Krakers uit pand Waagstraat gezet

LELYSTAD
Een groep van veertien jongeren is vrijdag uit een pand aan de Waagstraat in Lelystad gezet.

In dat pand zat vroeger het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en later zorginstelling Triade. Maar het stond leeg en de jongeren hadden het gekraakt. Ze zaten er naar eigen zeggen zo'n 2 tot 3 maanden in.

Volgens de jongeren werden ze daar gedoogd en zouden ze er tot augustus mogen blijven. Maar nu zijn ze op straat gezet, met al hun spullen en huisdieren. Dat verliep overigens heel vreedzaam, ze boden geen verzet.

De eigenaar van het pand, een projectontwikkelaar uit Amsterdam, wil geen commentaar geven.

reacties (44)

 • Henk zonder Ingrid

   

  Dan wordt het misschien wel eens tijd dat die mensen volwassen worden en wat gaan bijdragen aan de maatschappij en niet meer als een stel luie uitkeringstrekkers met een postadresje lekker hun gang kunnen gaan. Bah, met de slappe excuses altijd zich onttrekken van enige verantwoordelijkheid om maar te kunnen parasiteren op de maatschappij waar ze volgens hun woord niet eens bij willen horen maar de voordeeltjes worden wel omarmd.

  reageer
 • tuff

   

  de kinderen die je ziet woonde daar niet eens, de mensen die daar woonde waren tussen de 24 en 40 en maar 1 van 18. en nee, deze kunnen niet thuis wonen, leer eerst iemand hun achtergrond kennen voor je oordeelt.

  reageer
 • kinkel

   

  Deze kinderen waren 17 en vonden het 'stoer' om niet meer thuis te wonen. Ik ken genoeg steden waar genoeg plek is hoor. En dit hoort inderdaad onder criminaliteit!

  reageer
 • Hannah

   

  Projectontwikkelaars hebben al jaren lang de prijs van alle vastgoed opgedreven voor een "normaal" mens is wonen onbetaalbaar aan het worden. Gestut door subsidie van de overheid, die dan weer ten goede komt aan de projectontwikkelaar kan er nog gewoond worden. Terecht dan jongeren een pand wat tot lange leegstand is gedoemd kraken. Helaas, met deze rechtse overheid en willoze burgers delven de jongeren het onderspit. Schandalig de leegstand in het centrum. Ziet er niet uit maar het staat goed op de balans van de projectontwikkelaar.

  reageer
 • erikr

   

  dus jij keurt criminaliteit goed? Jij erkent niet dat het tegengaan en voorkomen van criminele activiteiten goed is? Oké dan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • adriana

   

  leegstand oplossen door het te kraken en daar dan voornamelijk jongeren in te laten"wonen"!!! is niet de bedoeling lijkt me.mijn kinderen wonen nog gewoon thuis,staan netjes ingeschreven bij de woningbouw vanaf hun 18de en msken intussen hun school af,zoeken een baan en gaan dan uitvliegen!! dus het probleem zit hm bij de instelling van deze jongeren en ouders! ik begrijp echt wel dat het niet voor iedereen mogelijk is om naar school te blijven gaan,maar wat is er mis met werken voor je geld?zodat ook deze mensrn gewoon huur kunnen beraken?de verloedering van het centrum heeft te maken met de verloedering van de maatschappij de normen en waarden van hun opvoeding!ik weet echt wel dat get soms foutgaat met een jongere maar daar zijn hulpdiensten voor!en ga nou niet roepen dat zij niets doen dat is niet zo als je hulp nodig hebt moet je daar zelf achteraan! als iedereen een leegstaand pand zou gaan kraken krijg je oostblok situaties

  reageer
 • willy

   

  Lijkt mij het resultaat van een volledig falend huisvestingsbeleid, jongeren en spoedzoekers die woonruimte zoeken mogen zich met medewerking van Gemeente en Centrada laten uitmelken in louche private kamerverhuurpanden. Wanneer er eenerzijds geen fatsoenlijke woonruimte beschikbaar is en er anderzijds panden leegstaan is 1+1=2.

  reageer
 • arie

   

  iedereen moet betalen voor een woning dus hun ook laten ze werk zoeken kansloos volk het kost de belasting betalers weer geld dat volk

  reageer
 • Willem

   

  Haha, harde werkers! Alleen jammer dat boomknuffelen niet betaald wordt. Stel luie semi-zwervers zijn het die geen zin hebben om zich aan te passen aan normaal sociaal gedrag. Gratis gebruik maken van iets waar iedereen gewoon voor moet betalen is een vorm van diefstal naar mijn mening.

  reageer
 • Bram

   

  Als je iets voor Lelystad wilt doen kan je beginnen met elkaar helpen. Zorgen dat er niemand op straat staat en zorgen dat de leegstand verdwijnt. Dit zal het beeld van Lelystad sterk verbeteren. Maar nee, uit je bericht haal ik dat je dat juist niet wilt. Het groot kapitaal helpen in plaats van je mede mens, ja dat zal zeker helpen.

  reageer
 • Erikr

   

  Geen idee, ik heb er nog niet op gelet. Maar als de KBF zo stoer probeert te doen wil ik best de moeite nemen zo nu en dan uit het raam te kijken (aangezien ik dichtbij woon, en het zodoende perfect kan zien) Als ik iets voor Lelystad kan doen doe ik dat. Dus ik meen het serieus: als iemand weet waar dit soort plekken aangegeven kunnen worden zal ik beter opletten in de stad.

  reageer
 • Reindert

   

  Staat nergens dat ik mijn constatering berust op dit enkele artikel. Naar uw eigen voorbeeld bent u derhalve de PVV'er... Nu echt doei

  reageer
 • Rob

   

  Is dat het geval, Erik r?

  reageer
 • vogeltje

   

  Ik wist het! Ik zei het laatst nog tegen iemand.

  reageer
 • Erikr

   

  Waar kan ik het melden als ik zie dat het pand opnieuw gekraakt zou zijn?

  reageer
 • maan

   

  Wie zegt dat dit niet gedaan is dan?

  reageer
 • KC

   

  Helemaal juist. Dit is het gevolg van dat er te weinig sociale huurwoningen zijn en zeker voor jongeren.

  reageer
 • tuff

   

  helaas wel, nog 3-5 jaar en lelystad word de nieuwe "spookstad". de grote ondernemers die zijn zoiezo al van plan het centrum te verlaten.

  reageer
 • tuff

   

  er is niks mis met een blowtje of een weekendje lekker wat drinken, daarvoor leef je maar 1 keer en ben je nog jong. niemand heeft hun eigen ruiten in gegooid, dit is gedaan door een stel "mongolen" die wouden inbreken of gewoon boos/jaloers waren. waarom zouden we onze eigen ramen ingooien? brand en eigen veiligheid ging voor op. de gemeente heeft iets moois voor jongeren en zelfs ouderen verpest. want ja mensen in de winter op straat gooien is heel normaal.

  reageer
 • tuff

   

  ja 3 jaar wachttijd en in die 3 jaar buiten onder een brug gaan zitten? denk toch eens na, niet voor iedereen is het makkelijk, niet iedereen kan bij pappie en mammie blijven tot ze een huis aangeboden krijgen, iedereen is anders en leeft anders. dat jou dochter nou het geluk had bij jou te zitten in die 3 jaar is iets anders.

  reageer
 • Bram

   

  Tijd voor een hi-ha-herkraak zal ik zeggen. Ontruimen voor leegstand is een schande. Ook mag een pand niet zomaar ontruimd worden, de krakers hadden huisvrede en om deze te kunnen ontruimen moet dit via de rechter gedaan worden.

  reageer
 • Sander

   

  Wauw.. één tip, als je de ''lol trap'' tijd nou eens zou gebruiken om retorische vaardigheden aan te leren.. Wellicht dat je dan niks hoeft te kraken. En nee, de gemeente Lelystad zet jullie niet in de kou, dat hebben jullie zelf gedaan. Als je iets illegaals doet op zo een overduidelijke manier kan je verwachten dat er wat aan gedaan wordt. Maar ik vind je wel heel stoer hoor. PS: De gemeente Lelystad blijft ook, en daar heb ik toch een stuk meer vertrouwen in, zeker na een kijkje op jullie website, die kant noch wal raakt in alle opzichten.

  reageer
 • bg

   

  Jammer, kwam er regelmatig in de buurt. Altijd rustig. Lelystad komt om in de leegstaande kantoor- en winkelpanden. Over het algemeen kunnen hier prachtige projecten - woon en/of werk - worden gerealiseerd.... maar ja, dan moet er wel support zijn. In welke vorm en van wie dan ook. Ik hoop dat deze mensen snel een nieuw (leegstaand??) onderkomen vinden. 't Koud buiten.

  reageer
 • San

   

  Lekker makkelijk een pandje kraken. Ik wil ook wel gratis wonen. Als je kraakt weet je dat de kans bestaat dat het pand ontruimd wordt. Deal with it.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En het pand staat nu dus gewoon weer leeg neem ik aan?

  reageer
 • A.

   

  mee eens, niets aan toe te voegen!

  reageer
 • tries

   

  Misschien hadden jullie je in kunnen laten schrijven bij de woningbouw. Mijn dochter heeft ook 3 jaar moeten wachten op een appartement. ..hoef je niet te kraken ook. ...

  reageer
 • jtwista

   

  Ik heb er bijna dagelijks gezeten de alfgelopen drie weken, en de mensen die daar een kamer hadden werken hard voor hun geld en zette al hun kracht in om iets goeds te maken van een leegstaand pand. Zodat meerdere mensen hier een dak boven hun hoofd hadden. Ja tuurlijk word hier dan muziek gedraaid en een beetje lol getrapt, maar daar zijn we jongeren voor. En overal worden ramen ingegooid, ik heb alleen nog nooit iemand gezien die zijn eigen ramen ingooid en dat was hier ook zeker niet het geval. Kortom gemeente lelystad zet ons in de kou, het was een goede onderneming. En voor al die judgemental pricks out there : ga geen dingen zeggen zonder dat je de daadwerkelijke feiten weet van iets of iemand! KBF BLIJFT!

  reageer
 • Arnold

   

  Men vergeet dat daar ook dingen gebeuren wat niet kan. Jonge lui die daar zaten te blowen en drank. Ruiten ingooien. Het ziet er niet uit. Ze hebben het zelf verpest.

  reageer
 • Sander

   

  Een feitelijke constatering gebaseerd op 1 voorbeeld, wauw wat goed! Zullen we dan maar gelijk op de PVV gaan stemmen? Die baseren ook altijd hun mening op 1 voorbeeld (die niet representatief hoeft te zijn voor het geheel)

  reageer
 • Dirk

   

  Waren wij bijna een echte stad! Laat die jeugd toch.... Pand wordt toch niet aangepakt, let maar op! Nu wordt het ook niet beter.

  reageer
 • Reindert

   

  Het is ook geen argument, maar een feitelijke constatering. Doei

  reageer
 • Busdriver

   

  Ik moet ook werken voor mijn geld en onderkomen

  reageer
 • joop

   

  omdat die 17 waren en gewoon naar pappie en mammie zijn gestuurd. waar ze ook gewoon hun was brachten.

  reageer
 • geesje

   

  hebben zij geen recht op brood bad en bed

  reageer
 • arie

   

  Prima actie! Laat dat luie volk maar gewoon een baan zoeken en zich sociaal aanpassen i.p.v. een beetje de uitvreter uit te hangen. Iedereen moet betalen voor woonruimte en we hopen ook nog steeds dat iedereen bij wil dragen aan de maatschappij en daar past dit gedrag totaal niet bij. Enige wat nog had moeten gebeuren is een schop onder de luie holletjes richting arbeids- en uitzendbureaus.

  reageer
 • Waarom 5 bij het Leger en de rest moet zelf onderdak vinden ?

  reageer
 • Richard

   

  Gezeur altijd over dat kraken, belachelijk!!

  reageer
 • camiel

   

  5 kunnen bij leger des heils terecht en de rest moet zelf onderdak vinden

  reageer
 • mattie

   

  Konden ze niet wachten tot de winter voorbij was. Vindt wel dat er dan een passende oplossing moet komen !!

  reageer
 • Sander

   

  Geheel aan zichzelf te danken, gok ik. Er kwam laatst namelijk best harde muziek uit dat gebouw. Ja dat is vragen om moeilijkheden. Also @ Reindert, dat is niet een al te best argument joh. 1 geval zegt weinig over het totaal, zodoende is het ook lastig te concluderen of de leegstand in het centrum toeneemt (dat zal vast, maar dat blijkt niet hieruit)

  reageer
 • Myriam

   

  Lekker sociaal, zo midden in de winter.

  reageer
 • Gerdina

   

  En waar zijn die jongeren nu opgevangen??

  reageer
 • Reindert

   

  De leegstand in het centrum neemt dus nog steeds toe..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert