Almeerder start burgerinitiatief tegen hobbyjacht

ALMERE
Ron Visser uit Almere wil dat er een einde komt aan de hobbyjacht in Flevoland.
Hij is daarom een burgerinitiatief gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.

Volgend jaar wordt de nieuwe wet Natuurbescherming van kracht en dan moeten de provincies zelf besluiten of ze de hobbyjacht wel of niet toestaan. Visser zamelt handtekeningen in om daarmee de hobbyjacht op de provinciale agenda te krijgen.

Volgens Visser worden er jaarlijks in Nederland één miljoen hazen, konijnen, fazanten, wilde eenden en houtduiven afgeschoten. Hij is er zeker van dat er voldoende draagvlak bestaat in Flevoland om een einde te maken aan de plezierjacht.

reacties (34)

 • IK

   

  Op vossen wordt niet gejaagd, alleen bij overlast. Zijn al zoveel vossen dat ze in de steden voorkomen. Denk maar aan de mac.vos uit lelystad, de foto's van slapende vossen in tuinen in Almere. Juist het grote aantal vossen is een gevaar voor de diversiteit van de Nederlandse fauna, denk daarbij aan de teruglopende weidevogelstand omdat hun nesten door de vossen worden vernield.

  reageer
 • Ellen Paaimans

   

  Hobbyjacht? hoe is het mogelijk een dier te doden en dat hobby te noemen dit is gewoon moord Ik verafschuw alle moordenaars van dieren

  reageer
 • Donnie

   

  Er is niks mis met jagen. Lekker vers vlees op je bord.

  reageer
 • MarC

   

  Heel fijn dit initiatief! Het beheren van dieren d.m.v. het geweer en het plezier van jagers is nergens voor nodig. De jacht werkt alleen maar verstorend en het is wreed en primitief. Mensen hebben zelf ook geen natuurlijke vijanden maar er zullen weinigen zijn die dat een reden vinden om er dan maar op los te moorden.

  reageer
 • mieke

   

  Hahaha geen natuurlijke vijanden? Nee als je die eerst allemaal afschiet hebben ze geen natuurlijke vijanden meer inderdaad! Wat nobel van die jagers dat ze hun eigen gedrag op deze manier weer recht willen zetten zeg!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • mieke

   

  Het woord plezierjacht zegt volgens mij al genoeg....en wat bedoel je met 'zolang alles maar wordt gebruikt'? De kop boven de tafel en de vacht voor de openhaard? Ja je kan alles wel gebruiken maar is t ook echt nodig...

  reageer
 • mieke

   

  Ohja nu heet t weer beheerjacht. Als er wat minder op diersoorten als vossen werd gejaagd zou dat niet nodig zijn! Maar nee eerst de natuurlijke vijanden doodschieten voor de..euh..Ja waarom moeten die eigenlijk dood? En dan gaan mauwen dat er teveel prooidiereb zij die wij dan ook maar een handje moeten helpen om t loodje te leggen!

  reageer
 • mieke

   

  Heel goed initiatief! Walgelijk dat dat nog steeds kan en het dan ook nog 'plezier'jacht noemen. Hoe ziek moet je zijn om voor de lol dieren af te schieten? Ik snap dat echt niet!

  reageer
 • IK

   

  Neem aan dat je wel groente en fruit eet, je moet toch wat eten. Heb je er welk eens bij stilgestaan dat er door een paar duiven hele percelen kool vernielt kunnen worden (ze pikken de koppen eruit), gevolg geen kool! Heb je wel een fruitbomen gezien die door hazen kaalgevreten zijn ('s winters eten ze de bast eraf), gevolg geen of veel minder opbrengst! Het is geen plezierjacht maar beheerjacht om jouw te kunnen voorzien van genoeg eten! Welke bewijzen heb jij dat het niet werkt? Als je iets roept moet je het ook hardmaken. Op de Veluwe gaat het ook niet om geld, het kost juist geld!! Weleens gezien wat een aanrijding met een volwassen zwijn met je auto doet? Of een edelhert door je voorruit? Juist om dat te voorkomen moet de populatie worden uitgedund en bang voor mensen worden gemaakt, dit kan alleen met beheersjacht!

  reageer
 • Marleen

   

  Goed initiatief Ron Visser. Ik heb geen idee hoeveel plezierjacht er plaats vindt, maar als het plaats vindt mag het van mij vandaag nog stoppen. Deze dieren hebben dan namelijk wel degelijk een natuurlijke vijand: de mens. Waanzin om voor je plezier dieren af te schieten. En volgens mij kan beheerjacht ook wel wat aandacht gebruiken. September 2014: Gered en afgeschoten De brandweer is zondag bezig geweest om de zwijnen uit het water te redden. Enkele zwijnen overleefden de zwemtocht niet. De dieren werden op de kant afgeschoten omdat ze zich buiten de aangewezen leef-en verblijfgebieden bevonden. Als ze buiten deze gebieden komen, moeten ze op grond van provincierichtlijnen worden afgeschoten. Ze bevonden zich buiten de aangewezen leef- en verblijfgebieden en dan word je zonder pardon afgeschoten? Als dat provincierichtlijnen zijn, dan ben ik perplex. Nog nooit van herplaatsing gehoord? Of waren de zwijnen op de hoogte gesteld van hun 'leefgebied' en de daarbij behorende risico's?

  reageer
 • Kitty

   

  De Veluwe bestaat alleen maar, omdat er toentertijd bezielde jagers rondliepen die meenden dat er teveel bossen verdwenen en daarmee ook jachtgrond. Zonder deze jagers was Nederland nu helemaal 1 stuk beton. Eigenlijk zijn jagers dus beschermers van natuur. Dat er toen ook nog een boel oud geld beschikbaar was, heeft in dit geval gelukkig een grote rol gespeeld. (En nog even voor de kritische "Lely" , ja, dat heb ik ook uit een boek, want de meeste geschiedenislessen komen nu eenmaal uit boeken; ik ben nog niet zo heel erg oud).

  reageer
 • SaskiaO

   

  Geweldig initiatief, de plezierjacht is mij al heel lang een doorn in het oog. Het gaat vaak om geld (zie de Veluwe) en excuses als beheer worden vaak gebruikt. Er is al lang bewezen dat het grootschalig afschieten van dieren niet werkt, en het levert natuurlijk ook veel dierenleed op. En nee, ik eet geen vlees, voordat men over de vee-industrie begint. Dierenwelzijn moet voorop staan. Dit betekent GEEN plezierjacht.

  reageer
 • Judit

   

  Succes, Ron!

  reageer
 • Judith

   

  Helaas erg kortzichtig geformuleerd. Tuurlijk we leven in een democratie. Maar sta ook open voor de andere kant. Dat is duidelijk niet het geval in dit geval. Voordat iemand een jachtakte heeft behaald is er al bijna 3000 euro betaald. Kan je dan nog praten over hobbie? Nee. Kan je praten over hobby als je ieder stuk moet melden, inclusief de locatie, type, welk land, hoeveel gezien, etc. Dit is geen hobby meer.

  reageer
 • Jachthond

   

  Hobbyjacht bestaat niet. Jagers zijn professionials die voor eigen rekening vele uren actief zijn in Faunabeheer. Het schieten en consumeren uit die populatie is daar onderdeel van. Dit in tegenstelling tot de Natuurmankementen en Staatswanbeheer waarvoor alles gesubsidieerd wordt en die de natuur op de tekentafel denken te kunnen ontwikkelen. Bent u de afgelopen maanden even wezen kijken in de Oostvaardersplassen ?

  reageer
 • jan bakker

   

  Deze man heeft geen flauw idee van wat hij zegt !

  reageer
 • emmeloord

   

  Laat deze man dan ook de schade betalen aan de gewassen en de ziekte die onder dieren ontstaan door overbevolking. Het blijft het zelfde met stads mensen ze zien alle dieren als knuffel dieren.Mensen die dit doen zijn echte dieren beulen

  reageer
 • Ruben

   

  Is gewoon iemand die tijd over heeft en waarschijnlijk niets te doen heeft

  reageer
 • Lely

   

  En deze informatie als het "NIMMER lukraak schieten" haalt u allemaal uit een "Boek"?! I rest my case.

  reageer
 • Kitty

   

  hobbymatige jacht bestaat eigenlijk alléén maar hand in hand met faunabeheer. Voor jagen dient men allerhande vergunningen e.d. te hebben. Nog niet in de laatste plaats mbt het hanteren van een wapen waarmee je een dier doodt. Ergo: hobbyjacht = faunabeheer. Vaak in samenspraak met faunabeheerders en ook boeren. Er wordt nimmer maar lukraak in het rond geschoten.

  reageer
 • IK

   

  Waarop baseer je je mening? Wordt alleen een jachtvergunning afgegeven om overlast/schade te beperken! Het is geen plezierjacht maar wildbeheer!

  reageer
 • Herman

   

  Ik weet toch zeker dat niet alle jacht in Nederland gericht is op fauna-beheer. En daar gaat dit initiatief over.

  reageer
 • Kitty

   

  Jammer dat dhr Visser zich niet op de hoogte heeft gesteld van het nut en bovendien de noodzaak van de jacht. Ikzelf ben zeer pro jacht, mits op integere en nette manier. Het doden van div. fauna is noodzakelijk om een bepaald evenwicht te bewaren. Daarbij heb ik het niet over doelloos dieren doden en stropen, maar over faunabeheer door mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Wie denkt dat de jacht enkel bestaat uit lieden die een strakke plasser krijgen als ze een dier schieten, heeft het fout. De jacht vergt samenwerking, geduld én mededogen. Een jager wil een dier namelijk niet onnodig laten lijden. Ik zou willen zeggen voor een ieder die -zonder onderbouwd vooroordeel- anti jacht is: lees er eens een boek over en dan ga je er heel anders over denken! Hr. Visser: lees eens een boek over de jacht dus!! Al die zogenaamde dierenbeschermers denken alleen met emotie ipv met verstand. En dat is jammer.

  reageer
 • Ik ook

   

  Goed gezien! OF heeft al een mening. Zielige beestjes doen het altijd goed.

  reageer
 • Hans

   

  Hij zal wel handtekeningen krijgen want er zijn talloze mensen die niet nadenken en primair emotioneel reageren. Onderzoek eerst waarom er zoiets als jacht bestaat en wat dus nut en noodzaak is, voor dat je oordeelt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Valt de sportvisserij hier ook onder?

  reageer
 • IK

   

  Er wordt door het gebruik van woorden als hobbyjacht en plezierjacht al duidelijk een toon gezet. Erg onzorgvuldige journalistiek! Waar is de wederhoor, waarom juist deze woorden? Is het niet zo dat er door gebrek aan grote jagers zoals wolf, lynx en beer we zelf moeten helpen met natuurbeheer? Erg kortzichtig om alleen hier de beheersjacht te willen verbieden terwijl in omringende landen gewoon doorgejaagd wordt! Brengt deze groepering dan ook de kosten op die het niet meer jagen met zich mee brengt zoals schadevergoeding aan boeren! Alleen roeptoeteren is alleen maar aandacht trekken, je moet met oplossingen komen die aanvaardbaar zijn voor iedereen!!

  reageer
 • Het downloaden, printen, invullen en opsturen van een formulier is een te hoge drempel ben ik bang. Waarom niet online ondertekenen...

  reageer
 • Faerie

   

  Ik heb geen problemen met jacht, zolang alles van het dier wordt gebruikt, het niet voor de lol is en er gelet wordt op hoeveelheden.

  reageer
 • Rvdroest

   

  Weet deze meneer wat hij gaat doen, zodra je hobby jacht gaat verbieden komt er een over Schot van wilde dieren die veel schade aan kunnen richten. Door op afschot dieren te doden voorkom je deze overlast. Deze dieren hebben geen natuurlijke vijanden vandaar.

  reageer
 • Bewoner

   

  Goed initiatief, alleen jammer dat het niet online ondertekend kan worden. Welke dwaas gaat er nou voor zijn lol een dier doodschieten?

  reageer
 • Kees

   

  Deze beste meneer kan beter eerst kijken wat jacht inhoud voordat hij zomaar over hobbyjacht begint

  reageer
 • Netjes

   

  Goed initiatief

  reageer
 • jan Drost.

   

  Mooi initiatief. kan mijn handtekening krijgen. Hoop dat hij slaagt

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert