Computer moet afglijden van wijken voorkomen

ALMERE
Voorkomen dat een wijk onleefbaar wordt. De gemeente Almere heeft hiervoor een supercomputer ontwikkeld met de naam Straatkubus. Daarin zijn allerlei gegevens ingevoerd, zoals cijfers uit de gemeentelijke basisadministratie, woningcorporaties en de politie. Als wijkteams aangeven dat er problemen in een wijk zijn, kijkt de gemeente in het systeem voor een analyse.

Tot op straatniveau kan bijvoorbeeld worden gezien hoeveel huishoudens er zijn met een uitkering, waar de meeste mensen met huurachterstand wonen en waar de meeste eenoudergezinnen wonen.

Hierop kan dan actie worden ondernomen. Zo gingen in de Eilandenbuurt mensen van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere gericht in een aantal straten langs de deuren om hulp aan te bieden. Zij wezen bewoners op regelingen zoals de woonkostentoeslag of voorzieningen als het jeugdsportfonds.

reacties (17)

 • .\/\/.

   

  Er zullen inderdaad ZZP'ers zijn die daarvoor gekozen hebben, maar de meeste ZZP'ers zijn mensen die werkloos zijn, geen enkele kans meer maken op de arbeidsmarkt (vanwege leeftijd bijvoorbeeld) en op deze manier proberen te redden wat er te redden valt. Zij werken zich een slag in de rondte, zitten klem tussen allerlei instanties, en zijn als het erop aankomt niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, dus als ze iets overkomt eindigen ze roemloos in de bijstand, waarvoor ze door de meerderheid van de loonslaven met de nek worden aangekeken. Het vrijheid-blijheid-liberale marktdenken heeft in Nederland een hele klasse van working poor voortgebracht waarvan geen enkele politieke partij de schande onder ogen durft te zien.

  reageer
 • -Z-

   

  IEDEREEN kiest, niemand MOET naar een baan met een baas solliciteren. Hoezo WW als je je zelf gesolliciteerde baan verliest ? Schaam je, als contractwerker heb je zoveel voordeel (dertiende maand, vakantieuren, geen eindverantwoordelijkheden) door je baas gehad, een stapje terug kan dan ook wel. ZZP-ers proberen tenminste geen uitkering te hoeven aanvragen.

  reageer
 • Theo

   

  ZZP er ben je uit EIGEN vrije keuze, niemand verplicht je hier toe, dus waarom extra hulp?

  reageer
 • Theo

   

  Heeft er iemand bij de redactie enig benul van de onzin in dit artikel? De gemeente kan hooguit een computer PROGRAMMA ontwikkelen, NOOIT een SUPER COMPUTER, dat is namelijk HARDWARE!!!!!!!!

  reageer
 • j.

   

  Het zal je straat maar zijn die door omroep Flevoland hier openlijk wordt afgebeeld als grote rode stip...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron

   

  ik sluit me daar 100 % bij aan. ook ik heb in verleden exact dezelfde kritiek geleverd. toen was het antwoord dat dat in directe zin niet zo mogen. Dat is natuurlijk een onzinreden. de ambtenaar weet het sowieso en die ambtenaar kan gewoon iemand naar dat adres sturen met zinvolle informatie. info op PC niveau .... dus de alleenstaande werkloze moeder in een PostCode waarin zij de enige is wordt nooit geholpen ... echte onzin. Natuurlijk zullen ze cijfers hebben dat het 'syteem' werkt maar een anders systeem zou beter werken.

  reageer
 • .\/\/. houdt van Big Brother

   

  Het allergrootste voordeel van deze aanpak is dat het beleid geheel van achter het bureau gevoerd kan worden, en dat als het misgaat de schuld bij de uitvoerenden over de schutting gekukeld kan worden.

  reageer
 • Barbara

   

  Ordinaire, gemakzuchtige bemoeizucht die niet vrij blijft van allerlei aantrekkende gevaren.Menselijke waardigheid tot in de diepste diepe te negeren, geeft aan hoe geestdodend vervelend de werkzaamheden zijn van deze Big Brother..

  reageer
 • Peter

   

  Bovendien, als de gemeente geen enkel gevaar in ziet in de Straatkubus, dan moeten zij ook gewoon cojonus tonen en deze Straatkubus openstellen voor iedereen! Maar dát doen ze niet,...

  reageer
 • Peter

   

  Het betreft het ‘Early Warning System’ dat we al kennen sinds begin 2012. Halverwege heeft het de koosnaam Straatkubus meegekregen. De gemeente Almere legt ermee inderdaad op postcodeniveau een database aan van subjectieve gegevens van haar bewoners. De gemeente haast zich enorm om haar burgers gerust te stellen omdat, zo zegt de gemeente, er niet naar burgers wordt keken maar naar postcodes. Helaas is dit grote nonsens omdat, zelfs als postcodegebieden groter zijn, kunnen instanties die toegang hebben (dat varieert van de Schoor, de Zorggroep t/m de Politie), met eenvoudige koppeling van data bestanden (naw/telefoon etc etc) gelijk zien welke burgers het betreft. Ik waarschuw al sinds 2012 voor deze ontwikkeling, maar tot dit weekend was er geen media in Almere te vinden die kritisch over dit systeem wilde schrijven,...

  reageer
 • esther

   

  wat een vreselijk idee. ten eerste vind ik het nog al wat dat ambtenaren al die gegevens zomaar kunnen zien. ten tweede vind ik het belachelijk dat er gekeken wordt naar eenoudergezinnen, mensen met schulden of een uitkering omdat de wijk dan achteruit zou gaan. Wat wilt de gemeente hiermee zeggen ?!!!! Dat die mensen voor meer problemen zorgen of minder netjes of sociaal zijn ?!! Daarbij hebben tweeverdieners en zzpers het net zo zwaar of zelfs zwaarder krijgen deze mensen dan geen hulp ? En die mensen langs de deuren laten gaan kost ook geld !!! Steek dat geld maar in de zorg en onderwijs, projecten voor jongeren en het aantrekken van bedrijven en/of het behouden van bedrijven in Almere !!!

  reageer
 • Marcel

   

  Niet! ZZP ers blijven buiten elk vangnet. oftewel zoek het zelf maar uit.

  reageer
 • willem ex buiten

   

  Lachwekkend.Eerst alles uit de hand laten lopen en nu met mooi weer komen.Ik sprak gisteren een oud collega die nog in Almere woont en hij had het over een buurtwacht om de criminaliteit tegen te gaan.Als ik aan Almere terug denk dan zie ik nog steeds politieauto,s met sirenes hard rijdend over busbanen,dagelijks helikopters boven je huis en beveiligers in de supermarkt.En dat alles in een wijk die pas 10 jaar oud is.De criminaliteit was eigenlijk het enigste waar het in Almere goed mee ging.

  reageer
 • Pieter

   

  Big Brother in Almere, heel beangstigend!

  reageer
 • Tom

   

  hahaha, wat een goed einde van het weekeinde: de gemeente Almer ontwikkelt een 'SUPERCOMPUTER' Ik heb nog niet zo hard gelachen van de week...... Maar vind het aan de andere kant doodeng; 1984 George Orwell, hou dat in gedachten mensen.

  reageer
 • Faerie

   

  Dan mag de gemeente ook meer geld beschikbaar stellen voor deze potten, want (in elk geval van het woonlastenfonds) de pot wordt verdeeld door het aantal aanvragers en als dat meer wordt vraag ik me af of er pp nog een nuttig bedrag overblijft. Al moge dat ondankbaar klinken, als het per saldo geen zoden aan de dijk meer zet..

  reageer
 • H Struik

   

  Mooi hoor! Maar hoe komen ze aan de informatie van in nood verkerende ZZP'ers en kleine zelfstandigen...?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert