Flinke stijging van huurpijs landbouwgrond

FLEVOLAND
De maximale huurprijs van landbouwgrond gaat in Flevoland fors omhoog. De zogeheten pachtnorm stijgt met 25 procent naar 1174 euro per hectare.

De pachtprijs wordt jaarlijks bepaald op basis van een vijfjarig gemiddelde van de opbrengst van het land. Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord verklaart de stijging door het wegvallen van het matige jaar 2008 en het opnemen van het goede jaar 2013 in de berekening.

Ongeveer de helft van alle landbouwgrond in de provincie is van de overheid en wordt verhuurd aan boeren. Voor hen gelden deze nieuwe tarieven. Flevoland heeft opnieuw van alle 14 regio's de hoogste pachtnorm van heel Nederland.

reacties (6)

 • Dirk

   

  Is dit de nieuwe zeepbel na de internethype en opvolgende krach? Laat onze agrariërs toch eens ruimte houden voor innovatie. De wereld haalt ons in en niet met prijsverhogingen.

  reageer
 • Andreee

   

  12 cent per vierkante meter per jaar. Dat is verdomde weinig. Het is er ook niet gratis gekomen. Dan kan de provincie er beter wat nuttigs mee doen.

  reageer
 • Jan

   

  Per vierkante centimeter is het nog minder, hoezo? En dat het er niet gratis gekomen, is dat een argument om de prijs omhoog te gooien? En daarbij, de grond is met name in handen van de RVOB, de vroegere Domeinen, daar heeft de provincie niets mee van doen, de verhoogde opbrengst komt daar dus zeker niet rechtstreeks bij terecht.

 • jan.nop

   

  Eerst krankzinnige idee van schaliegas en dan nu dit weer. Laat de boeren toch boeren!!

  reageer
 • Femke

   

  Deze mensen krijgen geen vakantiegeld en geen 13e maand en dan moet hun ondernemersbloed met deze berekening ook nog worden afgetapt. Je zal maar landbouwer zijn in weer en wind waar elke kleine meevaller je ook nog word afgenomen.

  reageer
 • joop

   

  hoe moeten we dit nog kunnen betalen als wij voor aardappelen maar 2,5 cent per kilo krijgen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dan moet je je economisch model veranderen. Stap uit de wereld die wordt geregeerd door een paar marktpartijen, en die misbruik maken van je afhankelijkheidspositie. Misschien liggen er op een dag dan weer eetbare aardappelen in de winkel, in plaats van groen aangelopen gifpiepers.

 • jordy

   

  Schijnbaar kan het nog wel meer worden als je collega's bij domeinen veiling tegen de drie duizend will betalen is schijnbaar geld genoeg

 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  jullie hebben der weer een mooie foto bij gezet!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert