Spoedpoli St Jansdal in Lelystad sluit 's avonds

LELYSTAD • Di 23 april 2024 | 22:00 • Dinsdag 23 april 2024 | 22:00

De spoedpoli van het St Jansdal ziekenhuis in Lelystad gaat vanaf 1 juni 's avonds dicht. Volgens het ziekenhuisbestuur is het niet meer rendabel om de spoedpoli op die momenten open te houden. Inwoners van Lelystad met botbreuken of snijwonden moeten dan naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in Harderwijk of Almere.

Over ruim een maand worden de deuren van het ziekenhuis op doordeweekse dagen om 17:30 uur gesloten. Nu is de spoedpoli nog tot 21:30 uur geopend.

Uit een evaluatie is gebleken dat er 's avonds zich gemiddeld één tot twee patiënten melden. Daarvoor moeten vijf zorgprofessionals klaarstaan. Dat is volgens het ziekenhuis niet houdbaar.

Op zaterdag wel röntgenfoto's
Om patiënten enigszins tegemoet te komen, begint het ziekenhuis vanaf september met het maken van röntgenfoto's op de zaterdag. Op dit moment is de radiologieafdeling op zaterdagmiddag gesloten.

"Het voordeel hiervan is dat de huisarts sneller kan vaststellen of een patiënt een breuk heeft en de patiënt daardoor sneller weet waar hij of zij aan toe is", aldus het ziekenhuis.

Leonie Boven, de voorzitter van de Raad van Bestuur, benadrukt dat ondanks deze maatregelen de kwaliteit van de spoedzorg in Lelystad gegarandeerd blijft.

Volgens haar blijft het een uitdaging om de zorgbehoeften van de inwoners van Lelystad in balans te houden met de beschikbaarheid van medewerkers van het ziekenhuis.

Spoedpost Noordoostpolder al dicht
De spoedpost van het Antonius ziekenhuis in Emmeloord is twee jaar geleden al 's avonds en in het weekend gesloten.

Patiënten uit Noordoostpolder kunnen daar van maandag tot en met vrijdag van 07.30 uur tot 17.30 uur terecht. Buiten die tijden moet worden uitgeweken naar de huisartsenspoedpost of ziekenhuizen in Sneek, Zwolle of Almere.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de wijziging voor Lelystad ook voor het weekend gold. De spoedpoli is echter al in het weekend gesloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel