Duke Faunabeheer gaat duizenden ganzen vergassen

LELYSTAD
Het Lelystadse bedrijf Duke Faunabeheer gaat de komende tijd duizenden ganzen vergassen in Noord-Holland en Utrecht. Dat zegt eigenaar Arie den Hertog. Vanaf volgende maand mogen ganzen in heel Nederland vergast worden in gebieden waar ze schade aanrichten.

Dat was tot nu toe alleen toegestaan in een straal van 20 kilometer rond Schiphol vanwege het gevaar voor het vliegverkeer. Maar de Europese Commissie staat nu overal het gebruik van koolstofdioxide toe om ganzen te doden.

Duke Faunabeheer heeft als enige hiervoor een vergunning en daarom hebben de provincies Noord-Holland en Utrecht het Lelystadse bedrijf gevraagd de dieren te vergassen. Den Hertog verwacht de komende tijd 15 à 20.000 ganzen te doden.

reacties (56)

 • schouten

   

  goede zaak, het kost de veehouders miljoenen en de ganzen verjagen ook andere weidevogels als de tureluur kievit en grutto en scholekster. de vernieling die ze achterlaten is catastrofaal en hele grasvelden zijn veranderd in platgetrapte landerijen. men kan ze na de vergassing met eiereschudden en schieten aardig in de hand houden. goed werk Duke, 1000 x dank namens veehoudend Nerderland

  reageer
 • Femke

   

  Wanneer je toch goed naar die foto kijkt en die op je in laat werken, dan snap je toch niks van het leven als je zo'n dier wil doden?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Als je die beesten vergast kun je ze dan nog eten? Of worden ze dan gewoon vernietigd? Of misschien iets van een mobiele slachtlijn in et leven inzetten? Die beesten hebben ten opzichte van die duizenden kiloknallerkippen die we er er dagelijks door heen jassen toch een redelijk goed leven gehad.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De schade kan lokaal natuurlijk enorm zijn, maar dat is allemaal nog steeds beheersbaar en beheerbaar. Overigens heb ik niet over 'geringe schade' gesproken, het gaat uiteindelijk wel om 96 miljoen euro per jaar. Maar dat lijkt me nog steeds te behappen door consumptie van vlees hoger te belasten dan nu het geval is. Doe de BTW voor niet-biologische producten naar het hoge tarief, en je kunt een hoop ganzenschade vergoeden.

  reageer
 • Miranda

   

  Stelletje dierenbeulen. Hoezo moeten er ganzen worden vergast? omdat het schade aan richt? ooh laten we elke vandalist die iets doet dan maar vergassen, zou lekker opruimen dan. Triets dit

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lely

   

  15.000-20.000 worden er verwacht te vergassen??? Dat lijkt mij toch een béétje onnodig en overdreven! De mens verpest al zoveel van de natuur om hun eigen leefomgeving.. Triest dit..

  reageer
 • jan bakker

   

  Geringe schade ? De schade kan enorm zijn grasland van weinig waarde? Bij een gronprijs van 80000tot een 100000 ? Ben je na de lagere schoo vakantie gaan vieren??????

  reageer
 • frits

   

  Niks bedwelmen, dat heet gewoon stikken. Net als wanneer je iemands keel dichtknijpt, of onder water duwt. Niets biologisch aan, maar een dieronvriendelijke actie.

  reageer
 • frits

   

  Volgens mij toon je aan dat het allemaal juist wel mee valt. Op de totale omzet van de agrarische sector in Nederland is dit helemaal niets. De overheid verkwist een veelvoud van dit soort bedragen aan politie-inzet bij sportwedstrijden, of aan subsidies voor kunt en cultuur, of aan zo'n beetje alles. Geen enkele noodzaak dus voor bestrijding ganzen. Dat komt alleen maar voort uit een bizarre boerenlobby, die in een aantal provincies helaas nog altijd erg groot is.

  reageer
 • frits

   

  Gelukkig hebben we vossen in Flevoland. Landbouwschade in Nederland door ganzen is relatief heel klein. De waarde van grasland is ook laag.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je zou je er ongans aan eten.

  reageer
 • frits

   

  Gelukkig neemt het vossenbestand toe. Als we die niet bejagen, hoeven we ook de ganzen niet te vergassen.

  reageer
 • Jan

   

  Gazenborst smaakt inderdaad heel lekker! Met wat laurierblaadjes, een snuifje gemalen kaneel en vers geraspte nootmuskaat! Superlekker!

  reageer
 • .\/\/.

   

  We moeten er niet dramatisch over doen. Het is nou ook weer niet dat ons land als door een bijbelse sprinkhanenplaag wordt kaalgevreten door ganzen. Als de schade in euro's uit te drukken is, is het ook in de prijzen van de producten door te berekenen. 96 miljoen euro per jaar, is dus 6 euro per inwoner van Nederland per jaar. Onoverkomelijk? Verhoog de BTW op vlees, en je bent uit de problemen.

  reageer
 • T. Joffer

   

  Waarom eten we ze niet?

  reageer
 • Henkie

   

  Ik hoor hem zelfs al...

  reageer
 • adv

   

  mooi gedicht. zoals er staat ' kleine groep ganzen', vandaar deze actie

  reageer
 • Donnie

   

  Bij schiphol snap ik nog wel dat er af en toe drastische maatregelen nodig zijn. Voor de rest van nederland is dat niet nodig.

  reageer
 • Jk

   

  Co2 zit Gewoon in de lucht, sterker nog, je ademt het uit, in geval van vergassen met co2, dan verdringt de co2 de zuurstof waardoor het beestje bedwelmd raakt en sterft. Kan alleen door hoge concentratie co2, komt geen gif aan te pas, een biologische bestrijding dus...

  reageer
 • tja

   

  Ganzen zijn er teveel, ze hebben geen natuurlijke vijanden, hoezo natuur? Vergassen is een meer diervriendelijke manier van doden dan wat eerst gedaan werd, de nek omdraaien of afhakken. Als we die ganzen vervolgens gewoon lekker opeten is er niets aan de hand. Dat doen we ook dagelijks met kippen. Dus stop dat hypocriete gedoe en geniet.

  reageer
 • frits

   

  Duke heeft toen ook die mus kapotgeschoten vanwage wat dominosteentjes...

  reageer
 • Wakker worden!

   

  Ach, da's peanuts. Iedere (!) dag worden er een MILJOEN onschuldige dieren vermoord, t.b.v. onze smaakpapillen... Die hebben ook niks misdaan... (alleen al in Nederland) Alle reaguurders zouden zich eens moeten verdiepen in hoe de wereld in elkaar steekt en niet zo hypocriet weer om een of 't andere stille toch moeten roepen.

  reageer
 • Eens

   

  Goed gezegd Frank! mensen blijven zeiken over discriminatie enz.. Maar uiteindelijk vind het menselijk ras zich overal boven staan! We vergeten snel 1 ding, Moeder Natuur heeft ons niet nodig, wij haar wel!

  reageer
 • Dollemina

   

  En daar moeten ze dus trots op zijn bij dat bedrijf. Ik zou me schamen. Natuur, milieu, wat is schade? De mens veroorzaakt meer schade. Lang leve het vergassen van dieren. Bah. Er is hier in Nederland wel meer overschot aan levende wezens, die vergassen we toch ook niet. Ga eieren rapen tot je er bij neervalt, dan doe je aan preventie en dan nemen de aantallen vanzelf wel af.

  reageer
 • Barbara

   

  Ganzen Wat bedoelde je toen je zei: diepte dat is een woord voor wat ik nu voel - diepte. Er vloog een kleine groep ganzen over, een ijskoude glasheldere hemel in december. Dat is wat ik bedoel zei je: ganzen godvergeten hoog hun dunne geschreeuw wat is het dat alleen zijn samen dat blinde lot weten van die diepte die we hemel noemen het is een heel oud gevoel - soort medelijden ouder dan ik ik heb dit mijn leven lang gezien en gehoord ik heb als kind gedroomd dat ze me mee wilden nemen ik weet nu dat ik ergens zou zijn achtergelaten. We bleven kijken en luisteren. ------------------------------------------------------------- uit: 'Aan het grensland - geluiden uit het noorden 2', 2009. schrijver Rutger Kopland

  reageer
 • Frank

   

  Misschien zou jij je zelf ook eerst eens meer in de materie moeten verdiepen, Jan. In 1980 waren er 5 miljard mensen, waarvan er 3 miljard honger leden (dus te veel waren). In 2015 zijn er 7 miljard mensen. Dat is 40 procent meer in nog geen half mensenleven. And counting.. Die mensen hebben in nog geen 200 jaar het grootste deel van de fossiele brandstoffen verstookt waar de planeet 100 miljoen jaar aan heeft gewerkt. Welk soort is hier nou te veel? Vergassen dan maar? Oeps, dat is een pijnlijk déjà-vu..

  reageer
 • Frank

   

  Eigenlijk heb ik wel een beetje medelijden met die Arie den Hertog. Word je op oudjaarsavond gevraagd wat je allemaal hebt bewerkstelligd dit jaar, moet je antwoorden: vijftienduizend onschuldige dieren vermoord.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Prima geregeld zo. Maar dan wil ik ook goedkoop ganzenvlees kunnen kopen.

  reageer
 • Rolf

   

  Ik voel een stille tocht aan komen...

  reageer
 • C.J.Wieman

   

  Nou Rick, ze zitten bij mij in de achtertuin ;) .......

  reageer
 • Smulpaap

   

  De ganzenlever wordt goedkoop dit jaar, een ruim aanbod.

  reageer
 • johan

   

  Begin anders een stille tocht........

  reageer
 • Jan

   

  Zoals zovelen heb je wel de bel gehoord maar je weet niet waar de klepel hangt, als je gefundeerd wil reageren, verdiep je er dan eerst in!

  reageer
 • Rick

   

  Weet je wat, we zetten al die ganzen bij jou in de achtertuin, goh wat lief en leuk. Kijken hoe je dan praat

  reageer
 • Wim

   

  Prima dat een deel wordt vergast. De schade is aanzienlijk evenals de overlast vancde nog steeds groeiende populatie. En laten we niet roomser dan de Paus zijn....er worden jaarlijks meer dan 500 miljoen kuikens en ander pluimvee geslacht. Je kan niet overal actiegroepen voor oprichten

  reageer
 • arie

   

  De populatie daarvan proberen me toch ook altijd te minimaliseren? Jammer dat het moet gebeuren maar wel duidelijk dat het nodig is.

  reageer
 • Liesbeth

   

  En waar blijft dat gas? Vervliegt dat in de lucht? Of komt er nog iets van op de (landbouw-) grond terecht?

  reageer
 • Frank

   

  De natuur kan zichzelf uitstekend reguleren, maar niet op de manier zoals wij dat in Nederland wensen: alles moet wijken om plaats te maken voor een hoeveelheid mensen die eigenlijk bedoeld is voor een heel continent. In 1980 waren er vijf miljard mensen, waarvan er drie miljard honger leden (lees: te veel waren). Nu zijn dat er zeven miljard. Veertig procent erbij in nog geen half mensenleven. Tja, dan kun je zeuren dat ganzen zich ongebreideld voortplanten, maar een hand in eigen boezen zou dan niet misstaan.

  reageer
 • Eugenie

   

  Je moet de natuur haar gang laten gaan!!!! De zwakste zullen sterven, de sterkste zorgen voor het nageslacht!!!! Als mens mag je je hier niet inmengen.

  reageer
 • C.J.Wieman

   

  Ze doen dit expres in het broedseizoen of als de jongen nog niet kunnen vliegen. Faunabeheer staat nou eenmaal bekend om zijn wrede beleid. Economisch gunstig moet het zijn, diervriendelijk komt in hun woordenboek niet voor!

  reageer
 • Dennis

   

  wees er maar trots op Arie.

  reageer
 • Kaya

   

  Faunabeheer noemen ze zich terwijl het een stelletje zielepoten zijn die graag weerloze dieren verwonden en afmaken, gewoon jagers dus, ze steken immers nooit een poot uit om daadwerkelijk te beheren en daarmee ook soorten te behouden. Jammer dat overheden blijven geloven in die types. Als je hun faunabeheerplannen leest staat t vol met tegenstrijdigheden en onwaarheden om hun eigen hobby in stand te houden.

  reageer
 • Bert

   

  Hoezo maken we alles kapot, er zijn nog nooit zoveel ganzen geweest.

  reageer
 • Richelle

   

  Ongelooflijk de mensheid maakt echt alles kapot, als men maar even overlast heeft worden de dieren het duper ervan wat Denk je wat voor overlast wij zijn voor de natuur en dieren en wat Denk je voor overlast je van sommige mensen hebt

  reageer
 • Gerten

   

  Roerend mee eens. Dit hadden ze voor half maart moeyen doen. Vanaf dan mogen ook geen bomenworden gekapt i.v.m. vogelnesten.

  reageer
 • Vogelopvang lelystad

   

  Hoe kan je in hemels naam in een broed seizoen zo een actie uitvoeren kleintjes worden bewust wees gemaakt en aan hun lot over gelaten dieren mishandeling heb er geen woorden voor

  reageer
 • Gerten

   

  En hoe gaat dat met luizen, vlooien, kakkerlakken, muizen, ratten enz. enz. ?

  reageer
 • Frank

   

  Zullen we de door mensen veroorzaakte schade aan de planeet even gaan narekenen?

  reageer
 • Rick

   

  De natuur kan zich helemaal niet reguleren in Nederland, dat lijkt mij toch wel duidelijk ......

  reageer
 • KC

   

  De vele ganzen hebben geen natuurlijke vijanden. Zij richten veel schade aan de landbouw gewassen waar u en ik ook van moeten eten tegen een redelijke prijs. Ook gaan velen op vakantie met een vliegtuig en dat wil men zo veilig mogelijk en dan wil je echt geen gans in je turbine hebben. .

  reageer
 • ron

   

  hoe bedoel je eerbied voor de natuur

  reageer
 • Frank1

   

  ....en omdat natuur zo goed zich zelf kan beheren hebben we zo veel ganzen. Het aantal ganzen in Nederland heeft kunnen toenemen door een groot aanbod aan geschikte broedhabitat en een groot hoogwaardig voedselaanbod. Er is te laat ingezien dat om de groei van de ganzenpopulaties te beheersen effectieve middelen ingezet hadden moeten worden. In 2007/2008 ging er al 17,4 miljoen euro aan faunaschade naar de grondgebruikers (kosten voor schadeuitkering en opvangge- bieden). Ganzen veroorzaakten in 2013, voor 26,5 mln. euro aan faunaschade. De verwachting is dat deze uitkeringen in 2014/2015 naar 28,6 miljoen euro zullen stij gen. De schade aan landbouwgewassen wordt geschat op ruim 96 miljoen euro per jaar. De meeste schade vindt plaats aan gras (73%), daarna fruit (13%), en aan granen (7%). Van de geschatte schade van 96 mln. euro komt 35,3 mln. voor rekening van beschermde soorten. Van de beschermde soorten veroorzaken ganzen driekwart van de schade. Rond de 35 mln. komt voor rekening van de vrijgestelde soorten: zwarte kraai, kauw, houtduif, konijn. Zwarte kraai en kauw veroorzaken de grootste schade in graan en fruit. Door de bejaging (jacht) op de wildsoorten te beperken, kan de schade aan landbouwgewassen flink oplopen.

  reageer
 • Jan

   

  Het is maar goed ook, de overlast van ganzenpopulaties is zo hoog dat het erg veel overlast met zich mee brengt, vergassen is de enige snelle en pijnloze methode!

  reageer
 • kees d.

   

  Helemaal gelijk! Beheren is het overzichtelijk houden van een populatie en niet het uitroeien van een populatie zoals Duke Faunabeheer heeft gedaan met die 25 huiskraaien in Hoek van Holland. Deze "natuurkenner " had er geen rekening mee gehouden dat kraaien heel slim zijn en heeft de slachtpartij van de huiskraaien meer tijd in beslag genomen dan gerekend. Vergunning intrekken! Komende maand zitten ganzen nog met jongen ook dat moet Duke weten.

  reageer
 • vogelopvang Lelystad

   

  in wat voor wereld leven wij Ik vind dit heel triest

  reageer
 • Frank

   

  En dat noemen we 'beheer'?. 'Zuivering' kun je het ook noemen. De natuur kan zichzelf uitstekend zelf reguleren en wie zich daar tegenaan bemoeit door levende wezens te vermoorden is een misdadiger.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert