Kamermeerderheid voor uitbreiding Lelystad Airport

LELYSTAD • Wo 26 november 2014 | 15:38 • Woensdag 26 november 2014 | 15:38
Zoals verwacht is een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord gegaan met de uitbreiding van Lelystad Airport. De Kamer sprak woensdag opnieuw met staatssecretaris Wilma Mansveld over het vliegveld, nadat aanvullende milieurapporten zorgen hadden geuit over onder meer de vliegveiligheid door vogels rondom de luchthaven.

De VVD was net zoals in eerdere debatten voorstander van uitbreiding. Kamerlid Ton Elias vond dat de staatssecretaris het Luchthavenbesluit gewoon op 1 november had moeten vaststellen, in plaats van onderzoeken te doen die niet eens verplicht waren.
PvdA-Kamerlid Henk Leenders en D66-collega Paul van Meenen vonden het juist goed dat de staatssecretaris extra zorgvuldig te werk is gegaan, maar vonden dat de knoop nu moet worden doorgehakt.

Omdat GroenLinks tijdens het debat afwezig was, was de SP de grootste tegenstander van uitbreiding. Volgens Kamerlid Farshad Bashir heeft nog steeds geen enkele vliegmaatschappij concrete belangstelling en is Mansveld de enige die nog in Lelystad Airport gelooft. PVV'er Dion Graus zei niet tegen Lelystad te zijn, maar de groei van Schiphol heeft de voorkeur.

Staatssecretaris Mansveld zei dat verder uitstel van een besluit niet aan de orde kan zijn. Wel heeft zij omwille van de zorgvuldigheid de extra milieuonderzoeken laten doen.
Zij bestreed de kritiek van de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland dat vogels nabij de luchthaven een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Het risico op botsingen is het grootst tot 300 meter hoogte, maar vlakbij de luchthaven komen vogels tellingen uit 2011 geen grote aantallen voor.
Omdat er bij de Oostvaardersplassen geen vliegroute meer is gepland en trekvogels daar andere routes volgen, is er volgens Mansveld daar geen probleem. De staatssecretaris zegde toe dat vogelbewegingen wel scherp in de gaten zullen worden gehouden.
De uitbreiding van de luchthaven hoeft de natuurdoelen met de Oostvaardersplassen niet in de weg te staan, aldus Mansveld.

Op 4 december is er nog een vervolgoverleg van de Kamer, maar het lijkt uitgesloten dat dit aan de standpunten nog iets verandert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel