Grote drukte bij actie voor behoud spoedeisende hulp

LELYSTAD • Zo 25 november 2018 | 13:54 • Zondag 25 november 2018 | 13:54

Ongeveer 2000 mensen hebben in Lelystad gedemonstreerd voor het behoud van volledige zorg in het MC Zuiderzeeziekenhuis. Dat meldt de organisatie.

De gemeenteraad van Lelystad organiseerde de bijeenkomst om de spoedeisende zorg en de acute verloskunde te behouden in het failliete ziekenhuis. Het St Jansdal uit Harderwijk neemt de zorg in Lelystad en Dronten over, maar de zorg wordt wel teruggeschroefd.

Burgemeester Ina Adema sprak tijdens het protest van een verlies voor de stad. "Zeker in een stad waar Inditex zich vestigt, met een vliegveld als Lelystad Airport, kan je niet zonder een volwaardig ziekenhuis." Ook commissaris van de Koning Leen Verbeek en de burgemeester van Dronten Ineke Bakker waren bij het protest aanwezig.

De actievoerders hebben het ziekenhuis letterlijk 'omarmd'. Organisator en GroenLinks-raadslid Sjaak Kruis: "Mensen gingen hand in hand, arm in arm, schouder aan schouder om het ziekenhuis heen staan."

Minister
Met de actie wilde Kruis aan iedereen een podium bieden om zich te uiten. "We geven hiermee een signaal af aan de beslissers, aan het St Jansdal, de ziektekostenverzekeraars en de minister om er een tandje bij te doen. Deze stad en deze omgeving verdienen meer."

Kruis hoopt dat er op korte termijn nieuwe gesprekken plaatsvinden om de spoedeisende hulp en de acute verloskunde in Lelystad te behouden. "De minister moet alle partijen, inclusief de medische staf, uitnodigen om een gesprek te voeren voor het behoud van alle zorg."

Ook de aanwezigheid van de commissaris van de Koning en de (loco-)burgemeesters uit naburige gemeenten laat volgens Kruis zien dat het probleem breed ligt. "Het gaat niet om Lelystad alleen. Het is een totaalgebied van 140.000 inwoners waar dit gevolgen voor heeft", aldus Kruis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel