Lagere opkomst waterschap door meer kiesgerechtigden

FLEVOLAND
Aan de verkiezingen voor het waterschap mogen meer kiezers meedoen dan voor de Provinciale Staten. Dat komt doordat je voor deelname aan de Statenverkiezingen de Nederlandse nationaliteit moet hebben, en voor de waterschapsverkiezingen is dat niet noodzakelijk. Zo mogen voor het waterschap ook asielzoekers met een verblijfstatus stemmen.

Voor de gemeente Almere betekent dit bijvoorbeeld dat 149.000 kiezers hun stem mogen uitbrengen voor het waterschap, tegenover 140.000 voor de provincie. Dat verschil van 9000 verklaart de iets lagere opkomst voor het waterschap.

Omdat er meer uitnodigingen worden gestuurd voor de waterschapsverkiezingen, zijn er meer stemmers nodig om aan hetzelfde opkomstpercentage te komen als bij de Provinciale Statenverkiezingen.

reacties (6)

 • ikke

   

  Mee eens, maar waterschapsVERKIEZINGEN zijn niet belangrijk.

  reageer
 • Cees

   

  "ook asielzoekers met een verblijfstatus [mogen] stemmen": mooie democratische gedachte, maar het waterschap is al onbekend bij mensen die hun hele leven in Nederland wonen. Hoe moeten mensen die een paar jaar hier wonen in hemelsnaam weten wat het Waterschap is of doet? Of is dat onderdeel van de inburgeringscursus? Of doe je die niet als asielzoeker? Verkiezingen + waterschap = onzin. Maak er gewoon een uitvoeringsorganisatie van, zonder bestuur.

  reageer
 • Urker

   

  Waterschappen gewoon opdoeken en taken herverdelen tussen prov., gemeente en rws. We hebben toch ook geen aparte bestuurslaag voor politie, energiebedrijven, luchtverkeersleiding, brandweer etc. En die diensten doen net zo goed taken welke belangrijk zijn.

  reageer
 • Hj

   

  waterschap is belangrijk in een land onder de zeespiegel

  reageer
 • MKM

   

  Waterbeheer en provinciaal bestuur zijn wel twee heel verschillende dingen. Daarbij geldt dat rondom de waterhuishouding de provinciegrenzen weinig zeggen. Waterschappen dus gewoon in stand houden als het aan mij ligt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hink

   

  Wat een verhaal. Waterschap is gewoon onzin opdoeken en in de provincie oplaten gaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert