Militairen verfraaien oorlogsgraven

EMMELOORD
Vier militairen van de Koninklijke Landmacht uit Havelte verfraaien woensdag vier oorlogsgraven in Emmeloord. De beplanting wordt vervangen. Daarna gaan ze het oorlogsmonument aan de Lindeweg schoonmaken.

In de oorlogsgraven liggen vier Britten, die op 12 oktober 1941 omkwamen nadat hun Wellington-bommenwerper van de Royal Air Force door een Duitse nachtjager was neergeschoten. Het toestel kwam neer bij Blankenham.

De vier (Arthur William Jeffries, Percy Frederick Meadows Cooke, William Christopher Wood, William Harold Stanley Byers) werden in 1948 begraven in Emmeloord. Een vijfde inzittende (Hilyard Lowell Myers) is begraven in Kuinre. Slechts één bemanningslid (Leonard Rickard) overleefde de crash, maar hij belandde in krijgsgevangenschap.

Het kruis aan de Lindeweg verwijst naar een Lancaster die werd neergehaald in 1944.reacties (2)

 • Pieter

   

  Altijd gedacht dat de vijf slachtoffers in Kuinre behoorden tot één bemanning. Dat blijkt dus niet waar. Zou het niet mogelijk zijn om de lichamelijke resten van co-piloot Myers, die in Kuinre naast vier andere slachtoffers van een bij Kuinre gecrashte bommenwerper is begraven, terug te brengen en te "herenigen met zijn vier maten" in Emmeloord? Dat voelt beter.

  reageer
 • Zeb

   

  Met alle respect..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert