Voor welke zorg kun je in Lelystad straks wel en niet meer terecht?

LELYSTAD • Vr 26 april 2024 | 10:15 • Vrijdag 26 april 2024 | 10:15

Als de spoedpoli in Lelystad vanaf 1 juni ook op doordeweekse avonden de deuren sluit, welke zorg verdwijnt er dan eigenlijk? We zochten uit waarvoor patiënten nou wel en niet in Lelystad nog terechtkunnen.

Voor acute zorg is er de spoedpoli. Die is bedoeld voor klachten die snel behandeld moeten worden, maar waarvoor geen vervolgzorg nodig is. Voorbeelden daarvan zijn als er gips moet worden gezet of een snijwond blijft bloeden en moet worden gehecht. Als mensen zwaargewond zijn gaan ze gelijk naar de Spoedeisende Hulp in Harderwijk of Almere.

In de weekenden was de spoedpoli in Lelystad al dicht. Per 1 juni gebeurt dat dus ook na 17.30 uur. "Wat er feitelijk verandert, is dat de huisarts niet meer altijd kan doorverwijzen naar de spoedpoli in Lelystad", zegt Linda Heller van het St Jansdal ziekenhuis

Vervoer kan lastig zijn
In dat geval moeten patiënten naar een afdeling voor spoedzorg in een ander ziekenhuis. Dat zou meestal in Harderwijk, Zwolle of Almere zijn. Daar moet diegene dan wel met eigen vervoer zien te komen.

Heller zegt te begrijpen dat niet alle mensen een auto hebben, kunnen rijden of geen taxi kunnen betalen. Het St Jansdal ziekenhuis wil volgens haar nog uitzoeken hoe die groep hulp kan krijgen. Bijvoorbeeld vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Levensbedreigende zorg
Voor levensbedreigende spoedzorg waarbij een opname nodig is, worden patiënten al jaren doorverwezen naar andere ziekenhuizen.

In het ziekenhuis in Lelystad is sinds 2019 bijvoorbeeld geen intensive care of hartbewaking meer aanwezig. In dat jaar nam St Jansdal uit Harderwijk het failliete MC Zuiderzeeziekenhuis over.

Levensbedreigende situaties gaan bijvoorbeeld over acute benauwdheid, pijn op de borst of wanneer ledematen uitvallen. Als daarvan sprake is, bellen mensen over het algemeen zelf 112, stelt Heller. De ambulance komt dan op locatie langs en brengt de patiënt naar het juiste ziekenhuis. "In Lelystad doet de ambulance dat al jaren en dat blijft ook zo."

Eerst huisarts
Bij klachten kunnen mensen allereerst terecht bij de huisarts. In de avond, nacht en het weekend is er daarvoor de huisartsenpost. Die zit in het ziekenhuis en is te bereiken via dezelfde ingang als de spoedpoli aan de Ziekenhuisweg.

Mensen wordt geadviseerd eerst te bellen, zodat de triagist kan bepalen welke zorg het beste past. "De huisartsenpost blijft buiten kantooruren gewoon open."

Een triagist is een doktersassistent of verpleegkundige die aanvullend is opgeleid en kan beoordelen of iemand spoedhulp nodig heeft.

Zorg zonder ziekenhuisopname
Als de huisarts de klacht zelf niet kan oplossen, verwijst die de patiënt door naar een ziekenhuis. In Lelystad zijn zo'n twintig poliklinieken waar men terecht kan.

Ook zijn er de afdeling kort verblijf, een afdeling dagbehandeling, een chemo-unit en een functieafdeling, waar de functie van organen wordt onderzocht.

Daarnaast kunnen in operatiekamers planbare operaties worden uitgevoerd. Dat zijn operaties die niet zo acuut zijn dat ze meteen uitgevoerd hoeven te worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel