42 kinderen krijgen thuisonderwijs

FLEVOLAND
Ìn Flevoland krijgen dit jaar 42 kinderen thuisonderwijs. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. In alle gevallen is hiervoor vrijstelling verleend door de gemeente. Leerplichtambtenaren controleren of ouders aan alle voorwaarden voldoen.

Ouders vragen volgens de gemeenten vooral vrijstelling aan omdat er geen school is die bij hun geloofsovertuiging of levensbeschouwing past. Ook om medische redenen wordt soms vrijstelling verleend.

Onderwijsdeskundigen spraken zondag hun bezorgdheid uit over de toename van het thuisonderwijs. In Flevoland valt die toename volgens de gemeenten mee.

reacties (6)

 • JHB

   

  Wat jammer dat u zo negatief bent over hoe we met kinderen om zouden gaan. Gelukkig heb ik niet de ervaring zoals u die omschrijft! Niet in mijn jeugd en ook nu niet met mijn eigen kinderen. Dat onderwijs traag ontwikkeld en dat er kinderen uitvallen ben ik met u eens. Dat we dat aan de kaak moeten stellen is evident. Maar er zijn ook scholen die wel met ontwikkeling bezig zijn en veel sneller gaan dan u omschrijft. Waar kinderen geleerd wordt om hun eigen mening te vormen en te durven uitspreken. Wellicht kunt u dat eens googlen? Niet alleen de negatieve dingen benoemen maar ook de positieve, daar wordt het leven een stuk leuker van, echt waar. Mooie dag vandaag!

  reageer
 • hk

   

  Op school leer je kritiekloos na te praten wat je door anderen wordt verteld, al is wat de "expert" vertelt nog zo absurd als je er even bij stil staat. Het effect is goed zichtbaar op internetmedia, zo ook hier, en de hele maatschappij is doorspekt met die houding. Zelfbenoemde en overheidgesubsidieerde experten vertellen ons hoe we met onze baby's om moeten gaan (vooral niet voeden als ze honger hebben, daar verwen je ze mee), hoe we met kinderen om moeten gaan (vooral niet als medemens behandelen, ze zijn je eigendom, en hebben maar te doen wat de volwassenen willen), hoe we met ons eigen lichaam om moeten gaan (drink sloten water terwijl je geen dorst hebt - eet zo min mogelijk terwijl je wel honger hebt - ga als een gek sporten waar je uiteraard honger van krijgt en eet dan zo min mogelijk - eet niet dit eet niet dat maar eet wel industriele olien en landbouwgif en als je daar dik van wordt is het helemaal je eigen schuld) -- etc etc en uiteindelijk blijkt het gewoon allemaal om je geld te draaien. Staatsonderwijs is wat deze zieke maatschappij (en vernietiging van het milieu) in stand houdt, ter verrijking van een kleine elite. Een boete krijgen zonder de wet te overtreden? Lees die wet eens door op de voorwaarden voor thuisonderwijs, staat online, je hoeft helemaal niet een ander na te papegaaien of op onderbuikgevoelens af te gaan. Onderwijsbevoegdheid nodig om een ander iets te leren? Ook dat is de boodschap die er slechts is ingedramd door je onderwijzers en andere "experten" in je opvoeding - uit internationale onderzoeken blijkt telkens opnieuw dat klassikaal onderwijs helemaal niet werkt als instructievorm (wel voor onderdrukking - de eerste scholen, pas ruim een eeuw geleden, waren dan ook erop gericht om volgzame soldaten te kweken die kritiekloos bevelen zouden volgen). Ook dat staat allemaal online, te vinden voor wie bereid is te zoeken en verder te kijken dan het onderbuikgevoel lang is. De meeste schoolgangers zijn gehersenspoeld met het idee dat school Goed en Nodig is, ook al herinneren ze zich zelf bijzonder weinig van alles waarmee ze al die jaren stickertjes hebben verdiend, de kennis vervlogen direct nadat de test gehaald werd. En dus moeten alle kinderen naar school en wordt er graag gesteigerd over de landelijk zo'n 400 kinderen die legaal vrijgesteld zijn van schoolplicht ("krijgen thuisonderwijs"), maar die 6.000 kinderen die uit het onderwijs vallen Omdat Het Systeem Niet Werkt en aan de kant worden geschoven, daar kraait geen haan naar...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Weeg dat eens af tegen het niet onaanzienlijke risico dat ze op school asociaal worden.

  reageer
 • en later krijgen ze problemen omdat ze totaal niet sociaal zijn geworden

  reageer
 • Nn

   

  Te gek voor woorden dat dit anno 2015 nog voorkomt, leerplicht is leerplicht en niks wegens geloofsovertuiging.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Zijn de ouders van de thuisonderwijs krijgende kinderen bevoegd om les te geven? Er zijn allerlei vormen van onderwijs en genoeg scholen om het één en ander op te vangen. Ouders die hun kinderen uit geloofsovertuiging niet naar school sturen belemmeren hun kinderen niet alleen met leren maar ook met spelen met andere kinderen. Leg maar gewoon een boete op!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert