Stille tocht voor overleden Armando Panday

LELYSTAD
Met een stille tocht hebben familie en bekenden zondagmiddag in Lelystad de vorig jaar overleden Armando Panday herdacht. De 33-jarige Panday overleed vorig jaar juli in een zorginstelling van Triade. Hij woonde daar vanwege zijn manisch-depressiviteit.

De nabestaanden wilden met de stille tocht ook stilstaan bij de misstanden in de zorg en de wijze waarop Armando is overleden. Panday verloor het leven nadat hij door een begeleider werd gefixeerd. Er volgde een onderzoek, maar de begeleider werd uiteindelijk niet vervolgd omdat hij uit noodweer zou hebben gehandeld.

De tocht begon aan de Harderwijkstraat in Lelystad-Haven ter hoogte van het speelveld bij huisnummer 98. Van daaruit werd via de Elburglaan en de Stavorenstraat gelopen richting Triade. Daar werden bloemen gelegd.

reacties (11)

 • duivels advocaat

   

  Jammer dat men meteen de begeleiding vrijpleit omdat erbis besloten om niet te vervolgen.De begeleider had niet de juiste papieren volgens het artilele in de trouw en wist niet wat het woord fixeren betekende..wil je mij vertellen dat deze persoon bekwaam is dan om met zulke mensen om te gaan ?wat deed hij in gods naam als begeleider daar als je niet eens de geschikte papieren hebt?En de overledene zat daar niet voor niets...hij had zorg en hulp nodig en zat daar dus niet om op zo een gruwelijke manier dood te gaan. Dus als ik in een instelling werk en ik krijg ruzie met een client dan kan ik ook zomaar doden en t gooien op zelf verdediging.Nou lekker is dat!!!!Goed systeem hier in nederland!

  reageer
 • Jan

   

  Men spreekt van vastbinden, ik kan me het haast niet voorstellen. Het stuk van donderdag in de krant trouw is nog een stuk erger!!!!!

  reageer
 • ervaringsdeskundige

   

  Beste Barbara, ik snap wat je bedoeld, ik richtte mijn pijlen met name op de journalistiek die er omheen is...vol met totaal irrelevante en incorrecte informatie. Maar ik weet absoluut dat de maatschappij dit niet wilt maar kort gezegd; Den Haag. het liefst volledig door mantelzorg omdat het een te groot kostenplaatje is, de zwakkeren en buitenbeentjes binnen ons samenleving. maar zowel door de inspectie als door het gerechtelijk orgaan is deze begeleider vrijgesproken en bewezen van goed en correct handelen waarbij noodweer urgent en toepasbaar was.

  reageer
 • Barbara

   

  @ Beste ervaringsdeskundige, De maatschappij wil, dat mensen die dat niet kunnen, zo normaal mogelijk leven, met alle risico's en gevolgen van dien.

  reageer
 • ervaringsdeskundige

   

  @barbara: och nee absoluut niet en is ook hun recht, echter verwijt ik zeer zeker het journalistiek om het weergeven van incorrecte informatie waardoor onjuiste beeldvorming ontstaat. daar is waar ik mij aan stoor eb bemerk ook dat logischerwijs nagenoeg geen objectiviteit te bespeuren is. U noemt dat de begeleiding niet kennelijk in staat was te begeleiden zonder een dode te vallen? Als eerst is dit een extreem ongeval ten tweede hoe zou u reageren waarbij uw leven in het gedrang is? U laat het overkomen? Ten tweede, alle honderden keren dat de begeleiding er voor zorgt dat er géén gevaar dreigt voor cliënt, begeleidibg en ja zelfs samenleving hoor ik u dan weer niet over... pas waarschijnlijk wanneer u in die schoenen zou staan. ( god behoede het)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Hoe je het gegeven nieuwsbericht ook wendt of keert, de begeleiding was kennelijk niet in staat te begeleiden, zonder dat er een dode moest vallen. Dat de familie van het slachtoffer op een of andere manier aandacht wil voor hetgeen hun is overkomen lijkt me vrij logisch.

  reageer
 • ervaringsdeskundige

   

  Ten eerste dit is niet de waarheid ten tweede: Cliënten op de stavorenstraat zijn cliënten met een psychische stoornis, denk hier aan psychotisch, schizofreen e.d.. dat ze bipolair ( manisch depressief ) zijn is een bijkomst maar nooit de hoofdzaak dat ze daar intern wonen en behandeld worden. waarom wordt niet de waarheid gesproken omroep flevoland en omroep flevoland en Renske van de SP!! dus rectificatie naar aanleiding van correcte ( medische ) feiten....OMROEP FLEVOLAND!!!

  reageer
 • Ik

   

  Leugens, Erg jammer.Dat het overlijden van deze bewoner niet voldoende was om het nieuws te bereiken. Daarom moet het erger gemaakt worden?

  reageer
 • S.

   

  fixeren zoals in het filmpje werd benoemd is TOTAAL niet iemand vastbinden.. fixeren kan d.m.v begeleiden van bewegingen, technieken maar niet d.m.v vastbinden.... dit is puur sensatiejournalistiek! Bah!!!!

  reageer
 • Joke

   

  dit is maar de halve waarheid......deze begeleider werd ernstig fysiek belaagd en moest ter bescherming van zichzelf en medebewoners van Armando, Handelen!!! Beemt niet weg dat het een trieste gebeurtenis is maar totaal niet te relateren aan misstanden of opzet!! Ik snap het verdriet van familie maar het blijft vervelend dat alleen één bepaalde gekante waarheid wordt verteld!

  reageer
 • Barbara

   

  Vallen de bewoners aldaar onder begeleid wonen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert