VVD en PVV willen jeugdboa's bewapenen

ALMERE
De VVD en PVV in Almere willen jeugdboa's in de stad bewapenen met een wapenstok en pepperspray. Jeugdboa's zijn buitengewoon opsporingsambtenaren en hebben zich gespecialiseerd in jeugd.

Volgens Ulysse Ellian van de VVD wil de partij geen extra politie in de stad creëren, maar hebben de boa's juist extra middelen nodig om zich te beschermen.

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere zegt dat het onwenselijk is om jeugdboa's te bewapenen en dat het volgens de wet ook niet mogelijk is.

reacties (29)

 • Maurice

   

  Ik Handhaver heb van 2007 tot 2012 overlast jeugd gedaan in Amstelveen. hier hebben wij ook in de nachten gewerkt. Wij handhaver/ hebben nog nooit geweldsmiddelen gehad, deze ook niet nodig is de toon die de muziek maakt, als je jongeren aanspreekt. In 8 jaar tijd heb ik ook maar een keer mijn transportboeien gebruikt Maar het is zeker mogelijk om de wapenstok toe te kennen, mits je slaagt voor je RTGB. Amsterdam hebben collega´s ook wapenstok de gemeente denk altijd te makkelijk. De burgemeester moet zelf een mee lopen met de handhavers. De gemeente´s zouden meer aan de burgers moeten vertellen wat de bevoegdheden zijn van een handhaver.

  reageer
 • joost

   

  dit is de meest kortzichtige reactie ooit, alsof John verandwoordelijk is in ze eentje voor het afglijden van de jeugd. Hij heeft het over zichzelf en over zijn eigen optreden, niet die van de rest.

  reageer
 • henk

   

  Schijnbaar communiceer jij niet goed met de jeugd als ik zie hoe die jeugd ontspoord. Misschien durf je niet straf op te treden en zou met peperspay en een wapenstok anders kunnen optreden .

  reageer
 • Sjors

   

  Je bent BOA en je specialisme is jeugd. Alleen kun je niet met de jeugd communiceren en daardoor heb je een wapenstok en pepperspray nodig om hen te kunnen doorgronden. Een hartspecialist uitrusten met een duikpak is even logisch. Boa's zijn mensen die uit de bijstand komen, omdat ze kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Nu zijn ze jeugd specialist door een tweedaagse cursus. Om een kassa te mogen bedienen heb je minimaal havo nodig.

  reageer
 • jan lakeman

   

  landelijk bezuinigen op politie (vvd) en nu maar lokaal goedkope boa's als een soort mickey mousepolitie inzetten. Een walgelijk plan maar.. het kan in almere

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • john oldenhof

   

  Sinds 1975 jongerenwerker. Ik hoor en zie van alles: als men mij nu zou vragen om in moeilijke lastige wijken contacten te leggen met jongeren, doe ik het op mijn manier. Wapenstok, peperspray... donder op. Nog nooit heeft iemand mij bedreigd! John Oldenhof

  reageer
 • joost

   

  pepperspray is een wapen om beter controle te krijgen over een verdachte tijdens een aanhouding. Het is geen zelfverdediging maar een hulpmiddel. daarom mag er bijv. geen pepperspray gebruikt worden tegen groepen maar slechts tegen de aangehouden verdachte. zie ambtsinstructie

  reageer
 • Voorstander

   

  Luister het fragment van de heer Ellian, waarin Jorritsma het volgende zegt: "ik weet ook niet of je dat moet willen, met zulke jongen mensen. De fractie zou dit niet moeten vragen". Mijn conclusie, mevrouw wilt er gewoon niet aan en maakt er mooi verhaal van. Die jeugdboa's worden tijdens aanhoudingen geslagen en geschopt. Jorritsma zie je ook niet op de eerste hulp bij hun, laat staan dat ze voor de veiligheid van de bao's staat om mee te werken aan een voorstel voor pepperspray en een wapenstok. Bij de politie lopen ook medewerkers vanaf 18 jaar oud rond met een vuurwapen. Grote onzin!

  reageer
 • ZP

   

  Pepperspray valt onder de wapenwet en is wel degelijk een wapen. Als je het in je gezicht gespoten krijgt weet je ook direct waarom. De rest van je commentaar is populaire borrelpraat; kom maar eens met een lijst voorbeelden van die bewering.

  reageer
 • Martin

   

  Helemaal gelijk. Het moet niet gekker worden hier.

  reageer
 • Bart

   

  Agressie ontlokt agressie. Wapens vergroten de effecten van agressiviteit. Niet doen dus.

  reageer
 • oud boa

   

  Een boa die in een bepaald domein is aangewezen KAN gebruik maken van wapens zoals pepperspray en wapenstok als die door de werkgever worden aangevraagd. Dus dat wettelijk niet mag is maar de vraag afhankelijk van het aangewezen domein waar deze boa's in zijn geplaatst. Daarnaast is het niet zo dat een onopgeleid persoon deze wapens zo maar mag dragen. Hij is wel verplicht daar IBT voor te volgen en blijvend te volgen.

  reageer
 • Lindsay

   

  'Tokkificatie' mooi woord. Maar helaas snijdt het ook hout. :-(

  reageer
 • Dennis

   

  Je kan het wel kansloos vinden maar hij heeft wel gelijk. Je moet mensen die niet om kunnen gaan met bepaalde zaken ook die mogelijkheid niet geven. Iedere pannenkoek kan tegenwoordig een cursus BOA doen en mogen zich dan gaan profileren als net niet agent!! Het zal misschien denigrerend overkomen maar kom op zeg we creëren bepaalde banen omdat de politie het te druk heeft met orde op zaken stellen in de stadscentra...

  reageer
 • Martinn

   

  wat een kansloze opmerkingen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Maak je geen illusies: de tijd dat je bij wangedrag of spijbelen aan je oor door de bovenmeester naar de klas werd teruggebracht en daarna met een gloeiend oor beschaamd huiswaarts keerde, bang om ook van je ouders nog een pak op je broek te krijgen, die tijd is voorgoed voorbij. Handhavers krijgen te maken met intimidatie en geweld, van de jongeren zelf EN van hun ouders, en soms van allebei tegelijk. De tokkificatie heeft toegeslagen. Of je aan dergelijke situaties nog meer geweldsmiddelen moet toevoegen betwijfel ik, dan kan de boel alleen nog verder escaleren (lees: doden en gewonden)

  reageer
 • Barbara

   

  De wereld is al verscheurd en vol vernietiging, of ben ik blind? Overheid in dit geval VVD en PVV laten weer eens zien geen interesse te hebben in de opbouw van een sociale ommekeer. Hard tegen hard, dat is hun enige mogelijkheid de macht in handen te houden. Slappe vertoning! Ga eens na, wat eventueel een juiste opvoeding die niet afhankelijk is van regeringsvoorschriften, zal kunnen opleveren. Denk aan ouders en leerkrachten. Is het houden van kinderen nou echt zo'n moeilijke opgaaf?

  reageer
 • hk

   

  Een jeugdboa is bijvoorbeeld een leerplichtambtenaar. Willen we werkelijk toe naar een maatschappij waarin spijbelende kinderen met wapenstok en peperspray aangepakt worden?

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Een wapenstok is een wapen, pepperspray is een verdedigingsmiddel. Het een mag wel, het ander niet. Is dat niet vreemd? Het past wel in onze traditie dat de wetsovertreder zoveel mogelijk vrij zijn gang moet kunnen gaan, niet het slachtoffer.

  reageer
 • Flevolander

   

  Bij politieagenten is het al de vraag of ze die verantwoordelijkheid aan kunnen. Laat staan de boa's

  reageer
 • Havenaar

   

  Ja maar de burgemeester denkt er dan ook verstand van te hebben. Kan ze zich misschien er traks in de 1e kamer bij de aanvraag ervoor nog eens in verdiepen.

  reageer
 • ZP

   

  Helemaal mee eens. BOA's doen vast wel nuttig werk, maar je moet mensen geen verantwoordelijkheden geven waarvan het zeer de vraag is of ze die aankunnen. Omgang met wapens vraagt denkik toch om wat meer dan enkel een BOA-opeiding.

  reageer
 • willeMstad

   

  Wat in andere grote steden mag ,dat kan in Almere dan ook. Waarom telkens het wiel opnieuw uitvinden?

  reageer
 • Andree

   

  De maatschappij moet wapens alleen bij streng geselecteerde en goed opgeleide personen toelaten. Zelfs dan is het al riskant genoeg voor de burgers. BOA's zijn meest arbeidsmarktdropouts uit minderheden met een geweldscultuur en dus totaal ongeschikt om met wapens uit te rusten. Wij willen geen Amerikaanse toestanden.

  reageer
 • joop

   

  goed idee, maar is gewoon wettelijk onmogelijk. dus toch stom idee.

  reageer
 • Andrea

   

  Stom idee.

  reageer
 • Andrea

   

  Goed idee

  reageer
 • Voorstander

   

  Mevrouw Jorritsma heeft het mis. In de Circulaire Buitengewoon opsporingsambteneren, bijlage A-II politiebevoegdheden en geweldsmiddelen, staan duidelijke regels en voorwarden met betrekking tot het dragen het handboeien, de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen. De voorwaarden voor het dragen van een wapenstok is identiek aan de voorwaarden voor het dragen van handboeien (wat de jeugdboa's al in hun bezit hebben). Het dragen van pepperspray zal wel heel lastig worden, maar zelfs dit zou (met steun van de burgermeester) moeten kunnen. Het vuurwapen mag geen enkele boa dragen, tenzij aangewezen voor de Flora en Faunawetgeving.

  reageer
 • Andrea

   

  Goed idee

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert