Graszaadkweker Barenza moet kweekgronden afstaan

LELYSTAD
De Raad van State heeft de bezwaren van graszaadkweker Barenza Hoeve in Lelystad ongegrond verklaard. Het bedrijf is tegen plannen van de gemeente Lelystad in het gebied rondom het vliegveld.

Daar wil de gemeente Lelystad bedrijventerrein Larserknoop aanleggen. Barenza moet daardoor het grootste gedeelte van zijn kweekgronden afstaan. Het is niet bekend wat het bedrijf daarvoor terugkrijgt.

Barenza wilde meer zekerheden afdwingen bij de gemeente en stapte daarom naar de Raad van State. Het bedrijf wil niet reageren op de uitspraak, omdat het die nog niet heeft kunnen bestuderen.

reacties (7)

 • Jan

   

  Inderdaad, gras kan je overal kweken, daarom heeft de Barenbrug ook 15 onderzoeklocaties wereldwijd. Maar voor een goed onderzoek is het wel handig als je ruime kavels hebt met een gelijke grondsoort waarop het mogelijk om te schuiven met de proefvelden en met het bouwplan. En ik denk niet dat de Koninklijke Barenbrug groep perse ergens voordelig wil zitten, kwaliteit van het onderzoek staat volgens mij wel bovenaan als je bezig bent met een natuurproduct waarvan het eindresultaat soms het pas na 10 jaar bekend is en wat vervolgens tientallen jaren mee moet gaan.

  reageer
 • Willem

   

  Zuigen en sarren; dat drijft de prijs lekker op van de grond.

  reageer
 • graszaad

   

  probleem van verplaatsen is niet zo groot, er is ruimte en grond elders voldoende. Belang van vliegveld is groter dan BB.

  reageer
 • De oude wielrennert

   

  Die gronden zin altijd bedoeld geweest als bedrijventerrein. Gras kan je overal kweken. Men wil zeker weer ergens voordelig zitten door de extreem lage pacht van nu mee te nemen en de rest door de gemeenschap te laten betalen?

  reageer
 • Cor

   

  Hoe lang wil de gemeente dit nog volhouden? Ook als besloten wordt om Lelystad Airport uit te breiden (wat nog steeds niet zeker is) dan is de capaciteit op Lelystad voor Schiphol tot minimaal 2030 niet nodig. Wil de gemeente tot die tijd burgers en bedrijven aan het lijntje houden?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Fred

   

  Barenza is top bedrijf, waarom moet dit bedrijf wijken voor andere bedrijven. Gemeente/provincie moet een goed alternatief voor dit bedrijf aanbieden zodat de toekomst van dit bedrijf geborgd is.

  reageer
 • Pzaal

   

  Doel eerst maar eens de oude bedrijven terreinen die leeg gelopen zijn opknappen en opnieuw verhuren. Altijd maar dat nieuwe en geld weg gooien.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert