Minister tikt ROC Flevoland op de vingers wegens samenwerking met ROC Amsterdam

ALMERE
ROC Flevoland moet de bestuurlijke samenwerking met ROC Amsterdam binnen twee jaar anders hebben vormgegeven. Doet het Regionaal Opleidingscentrum dat niet, dan volgen er sancties. Dat schrijft onderwijsminister Jet Bussemaker in antwoord op schriftelijke vragen van de SGP.

Volgens die partij loopt ROC Flevoland het risico leeggezogen te worden door de Amsterdamse partner, bijvoorbeeld als er door bezuinigingen opleidingen worden samengevoegd die daardoor uiteindelijk uit Flevoland verdwijnen.

De twee instituten werken samen via een zogeheten koepelstichting. Nu is het nog zo dat bestuursleden in die overkoepelende stichting zitten en in het bestuur van het ROC. Daardoor bestaat de kans dat een bestuurder zichzelf moet controleren.

De Onderwijsinspectie heeft in 2012 ook al melding gemaakt van de vage bestuursconstructie maar toen stelde de minister geen eisen aan ROC Flevoland en ROC Amsterdam.

reacties (5)

 • Johanna

   

  Te zien aan de weinige reacties hier, heerst er nog steeds een "angst cultuur " binnen deze organisatie! Wel begrijpelijk want voor je het weet sta je op straat......Het bestuurlijk niveau van het ROCvA is al jaren behept met zoals in veel bedrijven ondeskundige leiders.... zowel in Amsterdam als in Flevoland! Dat kan niet anders want anders stem je niet in met deze vorm van samenwerken....Ik ben persoonlijk wel blij dat er vanuit onze regering deze vorm van samenwerking onder een vergrootglas wordt gelegd! Daarnaast kan je op de werkvloer zeker als MR en OR-Lid je stem laten horen en mee beslissen in veranderingen en besluiten....Deze bevoegdheden zijn beschreven in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) maar ook in het reglement van een MR! Organisatie/bedrijven gaan niet failliet omdat werknemers het werk niet goed doen, maar meestal omdat de leiding van een organisatie niet weet wat er op een werkvloer gaande is en niet met geld om kunnen gaan! Hier ligt een mooie taak voor de MR en OR medewerkers van beide organisatie zorg ervoor dat op bestuurlijk niveau duidelijk wordt, dat het op een onderwijsinstelling gaat om "leerlingen" en het geven van goed onderwijs aan deze leerlingen!

  reageer
 • Dirk

   

  ROCvA en ROCvF zijn alleen van buiten 2 organisaties. van binnen is het al 1 organisatie. 1 HRM, 1 PSA, 1 ICT, 1 netwerk, 1 bestuur, etc .Met 2 jaar veranderd de wet en wordt het 1 organisatie: ROCvA. Bijna al het ondersteunend personeel is al in dienst van ROCvA

  reageer
 • Ella

   

  ROC Flevoland is al bijna ROCVA. Een groot deel van de administratie zit al in Amsterdam, net als HRM. Het is een log lichaam aan het worden, alles moet via Amsterdam. Dit alles komt niet ten goede aan de leerlingen.

  reageer
 • Ilse

   

  De organisaties worden langzamerhand steeds groter en logger. Dit gaat niet ten goede komen aan de leerlingen, alleen de top profiteert hier optimaal van. En bij wanbestuur zijn vervolgens zo ontzettend veel studenten de klos dat er bijna geen opvang meer mogelijk is. In het land vallen ook ROS's om door mismanagement. Beetje risicospreiding kan dus geen kwaad.

  reageer
 • Dirk

   

  Waarom is samenwerken zo riskant? Het is toch de MRA waar het om gaat? Daar hoort onderwijs bij. Zonde dit kan een gemiste kans zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert