Grootschalige inspectie gasleidingen Lelystad

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wil dit jaar steekproefsgewijs de gasleidingen van woningen die zijn gebouwd voor 1986 inspecteren en waar nodig vervangen. Het gaat in totaal om 13.000 huur- en koopwoningen.

Sinds 2004 worden leidingen in de oudere wijken gecontroleerd, omdat uit onderzoek is gebleken dat bij onbeschermde stalen gasleidingen roestvorming kan ontstaan. Met het risico op explosiegevaar.

Bewoners krijgen een uitnodiging voor een informatieavond in de bus. Tien procent van de woningen wordt daadwerkelijk gecontroleerd. Eigenaren krijgen daarna van de gemeente te horen of hun leidingen al dan niet vervangen moeten worden. De kosten moeten de burgers zelf betalen en liggen tussen de 200 en 600 euro.

reacties (8)

 • Marcel

   

  Heel simpel, 20jaar geleden andere regelementen en eisen. Tegenwoordig zijn de eisen veel strenger, andere materialen die gebruikt worden, nu zal dit niet meer mogen voorkomen. En buiten het feit, als het gaat om de leidingen voor de meter mag de gemeente en nutsbedrijf hier zelf voor in de buidel graaien. De meter en alles wat er voor zit (gelt ook voor elektra en water, niet riool) is de verantwoordelijkheid van de nutsbedrijf. Alles wat na de meterbeugel komt is voor de bewoner. Als ze nu eens duidelijk zijn met wat ze bedoelen weten we waar we aan toe zijn, want de foto die elke keer geplaatst wordt is een leiding die naar de meter gaat...

  reageer
 • Monica

   

  Onder de grond kan ook zijn: de leiding die vanaf de meter naar bijvoorbeeld de keuken gaat door de kruipruimte! En dat is nu juist vaak de leiding waar problemen mee zijn: roestvorming of fout verbindingen. En wie wil daar nou door in gevaar komen?

  reageer
 • coda

   

  Net de gasleiding onder mijn huis bekeken Zit zoals het hoort n bescherming omheen nergens last van dus Maar het feit blijft dat deze zelfde gemeente testijds toestemming heeft gegeven om dit soort leidingen te gebruiken Wie er fout zit is dus wel duidelijk

  reageer
 • coda

   

  Volgens mij is onder de grond voor de meter en voor de meter is niet van mij Kan het mis hebben hoor haha De gemeente sukkels

  reageer
 • Nico

   

  Blijf het bijzonder vinden dat dit kennelijk niet in Almere speelt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Volgens mij moeten de bewoners de inspectie niet betalen, maar de vervanging van de leidingen.

  reageer
 • KC

   

  Bij installateurs uit Lelystad betaal je ongeveer 200 - 300 % meer dan anderen buiten Lelystad voor het vervangen van deze leidingen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Voor dat geld kun je net zo goed de lokale loodgieter even vragen om een persing en visuele inspectie. In een uur heb je een prima beeld van je gasleidingen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert