Raad zegt ja tegen edelherten in Hollandse Hout

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad heeft ja gezegd tegen het toelaten van edelherten in het bos Hollandse Hout. Wel heeft de raad een aantal voorwaarden daarover meegegeven aan het college van burgemeester en wethouders.

Zo moet het college Staatsbosbeheer op het hart drukken dat de komst van de edelherten de recreatie in het bos niet mag belemmeren. Ook het kaalvreten van het bos moet worden voorkomen. En de raad wil dat Staatsbosbeheer wacht met het aanbrengen van hekken totdat er een beheerplan voor het bos is.

In principe gaat Lelystad niet over het Hollandse Hout. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft eerder aangegeven wel met de gemeente te willen overleggen over de voorwaarden waaronder herten worden toegelaten.

reacties (18)

 • R. Risseeuw

   

  het is zover, het Hollandse Hout gaat open voor de edelherten en hoeveel edelherten had men in gedachten 10, 20 of honderd of de toegang voor de gehele populatie edelherten van de OVP. Wanneer men uitgaat van een populatie waarbij natuurlijke bosverjonging nog mogelijk is en er geen vraat en schilschade ontstaat met permanente schade aan flora gaat men uit (en dit gaat op voor alle bosgebieden in Europa met een er toe doende roodwildpopulatie) van 2 edelherten per HONDERD ha. Wens SBB veel wijsheid toe met het beheren van dit gebied, waarschijnlijk gaat dit over in Staats Kaalvraat Beheer.

  reageer
 • Barbara

   

  Dieren zijn net mensen die gekamd, ontluisd, gevaccineerd, geaaid en verwarmd e.d zouden moeten worden. Waarom dan zo laagdunkend opstellen naar het dier? De Natuur zoals we die in onze dromen nog voor ons zien bestaat niet meer, er hier in de OVP zijn beesten geimporteerd omdat het paradepaardje dat we mens noemen haar natuurlijk zicht is verloren op dat wat zich spontaan ontwikkeld en handhaaft.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Volgens jouw redenering moeten dieren op eilanden - immers ook een begrend gebied - ook worden verzorgd. Kammen, ontwormen, ontluizen, vaccineren, (bij)voeren, aaien, verwarmd onderdak. Maar dan is het dus geen natuur meer, maar een hertenkampje.

  reageer
 • PeeWee

   

  Frits, discussies voeren is leuk en die wil ik ook wel met u aangaan maar kom dan alstublieft wel met feiten. En ga geen speelveld van 5000ha waarvan 3500ha moeras vergelijken met een oerbos ter grote van Nederland waar ook de wolven en beren prederen. Als je dieren in een omheind gebied zet moet je er voor zorgen en ze niet laten verhongeren, en hoe je ze verzorgt maakt mij niet eens uit. Schieten of vangen en in Polen weer uitzetten. Doe iets leuks maar zoek een oplossing die realistisch is. Het Hollands hout openen is iig geen realistische aanpak van het probleem.

  reageer
 • KC

   

  Je moet je drukker maken over de Knardijk. Het gras beschermt de dijk. Als dat weg wordt gegraasd, dan zal het waterschap dat niet leuk vinden en maatregelen eisen. Deze dijk is een compartimentering van oostelijk- en zuidelijk Flevoland, voor als er in een van de polders een overstroming is, zodat de andere dan nog droog blijft. .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Hoezo teveel dieren in de Oostvaardersplassen? Het is gewoon het aantal dieren dat dat gebied voortbrengt. Als er ergens teveel dieren worden geboren komt er sterfte. En als je gaat bijvoeren zoals door velen worden bepleit worden het er alleen nog maar méér. Het bambi-publiek kan gewoon niet tegen de aanblik vanuit de trein van de dood in de natuur. Intensieve veehouderij hebben deze kiloknallerconsumenten echter geen probleem mee.

  reageer
 • Nico

   

  en zo is't

  reageer
 • frits

   

  Onzin, de verhouding tussen groen en beesten wordt beter. Volgens jouw redenatie zou de hele wereld per definitie een grote overpopulatie aan dieren omvatten, waar alleen jagers het evenwicht kunnen bewaren. Gelukkig is de waarheid anders.

  reageer
 • Bas

   

  Frits en Barbara jullie snappen het echt niet! het gaat niet om het bos waar ze wel of niet in mogen loslopen. Het gaat erom dat dit geen oplossing is voor het probleem van teveel dieren in de Oostvaardersplassen. Dit is het probleem alleen verschuiven.

  reageer
 • frits

   

  Mee eens. Voor de recreanten zijn er genoeg andere bossen, waaronder het fraaie Zuigerplasbos en het Natuurpark.

  reageer
 • bb

   

  En de dieren die er nu al leven daar hoor je niemand over laat ze lekker hun gang gaan dat is natuur

  reageer
 • henk

   

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden , er zijn gewoon teveel dieren en dat moet worden gereguleerd . Maar ja die dierenknuffelaars durven niet verder te kijken dan hun neus lang is .

  reageer
 • HM

   

  Het is helaas te verwachten dat het bos er over een aantal jaren net zo uit zal zien als de OVP nu. Een grote kale weide waar alles weggevreten is. In het bos zullen de dieren zich in het begin best wel thuis voelen. Er is genoeg eten. Wat gaat de natuur dan doen? Inderdaad! De dieren zullen voor meer nakomelingen zorgen want er is voer en beschutting in overvloed. Vervolgens zijn er te veel dieren voor het voedselaanbod en zal het bos zich niet meer kunnen herstellen. Je krijgt dan een implosie van het voedsel aanbod. De populatie is te groot en zal moeten afnemen (natuurlijk of door afschieten). Maar wat SBB vergeet is dat de dynamica van een hertenpopulatie en die van een bosontwikkeling geen gelijk tijdspad hebben. Het ene kun je in jaren meten, het andere in decennia. Oftewel, het bos krijgt te snel een klap en zal zich niet kunnen herstellen. Laat de deskundigen eerst maar eens natuurbeheer studeren in landen met grote natuurgebieden, ipv alleen dit soort kleine postzegelgebiedjes.

  reageer
 • ff nadenken over de consequenties aub

   

  Beetje (te) simplistische reactie Barbara! De dieren moeten juist niet MEER te eten krijgen, dan fokken ze nog harder, ontstaan er nog MEER nakomelingen, nog MEER overpopulatie, nog MEER "bambi, ach wat zielig" reacties, nog MEER afschot door SBB, nog meer zielige reacties. Afijn, die vicieuze cirkel moet nou eens doorbroken worden! Hollandse Hout is een prima dichtbij-locatie voor Lelystedelingen; dat moeten we koesteren. Is niks mis mee. Maar nu er beesten losgelaten worden krijg je al die beheersellende, geveinsde dierenliefde en allerhande social media nonsense ook over het Hollandse Hout! Wanneer gaan mensen nou eens ECHT nadenken over de (verregaande) consequenties van hun bekrompen handelen? Zucht...

  reageer
 • Paardebloem

   

  Welkom! Alleen maar gezellig zoveel knuffeldieren rondom!

  reageer
 • Barbara

   

  Mooi dat de dieren uit de Oostvaardersplassen nu nog meer ruimte krijgen, meer voedselmogelijkheden en beschutting. Dat brandnetelbos waar bijna nooit iemand loopt kan er alleen maar van opknappen!

  reageer
 • Bas

   

  En weer een stuk bos dat er over een paar jaar net zo uitziet als de modderpoel Oostvaardersplassen. Natuurlijk plaatst Staatsbosbeheer bordjes die de edelherten er op wijzen dat ze niet al het lekker groen mogen opeten. Straks wordt het hollands hout de nieuwe wildernix! Wanneer wordt de raad nu eens wakker. Er zijn teveel dieren in de Oostvaardersplassen en de Staatsbosboer verzorgt ze niet. Je kunt natuurlijk ook de hekken rond de oostvaardersplassen weghalen maar de economische schade is dan niet te overzien. (kudde edelherten op de A6)

  reageer
 • Gast

   

  jammer jammer gaat weer een mooi bos verloren . Er staat wel dat het bos niet kaal gegeten mag worden.. Maar dat gaat echt wel gebeuren... De Oostvaardersplassen zijn niet voor niks kaal geworden. Laten ze eerst maar eens nieuwe bomen aan brengen in de Oostvaardersplassen als compensatie voor dat het Hollandse hout straks ook kaal is

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert