Airgunner Harry Irons: "They called me shitlegs"

DRONTEN
Wanneer de 91-jarige Harry Irons de Lancaster bekijkt in het Royal Airforce Museum in Londen komen er allerlei herinneringen naar boven. Als jongeman nam hij de positie in van de boordschutter helemaal in de staart van de bommenwerper. De geweren waar hij mee schoot stelden niet veel voor vergeleken met de wapens op de Duitse gevechtsvliegtuigen.

Wanneer je voor of na een bombardement Duitsers tegenkwam in de lucht kon je ze beter ontwijken met een duikvlucht. Dat leverde meerdere gevaren op. Zo raakte het chemische toilet ooit los en kwam de inhoud recht op de jonge Harry af. Zo kwam hij aan zijn nieuwe bijnaam 'shitlegs'.

Maar veel gelachen werd er niet. Zo'n duizend mannen van Harry's squadron kwamen om het leven. De trieste aanblik van hun afscheidsbrieven op de kussens is Harry altijd bijgebleven.

Harry Irons is op 4 mei bij de dodenherdenking in Dronten. Omroep Flevoland zendt de herdenking live uit op radio en televisie van 19:43 uur tot 20:43 uur. Een mini-documentaire van 9 minuten over Harry Irons is op diezelfde dag te zien om 17:17 uur en wordt daarna elk uur herhaald.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert