAND
Flevolandse jongeren kunnen bij het overlijden van een dierbare zich minder goed concentreren op school dan leeftijdsgenoten in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzorger Monuta onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar.

Eén op de vijf jongeren in Flevoland geeft aan dat het verlies van een dierbare invloed heeft gehad op schoolprestaties. Landelijk is dat één op de zes scholieren.

Negentig procent van de Flevolandse jongeren heeft te maken met het overlijden van familie of vrienden. In de helft van de gevallen ging het om het verlies van een grootouder.

reacties (12)

 • Jo

   

  Mede opvoeder is een algemene term. Een kind word door een ouder merendeels opgevoed maar daarnaast zodra in aanraking komt met de maatschappij krijgt een kind medeopvoeders die bewust of onbewust invloed gaat uit oefenen voor de vorming. School is niet daar toe gedwongen. Maar een bekend gegeven in de pedagogiek. Maar kwestie hier vraagt een ouder zou je mee willen kijken want er is een verandering van gedrag en misschien een arm is dat geen domme vraag. Immers hebben ze een vertrouwenspersoon in loondienst daarvoor. Juist voor dit soort momenten. Anders zou ik zeker dit soort mensen weg bezuinigen als klimaat alleen leren moet zijn ongeacht iets traumatisch meemaakt of dat een overlijden is o f iets anders. Maar het klopt er is soms een kloof tussen ouder en school. Ouders zijn slechte opvoeders...daar gaat men vanuit als slecht gaat met kind. En soms misschien terecht maar ook meestal een oorzaak. Dialoog is daar een sterkmiddel voor. Open staan. .. maar nogmaals gewoon slecht getroffen weet ook vanuit werkveld goede scholen zijn..

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als het zo vaag en klein en ongrijpbaar is kan je hier onmogelijk iets over vastleggen. Nog los van het feit dat armen om schouders heden ten dage uit den boze zijn denk ik dat aandacht voor dit specifieke probleem vooral uit de mensen zelf moet komen. En niet omdat de school een mede-opvoeder is, zoals je zegt. De school is namelijk in die rol gedrongen omdat de kinderen tegenwoordig onopgevoed op school komen.

  reageer
 • Jo

   

  Het gaat hier niet om een zwaar psychische nood maar het gaat om rouw. Normaalste emotie ter wereld en jongeren zijn stoer die willen er niets van weten maar diep binnen vreet het. Daar moet je even aandacht aan besteden. Ouders, school en misschien wel die coach op sportclub. Soms kan het echt alleen even met een arm om de schouder simpel opgelost worden en ongetwijfeld zijn er ook gevallen die zwaarder zijn en waarvan zeker een instantie ingeschakeld moet worden. Dat kan een leraar niet. Maar daar heeft hij / zij ook mensen voor in het team. Wat mij alleen stoorde dat school als mede opvoeders blind waren voor zo iets logisch. Als rouwende ouder een klein noodkreetje had. Maar dat merken we vaker... kijk maar eens naar het hele Pest gebeuren. Soms zijn er scholen die er zeker iets goeds mee doen maar ook scholen die door cijfers, door druk om de beste te moeten zijn maar besluiten om de slachtoffer te negeren en daders beschermen. Hier is gewoon echt iets mis mee.... en ja wij hebben het gewoon slecht getroffen maar zijn uiteindelijk door wel een goede school geholpen.

  reageer
 • Peter

   

  Is de taak voor de ouder maar heb helaas in omgeving gezien dat dat niet altijd het geval is, kinderen worden snel aan hun lot overgelaten!!omdat er zo nodig heel snel een nieuw leven opgebouwd moet worden met alle gevolgen van dien en dan word er ook nog eens verwacht dat de leerprestaties hetzelfde blijven, dan heb ik het over kinderen die hun vader of moeder zijn verloren, dus vind het wel goed dat er onderzoek naar gedaan word, hopelijk komt dit niet veel vaker voor wat ik gezien heb!!Dus het niet de taak van school (gelukkig staan de leraren wel altijd klaar om te praten, anders hebben die kinderen helemaal geen steun) dat er iets aan gedaan word want de leraren hebben niet gestudeerd voor psycholoog maar wel goed dat er een onderzoek naar is!!!

  reageer
 • Ja daar zijn andere instanties voor. Maar blijkbaar heb jij geen kinderen dus weet je niet hoe scholen zijn! Ze bemoeien zich overal mee weten alles beter ook kwa thuis situatie wat ze geen moer aan gaan etc etc nou dan kunnen ze hier ook wel wat mee!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Is het de taak van de school om leerlingen in psychische nood te begeleiden? Volgens mij is de taak van een school om de kinderen zaken te leren, niet om ze medisch te begeleiden. Daar zijn andere instanties voor.

  reageer
 • jo

   

  Meeste vinden dit onderzoek onzin. Maar ik zeg duhhh had ik jaren geleden al kunnen vertellen. En blij dat dit onderzoek er is en hopen dat scholen dit oppakken. Neem het school nog steeds kwalijk dat ze weigerde een simpel verzoek na overlijden van dierbare. Gewoon verzoek dat een vertrouwens persoon eens ging praten met de leerling een arm om schouder. Dan ben je als ouder zelf in rouw en een kind die niet kan uiten .Logisch school niet meer leuk vond logisch tegen wereld ging schoppen, gekke dingen gaat doen en echt ipv leerplicht school met vinger ging wijzen was de oplossing simpel. Even een gesprek even een schouder....mijn gelijk kreeg ik ook later door maatschappelijk werk. Daar uitte zich het en het ging weer beter. Het had gewoon even een.schouder nodig. ..En dan als school gelijk geven ho maar....nee we gaan de leerling nog meer de grond instampen....wat je bent stout geweest....brrrr echt als men gewoon naar logica had geluisterd ...Dus ja ik erken wat hier geschreven word en hoop echt opgepakt word.

  reageer
 • Lies

   

  Wat een achterlijke onderzoek !!! Het zijn kinderen die ook met een gevoel leven !! Logisch dat ze traumatiseren of emotie hebben die ze niet los kunnen laten .. Ze kunnen beter een onderzoek houden wat doet de school voor zo'n kind

  reageer
 • mort

   

  daar is echt een onderzoek voor nodig? echt..... is water nat is vuur heet nog meer open deuren?

  reageer
 • Sander

   

  Zo he, wat een verrassend onderzoek! Had ik nou nooit verwacht...

  reageer
 • oke

   

  waar slaat dit op. goed onderzoek, zo kan er rekening mee gehouden worden en kunnen jongeren geholpen worden

  reageer
 • tavz

   

  sjonge jonge, wat een onderzoek! zeker niks nuttigers te doen........wordt hoor maar worden we niet een beetje te onderzoekerig!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert