Meeste rookvrije schoolpleinen in Flevoland

FLEVOLAND
Flevoland heeft het hoogste percentage rookvrije schoolpleinen van Nederland. Op zes van de tien schoolpleinen van middelbare scholen mag geen sigaret opgestoken worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds.

Vorig jaar liep Flevoland nog achter bij de rest van het land, maar de veranderde wetgeving heeft voor een inhaalslag gezorgd. Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder de achttien geen tabak meer kopen. Reden voor veel scholen om hun beleid aan te passen.

Onderzoek van Omroep Flevoland kwam begin dit schooljaar al uit op bijna 70 procent rookvrije schoolpleinen. Dat percentage is hoger, omdat het praktijk- en bijzonder middelbaar onderwijs niet is meegeteld.

Deze scholen hebben een rookvrij schoolplein:

Almere
Scholengemeenschap Echnaton
OBS De Meergronden
Helen Parkhurst
Het Baken Stad
Het Baken Poort
Het Baken Trinitas
Buitenhout College
Oostvaarders College
Montessori Lyceum Flevoland
Arte College
Groenhorst College
International School
Aventurijn

Dronten
Ichthus College

Urk
Berechja College
Pieter Zandt scholengemeenschap

Emmeloord
Bonifatius Mavo
Groenhorst College

Lelystad
Groenhorst College
VSO Stedenschool

Zeewolde
RSG Slingerbos | Levant
CS VMBO Harderwijk

Deze scholen hebben geen rookvrij schoolplein
Het Baken Park Lyceum - Almere
Almere College - Dronten
Zuyderzee College - Emmeloord
Emelwerda College - Emmeloord
ISG Arcus - Lelystad
Scholengemeenschap Lelystad
SG de Rietlanden - Lelystad

*Alleen rookvrije scholen in praktijk- en middelbaar speciaal onderwijs zijn genoemd.


reacties (5)

 • Marijke

   

  Ik heb ooit (een jaar of 8-10 geleden) meegewerkt aan een onderzoek onder middelbare scholen m.b.t. roken in en om school. Wel/niet roken op het schoolplein was een lastig onderwerp, leerde ik al gauw. In eerste instantie ben je geneigd om te roepen: helemaal verbieden! Maar, zeiden veel woordvoerders van de scholen, wij kunnen echt niet alle leerlingen in de pauze in de gaten houden en de kans is groot dat de rokers dan van het schoolplein wegglippen en buiten schoolterrein gaan roken - en misschien ook rottigheid gaan uithalen. Beter gedogen in een hoek van het schoolplein, zodat je toch toezicht kunt houden. Want een puber die iets wil wat verboden is, zal van alles uitvoeren om het toch te kunnen - desnoods stiekem. Ik sta er niet achter (tenslotte gedoog je blowen, drinken en snuiven ook niet om er in vredesnaam toch maar een beetje toezicht op te kunnen houden), maar begrijp het ook wel.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat gedogen is precies wat de tabaksindustrie als consensueel glijmiddel van hun verkooptechniek propageert ("samen komen we er wel uit" - oftewel regelgeving proberen te voorkomen). Bestrijding van roken kan maar op één manier: met gestrekt been erin. Niks gedogen, niks rookhoekje: gewoon verbieden. En als 'de jeugd' dan het schoolplein verlaat moet je dat als een apart probleem behandelen, en niet als een schadelijk neveneffect van een rookverbod!

 • Gert

   

  Hahaha wat een grap. Die zogenaamde rookvrije schoolpleinen. Want waar wordt er dan wel gerookt? Precies, net buiten het hek, 1 meter van de pleintjes af. Maar dus wel even mooi een rookvrij schoolplein. Topjournalistiek van OF.

  reageer
 • Herman

   

  Nu de SGL nog!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dit lijkt me iets voor Kamervragen en wetgeving. In mijn omgeving sterven de eersten jammerlijk aan longkanker, mensen die in de o zo gezellige kelder van school stoer hun eerste sigaretjes rookten.

  reageer
 • HM

   

  Onvoorstelbaar dat nog niet alle schoolpleinen rookvrij zij. Helaas is het vooral afhankelijk van de vraag of er bij directie en docenten rokers zijn of niet. Juist deze groepen hebben een voorbeeldfunctie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert