Meer operaties in Lelystad na nieuwbouw ziekenhuis St Jansdal

LELYSTAD • Vr 14 juni 2024 | 19:58 • Vrijdag 14 juni 2024 | 19:58

In de nieuwbouw van het St Jansdal ziekenhuis in Lelystad komen meer operatieruimtes. Het huidige ziekenhuis is te oud en moet nodig worden vervangen.

"We gaan veel meer operaties, met name planbare operaties verplaatsen van Harderwijk naar Lelystad toe", zegt bestuurslid Arend Jan Poelarends van St Jansdal.

De eerste bouwtekeningen van de architect zijn openbaar gemaakt. Het nieuwe gebouw wordt compacter en efficiënter. Bouwmanager Anita van der Haar: "We hebben nu een ziekenhuis van 38.000 vierkante meter met heel veel inefficiënte ruimtes, loze gangen, die wel gestookt en schoongemaakt worden." Het nieuwe ziekenhuis wordt compacter, 15.000 vierkante meter groot. De nieuwbouw komt op de plek waar nu het parkeerterrein is van het huidige ziekenhuis.

Nooit meer een volwaardig ziekenhuis
Wie denkt dat nieuwbouw ook betekent dat er weer een volwaardig ziekenhuis terugkeert in Lelystad, komt bedrogen uit. Zo'n ziekenhuis zal er nooit meer komen. Dat is anno 2024 ook niet meer de bedoeling.

Poelarends: "Geen enkel ziekenhuis in Nederland is een volwaardig ziekenhuis. Wat belangrijk is, is dat de inwoner kan rekenen op volwaardige ziekenhuiszorg in de hele regio. En als dat niet dichtbij is, dan is het belangrijk dat het om de hoek wel beschikbaar is." De vestigingen van Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad zorgen samen voor alle diensten voor de patiënten in de regio.

De nieuwbouw kost ongeveer 60 miljoen euro en begint in 2026. De eerste patiënten zullen dan halverwege 2028 welkom zijn in het nieuwe ziekenhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel