Bioboeren presenteren toekomstplannen

FLEVOLAND
Om de biologische landbouw in Flevoland te versterken is door de sector een toekomstplan opgesteld. Dat wordt vrijdagmiddag gepresenteerd bij het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad.

Flevoland is op dit moment de provincie met de meeste biologische landbouw. Er zijn zelfs stukken land waar boeren nooit traditioneel hebben gewerkt. Tussen Zeewolde en Almere werd na de drooglegging van Zuidelijk Flevoland een gebied aangewezen waar alleen biologisch gewerkt mocht worden.

Volgens bioboer Douwe Monsma uit Zeewolde is de sector de afgelopen decennia veel professioneler gaan werken. Zo worden bepaalde gewassen nu zo gekweekt dat ze resistent zijn tegen ziektes.

reacties (11)

 • adviseur

   

  oh...je volgt geen spuitschema van je gewas adviseur??? die zijn gebaseerd op max afname.. en maar preventief spuiten.. en geloof nu mij: heb ik het adviseren gezeten.. minder giftig=meer preventief moeten spuiten zodat de juiste hoeveelheid actieve stof er op komt..

  reageer
 • Jk

   

  Mijn mening past dus niet in uw straatje... Jammer dat u zo op uw gevoel afgaat dat u mijn verhaal niet goed leest, vee heb ik totaal buiten beschouwing gelaten, heb ik dan ook geen verstand van. Verder geef ik aan dat ik waardering heb voor bij telers want van een aantal dingen kan de gangbare teler wat leren. Wat u vergeet is dat de tijd niet is blijven hangen in de jaren vijftig. De huidige gewasbeschermingsmiddelen krijgen geen toelating als deze zo giftig zouden zijn als u doet voorkomen. Ook gebruikt een teler deze middelen niet voor de lol want gewasbeschermingsmiddelen zijn duur. Daarom wordt dit min mogelijk gebruikt, alleen als het nodig is

  reageer
 • mb

   

  vv, antibiotica residuen in vlees? Verzonnen zeker... Ik ben vleesproducent in weet waar ik over praat. Daar wordt namelijk streng op gecontroleerd in de slachthuizen. Ja, importvlees of import producten waar vlees in zit. Zonder gangbare teelt is bio ten dode opgeschreven en hebben we nog meer honger in de wereld.

  reageer
 • Poe

   

  Hoe graag ik het met je eens ben is er geen enkel bewijs dat bio producten beter zijn. Daarnaast is bio een relatief begrip veel producten met het label bio zijn niet bio.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Jk, je steekt het afgetrapte riedeltje van de niet-bioboeren maar weer eens af bij gebrek aan beter. Mijn ervaring met biologische producten is dat ze beter smaken. Biologisch vlees bevat geen resten antibiotica, biologische groente geen resten van landbouwgif (dat is het juiste woord voor wat anderen 'gewasbeschermingsmiddelen' noemen zodat het minder erg klinkt). De voedingswaarde zal ongetwijfeld niet verschillen van niet-biologische teelt, maar dat is dan ook het enige.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • bio koper

   

  de afgunst straalt er van af. zou niet anders meer willen dan bio. en wat met het overwaaien en verdampen van jullie gif naar de bio percelen? ??

  reageer
 • Jk

   

  In de bioteelt doen ze een aantal dingen goed, hetgeen dat ze het beste doen tov de gangbare landbouw is dat ze veel handiger zijn in het vermarkten van hun producten, zo laten ze de consument doen geloven dat bio producten gezonder zijn dan gangbaar geteelde producten. Ik kan u verzekeren dat in Nederland gangbaar geteelde producten zeker niet ongezonder zijn dan biologische producten, er zijn dan ook een heel aantal onderzoeken die dit staven. Verder is de claim dat bio teelt niet milieu belastend is ook zeer onwaar, het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen doen ze niet maar vanwege de hoge ziektedruk moet hun omgeving meer chemie gebruiken om hun gewassen gezond te houden, verder worden in de bioteelt ook handelingen gedaan die niet goed zijn voor het milieu zoals het gebruik van koper om schimmels te doden en het branden van gewassen met als brandstof een fossiele brandstof. Een derde pijler is smaak, hierin is de beleving van bio een smaakversterker, in blinde smaaktesten wordt bij een groot deel van de bio geteelde producten geen smaakverschil tov gangbaar ontdekt. Hoe het zit met vee, dat weet ik niet, daar heb ik geen verstand van, ik hoop dat als u de volgende keer aardappelen of groente koopt, dat u niet in de mooie onwaarheid van het bio verhaal geloofd maar dat u een echt rationele keuze maakt. Wel heb ik waardering voor biologische telers, ze vinden toch dingen die een gangbare teler toe kan passen dat wat oplevert, zowel milieu als financieel

  reageer
 • sander

   

  De toekomst ; is dat ALLEEN aardappelziekte resistente rassen telen ? Dat zou geweldig zijn .

  reageer
 • jan

   

  Een goed verhaal, doorgaan op de ingeslagen weg.

  reageer
 • jan

   

  zeer slechte berichtgeving....traditioneel haha..en met kunstmest ziektes bestrijden.. omroep flevoland wordt eens waker

  reageer
 • Jos

   

  Ik kan me nog herinneren dat de eerste bioboeren met de nek werden aangekeken. De tijden veranderen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert