Minima moeten hondenbelasting gaan betalen

ALMERE
Minima met een hond moeten in Almere vanaf volgend jaar hondenbelasting gaan betalen.

Tot nu toe werd deze gemeentelijke belasting kwijtgescholden voor mensen met een laag inkomen. Dat kost de gemeente jaarlijks 70.000 euro, zo staat in de Voorjaarsnota 2015.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het hebben van een hond geen primaire levensbehoefte, maar een eigen keuze. Daarom hoeven minima volgens het stadsbestuur niet langer te worden ontzien bij het betalen van de hondenbelasting. De gemeenteraad moet zich nog buigen over het plan.

reacties (26)

 • Reinhold

   

  Eindelijk zijn de gasten van de gemeente wakker. Nu nog de opruim plicht invoeren voor de honden strond. Bij niet naleveren 150€ Boete. Ook voor de uitkerings trekker.

  reageer
 • bobby

   

  En terecht want wat moet je met een hond als je nogniet eens voor jjezelf kunt zorgen.

  reageer
 • Danny

   

  1. De Hond is een melk koe voor de gemeente. Er wordt niks gedaan aan het opruimen van honden poep. 2. De mensen kiezen vaak de plek waar de hond poept. Dit is dus controleerbaar. Katten daar in tegen poepen overal. Ja ook in uw tuin. 3. De gemeente verwacht wel van honden bezitters dat ze WAAKS zijn. De politie is te druk met flitsen van hardrijders. De gemeente is de weg kwijt. Geen geld voor onderhoud. Op dingen willen bezuinigen die een aantal duizenden euros opleveren, maar wel miljoenen uitgeven aan de bv. De Kunslinie en de Floriade.

  reageer
 • mm

   

  katten belasting veel netter idee en net zo duur als hondenbelasting.

  reageer
 • Dnz.

   

  Waffie waffie = dokkie dokkie. Geen zielig gedoe dat je niet zonder hond kunt... En al helemaal niet dat de hond niet zonder jou kunt. Blijft een product dat niet noodzakelijk is, net als roken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • rotti

   

  Het kost de gemeente 70.000 per jaar. Dit is onzin. Ze lopen 70.000 per jaar mis. Dat is heel iets anders. Er wordt nl niets gedaan voor onderhoud schoonmaakkosten voor de hond

  reageer
 • Bert

   

  Kies je voor een hond dan moet je belasting betalen, ongeacht je inkomen. Prima maatregel dus.

  reageer
 • A. Boersma

   

  Ten eerste wordt de belasting voor honden niet beteed aan honden zaken en wat beterfd dat honden niet een primaiare levens behoefte is, is flauwekul. Voor mij als alleenstaande is mijn hond bijna van levesbelang, zo belangrijk is mijn hond voor mij. De gemeente kan beter een regel instelen om verplicht de boodschap van de hond op te ruimen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Goed besluit scheelt ook weer een hoop hondeschijt. Alleen een blinde geleide hond vind ik uitzondering op de regel.

  reageer
 • Jan

   

  In mijn optiek is de enige oplossing het afschaffen van de hondenbelasting en hoge boetes gaan uitdelen aan mensen die de poep van hun hond niet opruimen. Controleurs aannemen, de bezitters kunnen dan eindelijk eens echt verantwoordelijk worden gesteld voor de overlast die zo achteloos verdedigen door te zeggen dat ze hondenbelasting betalen en daardoor gewoon met hun rug gedraaid naar de hond net doen of ze niet zien wat een vervuiling die zelfde hond 4 x per dag veroorzaakt op de grasveldjes in de buurt. Misschien kun je dan weer gewoon kinderen laten spelen en wandelen zonder constant te moeten opletten.

  reageer
 • Frenky

   

  Heh heh, eindelijk! Ik betaal geen belasting zodat mensen hun uitkering kunnen gebruiken voor een stapel honden in huis. Terecht dat ze daar ook belasting over moeten betalen. Van mij mag de hondenbelasting ook nog wel omhoog!

  reageer
 • Tja

   

  slaat nergens op

 • Faerie

   

  Tamara, ooit aan gedacht dat iemand die nu slechter ter been is wellicht het huisdier heeft aangeschaft toen hij/zij nog mobiel was? In principe klopt het wat je zegt met twee maten... dat zowel financiële ruimte en beweging twee basiszaken zijn om een huisdier te hebben (hond). En dat je eigenlijk beide op orde moet hebben. Dus ja, maar de twee maten hebben hier een reden: Op het moment dat je door omstandigheden niet meer de hond kan uitlaten, maar nog wel kan voorzien in voedsel en medische hulp, dan is de bewegingsbehoefte van het dier makkelijker anders op te vangen dan als je wel in bewegingsbehoefte kan voorzien maar niet in voedsel of medische hulp en in het ergste geval huisvesting. Er zijn ook mensen die er financieel eerder beter bij zaten, maar dat is lastiger te ondervangen dan een afname in mobiliteit. Vele minima redden het nog net met voedselhulp, ook voor de dieren... maar gaat het medisch mis dan hangen ze. In het geval van ouderen die niet meer helemaal mobiel zijn, is gebrek aan beweging voor het huisdier (mits ze niet volgepropt worden) nog te overzien wanneer er wel voldoende geld is voor eten en mogelijk medische zorg. In essentie ging mijn verhaal om de andere zaken die ik vertelde, in plaats van het ene waar jij op focust.

  reageer
 • Gijs

   

  Weg met al die honden, minima of geen minima. Stront, stront en nog eens stront. Veel te veel honden lopen er rond in Almere. Betalen en flink ook, komen er vanzelf minder.

  reageer
 • Kaya

   

  De gemeente zou het geld van de hondenbelasting moeten gebruiken voor opruimen van poep, aanleg losloopvelden e.d. Zolang zij dit niet doen vind ik deze belasting onterecht.

  reageer
 • deco

   

  Waarom geen extra belasting op het voer heffen. Een kleine hond eet minder poept minder. een grote hond eet meer dus poept meer is dus een grotere vervuiler kwa poep dan een kleine hond en zal dus iets meer aan het voer kwijt zijn dan iemand met een kleine hond. Dan doen we dat ook met het kattenvoer. dan hebben we die discussie ook uit de wereld. En de gemeente heeft haar tax. Iedereen blij zonder gezeik.

  reageer
 • sneu

   

  ik denk dat veel mensen nu met pijn in het hart hun hond weg zullen moeten doen, er zijn ook mensen die de hond eerst hadden en later door omstandigheden een uitkering hebben moeten aanvragen. we moeten niet vergeten dat niet alleen de baas maar ook vooral de hond hier de dupe van word. nu betaal ik al hondenbelasting en heb ik gewoon een baan, maar ik moet er toch niet aan denken dat ik om welke reden dan ook ineens mijn trouwe viervoeter weg zou moeten doen, hij zou er ook aan onderdoor gaan, het is zo'n trouw maatje en mist ons al als we alleen maar op vakantie gaan. echter, weet ik ook wel dat er mensen zijn die geen geld hebben voor een hond ivm uitkering en dan toch een hond aanschaffen vanwege de hoge schattigheidsfactor. dan kies je bewust voor een levend wezentje terwijl je weet dat je er minimaal voor kan zorgen. ik snap dat er dus een grens gelegd moet worden, maar ik vind deze grens wel erg sneu voor de honden als ze enkel en alleen vanwege de hoge belasting weggedaan moeten worden.

  reageer
 • MW

   

  Misschien kun je met pijn in je hart je telefoonabonnement, de sigaretten of het dure junkfood weg doen. Ken veel minima die met honden goed met hun inkomen rond kunnen komen. Je zult echter moeten snijden in je eigen kosten.

 • bb

   

  Wordt het niet eens tijd dat de honden belasting wat duurde wordt overal waar je kijk lig stront Een bal trappen op een veldje is er niet meer bij dat lig vol tegenwoordig dus laten we de kosten wat omhoog gooien naar ongeveer 1000 euro per jaar dan kunnen we handhavers in zetten die er op toe zien

  reageer
 • slechte bezuiniging, wie worden de dupe? De honden worden massaal gedumpt en het asiel zit al overvol... Als je minima bent (ik gelukkig niet) en je neemt dan een hond vindt ik niet zo slim, maar als je al een hond had en door omstandigheden in de bijstand terecht komt is dit een hele slechte beslissing van de gemeente. En al die katten houders dan die al onze tuinen onderpoepen? Maar de gemeente heeft geld nodig, nu die pier weer..... Miljoenen weggegooid....Jammer gemeente.

  reageer
 • Carry

   

  een hond is goed voor de gezondheid van mensen. En niet te vergeten de socialecontacten die je daardoor hebt. Trouwens een dier heeft ook een ziel en is geen wegwerp artikel. Dit soort mensen hebben geen gevoel en fatsoen in hun lijf. Hoe beter ik de mens leer kennen hoe liever mij het dier is!

  reageer
 • willeMstad

   

  Ben ik het mee eens wb gezondheid/beweging en wat contact met andere hondenbezitters ipv achter de geraniums blijven zitten. Het is echter ook geen eerste levensbehoefte. Gewoon een compromis sluiten ,betreffende minima vrijstellen van hondenbelasting van ten hoogste 1 hond.

 • Faerie

   

  Ik ben het eens met het standpunt dat minima in principe alleen verplichte zaken kwijtgescholden mogen krijgen. Een huisdier is een keuze. Overigens zou dat in mijn idee ook moeten gelden voor kindertoeslagen (kinderen nemen is ook een keuze), maar dat is een ander lang verhaal. Wat betreft het onderwerp hondenbelasting vind ik dat deze moet worden afgeschaft en dat er in de plaats een dierenbelasting komt op diervoeder- en -benodigdheden. Op die manier wordt ook het houden van andere dieren belast. Er moet ook gekeken worden naar ontmoedigingsbeleid. Mensen moeten op de een of andere manier niet meer zo snel aan een huisdier mogen komen. De overvolle asiels zeggen genoeg. En veel minima staan niet stil bij dierenartskosten (alwaar ook eea qua hoge tarieven aan banden zou moeten worden gelegd). Hoewel een huisdier voor net dat beetje extra welzijn kan zorgen voor minima, is het gewoon niet verstandig om aan huisdieren te beginnen als je er geen financiële ruimte voor hebt. Het gevoel van welzijn zou bij minima ook gezocht kunnen worden bij het uitlaten en verzorgen van asieldieren (of dieren van ouderen die wel financiën hebben, maar niet de energie) of het helpen bij kinderboerderijen oid. Dat zou weer meer moeten worden gestimuleerd.

  reageer
 • mm

   

  Ben het niet vaak met je eens, maar met het laatste voorstel kan ik het helemaal eens zijn. A. de honden worden uitgelaten en krijgen op die manier beweging.B. De 'minima' komen hun huis uit, maken daardoor contacten, en misschien komen zij op deze manier nog aan een baan. Vrijwilligerswerk staat goed op je CV, beter dan de hele dag op de bank hangen. En ik praat uit eigen ervaring en heb een leuke baan overgehouden aan vrijwilligerswerk.

 • Tamara

   

  Haha grappig jij... en euhhh de ouderen die wel dieren hebben maar niet de energie die moeten zonder na te denken wel gewoon een dier aanschaffen?!!? Meten met 2 maten weleens van gehoord?

 • MW

   

  Niet meer dan terecht. De verhoudingen liggen de laatste jaren erg scheef. Minima (merendeel uitkeringsgerechtigd) wordt bijna overal ontzien. Wij betalen al genoeg belasting en daarbij heb ik ook geen hond. Waarom moet ik meebetalen aan andermans honden. Kijk eens voor de aardigheid waar je belastingcenten heengaan op Nationale vegrotingswijzer.nl

  reageer
 • flevo

   

  Als je wel geld hebt voor voer, inentingen enz. Gewoon hondenbelasting betalen

  reageer
 • Barbara

   

  Kortom, hoogste tijd voor het invoeren van een basisinkomen..

 • nnn

   

  Inenting en eten hoeft niet duur te zijn .honden belasting is in almere behoorlijk duur .vaak is het uitlatenvan de hond een van de weinig sociale contacten die overblijft als je verder geen geld hebt .erg triest besluit .1

 • shirley

   

  begrijp me goed ik woon niet in Almere en ben geen minima. Ik denk alleen weer aan de honden van de minima dit kan net de druppel zin dat ze de honden weg doen asiels weer vol en wie weet een hond her en der aan een boom gebonden zo triest dit weer. Het dier kan het enige sociale contact zijn van mensen met weinig geld

  reageer
 • MW

   

  Je hebt hier wel een punt. Maar je kunt niet blijven wegstrepen bij de minima. Een hond, kat,kind of wat dan ook kost geld. Je zult je dan toch moeten afvragen of het past in jouw budget en zo ja of je dan wat aanpassingen moet aanbrengen in je levensstijl.

 • Barbara

   

  "De minima" Oh ja, dat is de groep mensen die de andere groep zo gelukkig in het leven blijft houden. Gemeente moet eens ophouden om mensen publiekelijk te discrimineren en dan nu weer eens de hondenbezitter als boeman aan te spreken. Het indelen in hokjes kan alleen gebeuren door bekrompen geesten.

  reageer
 • MKM

   

  Op welk punt wordt gediscrimineerd dan?

 • hondeneigenaar

   

  Jammer, minima heeft al zo weinig

  reageer
 • Richard

   

  In lelystad was dat allang zo.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert