Gemeente zet jongeren in bij alcoholcontroles

URK
De gemeente Urk gaat jongeren inzetten tijdens controles op alcoholverkoop in cafés, kantines, supermarkten en slijterijen. Minderjarigen worden dan naar een locatie gestuurd om alcohol te kopen. Urk werkt hierin samen met het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Het instituut screent, begeleidt en traint de jongeren voor de controles.

Gemeenten zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor het toezicht en de naleving van de Drank- en Horecawet. Door de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol naar 18 jaar, zou het aantal gevallen van alcoholvergiftiging en ongelukken als gevolg van alcoholgebruik moeten verminderen.

De gemeente Urk wil niet zeggen wanneer de controles worden uitgevoerd. Ook is niet bekend wat de consequenties zijn als bedrijven en organisaties worden betrapt op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18.

reacties (5)

 • grr

   

  gaan ze nu ook eindelijk eens in het illegale circuit controleren ?

  reageer
 • Riekelt

   

  Jawel hoor, ik naai jullie er allemaal bij. Zo controle is een stuk spannender dan in de haven of de supermarkt. Regels zijn regels, ook urkers dienen zich eraan te houden. Gelukkig kan ik bij de controles anoniem blijven.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Denk eerlijk gezegd ook dat het een hoop woorden zijn maar dat er in de praktijk niet gecontroleerd gaat worden. Een vreemde is direct al verdacht en ik denk niet dat je voor deze taak snel een Urker zult vinden.

  reageer
 • jk

   

  een zogenaamde MOA, minderjarige opsporings ambtenaar... en dat op urk, iedereen kent iedereen, wordt vast een gezellige boel...

  reageer
 • Hendrik..

   

  Dus een minderjarige gaat opsporingsambtenaar worden?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert