Raad eist meer informatie over edelherten

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad wil meer weten over de voor- en nadelen van het toelaten van edelherten in natuurgebied Hollandse Hout. Met de huidige informatie kan volgens de raadsleden daarover geen goed besluit worden genomen.

De landelijke overheid wil graag dat Hollandse Hout gaat dienen als schuilplek voor edelherten uit de Oostvaardersplassen. Tegenstanders vrezen een kaalslag in het gebied als er te veel dieren komen.

Staatsbosbeheer zegt nog geen idee te hebben hoeveel edelherten er in Hollandse Hout kunnen grazen zonder dat het schade aanricht aan de natuur.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  Het gaat er niet om wat de voorkeur van Staatsbosbeheer is, maar wat de natuurlijke ontwikkeling van het gebied is. Het gebied wordt aan zijn lot overgelaten, je laat het gebeuren. Als je beslist een ansichtkaart met een decoratief hertenkampje met veel bomen wil zal je het anders moeten aanpakken. Het aantal grazers dat er nu rondloopt is de uitdrukking van de hoeveelheid voedsel die er voor die populatie beschikbaar is. Is er door weersomstandigheden (vorst, sneeuw) minder voedsel dan zal de populatie krimpen (er sterven dan dieren door honger en ziekte). Die krimp is echter even normaal als het tegenovergestelde verschijnsel dat het aantal dieren toeneemt als we een groeizame zomer en een milde winter hebben, maar mensen klagen alleen maar over de krimp, omdat dat strijdig is met de Bambi-film in hun hoofd.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Dat is ook een oplossing natuurlijk, een uitzetcentrum voor uitgemergelde edelherten.

  reageer
 • henkb

   

  beste KC, eerst informeren dan kwekken er komt een doorgang tussen OVP en OVV is bijna klaar en dan hebben de herten hun doorgang. Bij uitzetcentrum kunt u informatie verkrijgen.

  reageer
 • bob

   

  volgens mij heeft u niet gestudeerd voor bos of natuurbeheer in uw ogen mischien slopen van het zuigerplas bos maar in mijn ogen gewoon beheer en onderhoud er zijn nieuwe bomen gepland en de bestaande bomen hebben ruimte gekregen om weer breeder en hooger te kunnen worden dit heet dunnen dat heeft een bos nodig anders valt het uit elkaar. dus vraag eerst eens advies voor u zomaar op internet kwakt. Mvg.

  reageer
 • ed

   

  Het Hollandse Hout wordt gesloopt door de edelherten. Het Zuigerplasbos is reeds gesloopt door Staatsbosbeheer en de gemeente.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaan de Baan

   

  Wanneer Griekspoor spreekt over 'lerend beheren' zou de journalist toch onmiddellijk hebben moeten vragen wat ze nou hebben geleerd van het beheer in OVP. Of ze inmiddels hebben geleerd dat populaties door blijven groeien en alles opvreten en dan nog doorgroeien. En als hij spreekt van 'ingrijpen' wat hij dan bedoelt. Of hij hiermee bedoelt dat er dan weer een volgend bos aan de beurt is.

  reageer
 • KC

   

  De edelherten zitten in de Oostvaardersplassen en niet in het Oostvaardersveld. De spoorlijn zit hier tussen. Hoe komen zij in het Oostvaardersveld om daar vandaan door te treken naar Hollandse Hout?

  reageer
 • Martijn de Jonge

   

  Nu de Oostvaardersplassen zelf te klein zijn bevonden voor de grote grazers worden omringende productiebossen 's winters open gesteld. Dat is defacto bijvoederen waarmee je de zomerpopulaties kunstmatig verhoogd. Openstelling van het Hollandse Hout zal tot teloorgang van dit bos leiden en tot verdere neergang van de vogelpopulaties in de Oostvaardersplassen door zomerse overbegrazing. Gevolgen zijn bekend van de Sovon-rapporten, deskundigen zijn het daarover eens. Daarbij is de keuze voor uitbreiding vreemd aangezien recent het Oostvaardersveld door Staatsbosbeheer voor 1,7 miljoen tot hertenkamp verbouwd is. Laat het Hollandse Hout gewoon blijven zonder hekken, afgevreten bomen en beheerders die vanuit hun 4-wheeldrives de 'winteropenstelling' controleren. Openstelling van Hollandse Hout voor grazers leidt tot beperking van de toegankelijkheid voor de bewoners van Lelystad en meer rasters, hekken en verbodsborden. In een ver verleden was er op de Praamweg een doorgang voor Konikpaarden, die bleven in de praktijk vaak midden op de weg staan. Zou ook met de herten kunnen gebeuren die de Knardijk over moeten steken van OVP naar Hollandse Hout. Er zijn nu wel hekken, rasters en borden genoeg in- en rond de Nieuwe Wildernis!

  reageer
 • ikke

   

  De OVP zijn nooit een bos geweest, zoals de Hollandse Hout. Ook alleen Edelherten, geen paarden of koeien. Wordt dus geen kale vlakte. Dat hele bos wordt toch niet gebruikt: herten brengen wat leven in de brouwerij.

  reageer
 • mam

   

  Onzin, kijk naar de veluwe, heel veel edelherten en nog steeds bomen.

  reageer
 • HM

   

  Staatsbosbeheer schijnt te houden van kale weiden met grazers. In de OVP is ook nauwelijks een boom over. Oersaai en geen beschutting. Tja, dan weet je nu al hoe Hollandse Hout er over een aantal jaren uit gaat zien.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert