Juridisch Loket alleen nog open op afspraak

FLEVOLAND
De balies van het Juridsch Loket in Almere en Lelystad sluiten 7 april. Mensen kunnen niet meer zomaar langs komen voor een juridsch advies. Dat moet voortaan telefonisch of op afspraak.

Het Juridisch Loket is een voorziening waar mensen die een probleem hebben, gratis advies van een jurist kunnen krijgen. Het is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen.

De sluiting moet lange wachttijden terugdringen. Vanaf 11 mei zijn alle balies in Nederland dicht.

reacties (10)

 • Barbara

   

  @HM...Volgens mij loopt het aantal mensen met een minimum-basisinkomen die gebruik moeten maken van een advocaat niet de spuigaten uit. En gratis is het advies zeker niet, het is slechts een leuke trekpleister voor degenen die moeilijk zelfstandig over een drempel naar advocatenkantoor kunnen wippen.... Want voor degene die werkelijk gebruik maakt van rechtshulp geldt altijd nog een fikse eigen bijdrage. Deze is zodanig opgesteld om de verhouding tot het inkomen niet te hoeven verkrachten. Wel is het zo langzamerhand zo dat de tegenstelling arm/rijk ook op het terrein van rechtvaardigheid diep is doorgedrongen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hier klinkt toch een zekere afgunst in door, op de wijs van "mijn zaken komen niet aan de beurt omdat allerlei armoedzaaiende uitvreters gratis kunnen procederen en de boel ophouden". Toegang tot het recht is echter een fundamentele voorwaarde voor rechtvaardigheid, en dat moet vooral zo blijven. Mensen met een laag inkomen krijgen steun, mensen die meer verdienen moeten zo verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

  reageer
 • Peter

   

  Absoluut! In dit kader ben ik er een voorstander van om de 'vijf personeelsleden' van de Sociaal Raadslieden in Almere ook op te heffen. Deze worden blijkbaar uit het budget van Zorggroep Almere betaald. Ik denk dat je dit geld beter kunt gebruiken. In veel plaatsen worden deze sociaal raadlieden opgeheven.

  reageer
 • IK

   

  Een ieder kan gebruik maken van de diensten van het juridisch loket, is niet inkomensgebonden! De eigen bijdrage die wordt gevraagd voor hulp door een aangewezen advocaat is inkomensafhankelijk!! Het systeem hapert door bezuinigingen en onduidelijke wetgeving.

  reageer
 • HM

   

  Gratis juridisch advies is op zich mooi. Als het bij dat advies blijft. Maar moet de belastingbetaler voor alles opdraaien? Er wordt door een klein deel van de bevolking buitenproportioneel gebruik gemaakt van juridische middelen. Waarom? Omdat het toch gratis is. Daardoor raakt het gerechtelijk systeem helemaal verstopt en is er minder capaciteit voor belangrijke zaken. Iemand die gewoon werkt en belasting betaalt, kan geen gebruik maken van alle gratis juridische dienstverlening. Die heeft echter meestal ook geen geld om de absurd hoge uurtarieven van een advocaat te betalen. Er is dus inderdaad sprake van klassenjustitie. Maar dan wel anders. Juist de klasse die geen geld heeft, kan gratis gebruik maken van alle rechtsmiddelen. Iemand die daar net boven zit (maar niet heel rijk is) kan echt geen advocaat betalen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  En ja, natuurlijk komen zo de klassen-aspecten weer eens wat duidelijker in beeld..Stapje voor stapje ...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Duidelijk geen idee van de kosten van een advocaat.

  reageer
 • Renate

   

  De doorverwijzing voor voorkeursadvocaat gaf naar mijn idee geen probleem, binnen halve dag is die aan de advocaat gemaild, ook wel binnen een uur. Bezuiniging zal het zijn om een drempel op te werpen voor de korting.

  reageer
 • jo jo

   

  "de sluiting moet lange wachttijden terug dringen"... Zelfs aan de telefoon moet je soms al belachelijk lang wachten, laat staan als straks de loketten gesloten zijn. Daar komt dan ook nog die veel te hoge kosten per belminuut bij..... Je kunt straks net zo goed gelijk naar een advocaat :)

  reageer
 • Barbara

   

  Met je vraagstuk eerst zelf naar advocaat van keuze stappen, daarna de aangeboden korting voor rechtshulp regelen bij Juridisch Loket. In deze volgorde voorkom je een hoop tijdverlies en allerlei vertragingen door papieren rompslomp bij dat Juridische Loket, wat trouwens vanaf 11 mei niet meer zo genoemd kan worden, want het Loket wordt immers gesloten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert